PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 60 | 02 |
Tytuł artykułu

Wyniki analizy piwa przy użyciu nowoczesnych urządzeń w odniesieniu do metody destylacyjnej

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
The results of the analysis of beer using modern equipment with regard to the distillation method
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
The aim of the study was to compare the results of the determination of the basic parameters of beer, particullary alcohol and extract content using Alex 500 apparatus, with the results of the determination of the above parameters by distillation method and using the Alcolyzer Plus Beer apparatus. The material for the study was 40 samples of the finished beer with the alcohol content between below 0,5 and 10% by volume. It was found, that the results obtained by the Alex 500 analyzer has good accuracy and convergence of the obtained results to the reference method (distillation).
PL
Celem pracy było porównanie wyników oznaczania podstawowych parametrów piwa, w szczególności zawartości alkoholu i ekstraktu przy użyciu analizatora Alex 500, z wynikami oznaczania wymienionych parametrów metodą destylacyjną oraz na aparacie Alcolyzer Plus Beer. Materiałem do badań było 40 próbek piwa gotowego o zawartości alkoholu pomiędzy poniżej 0,5 a 10% obj. Na podstawie wykonanych badan stwierdzono, że wyniki uzyskiwane przy użyciu analizatora Alex 500 cechuje dobra precyzja i zbieżność z wynikami otrzymywanymi metodą odniesienia (destylacyjną).
Wydawca
-
Rocznik
Tom
60
Numer
02
Opis fizyczny
s.6-8,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.prof.Wacława Dąbrowskiego w Warszawie, Warszawa
Bibliografia
  • [1] Analytica EBC 9.2.1 Alcohol in Beer by Distillation.
  • [2] Analytica EBC 9.2.6 Alcohol in Beer by Near Infrared Spectroscopy.
  • [3] Analytica EBC 9.4 Original, Real and Apparent Extract and Original Gravity of Beer.
  • [4] Anton Paar. Instruction Manual Alex 500 Alcohol and Extract Meter. Instrument software version: from 1.000.050.
  • [5] Brudzyński Andrzej, Józef Błażewicz, Tadeusz Kuchciak, Dorota Michałowska, Aleksander Poreda. 2015. „Kompendium wiedzy o piwie”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo- Warzywny 58 (5) : 7–14.
  • [6] Burchacki Łukasz. 2015. „Alex 500. Niewielki sprzęt – wielkie możliwości – pomiar alkoholu i ekstraktu w małych browarach”. V Międzynarodowy Kongres Browarników, Ustroń, 14–16.10.2015 r.
  • [7] Polska Norma PN-A-79093‒2:2000 Piwo. Metody badań. Oznaczanie zawartości alkoholu, ekstraktu rzeczywistego i ekstraktu brzeczki podstawowej metodą destylacyjną oraz metodą refraktometryczną.
  • [8] Polska Norma PN-A-79098:1995 Piwo.
  • [9] Procedura badawcza PB-ZO/PPS 13 wyd. 4 z 25.03.2013 r. Zawartość alkoholu, ekstraktu pozornego i ekstraktu rzeczywistego w piwie metodą oscylometryczna (po destylacji).
  • [10] Procedura badawcza PB-ZO/PPS 16 wyd. 3 z 25.03.2013 r. Zawartość alkoholu, ekstraktu rzeczywistego, ekstraktu pozornego i ekstraktu brzeczki podstawowej w piwie oraz stopień odfermentowania pozornego i rzeczywistego piwa metodą spektrometrii w bliskiej podczerwieni (NIR).
  • [11] Procedura badawcza PB-ZO/PPS 17 wyd. 2 z 25.03.2013 r. Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej w piwie oraz stopień odfermentowania pozornego i rzeczywistego piwa metodą obliczeniową.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-d031539a-6301-4697-a14e-87377d801288
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.