PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 71 | 11 |

Tytuł artykułu

Czym jest żywność barwiąca?

Autorzy

Warianty tytułu

EN
What is coloruing foodstuff?

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Wykorzystanie naturalnych barwników do barwienia żywności stało się rzeczywistością i dowiodło, że eliminacja składników znakowanych numerem E jest możliwa nawet w warunkach przemysłowych. Ze względu na prawidłowe znakowanie środków spożywczych ważne jest, w jakiej formie barwnik jest w nich zastosowany - dodatku do żywności czy żywności barwiącej. Żywność barwiąca jest żywnością lub charakterystycznym składnikiem żywności, wydzielonym ze środków spożywczych w wyniku ekstrakcji nieselektywnej. Najważniejszą konsekwencją takiego rozróżnienia jest to, że większość opracowanych preparatów żywności barwiącej stanowią koncentraty lub nieselektywne ekstrakty barwiące pozyskane z owoców, warzyw lub innych i jadalnych roślin z wykorzystaniem procesów fizycznych. Obecne rozwiązania technologiczne pozwalają opracować preparaty żywności barwiącej o prawie dowolnej barwie: żółte, pomarańczowe, czerwone, różowe, fioletowe, brązowe, czarne, niebieskie lub zielone.
EN
The application of natural dyes for food colouring has become a reality and has proven that the elimination of E-labeled ingredients is possible even at the industrial scale. Due to the correct labeling of foodstuffs, it is important in what form the dye is used: food additive or colouring foodstuff. Colouring foodstuff is a food or a characteristic food ingredient, separated from food by non-selective extraction. The most important consequence of such a distinction is that most of the prepared colouring foodstuffs are concentrates or non-selective color extracts derived from fruits, vegetables or other edible plants using physical processes. The current technology allows creating colouring foodstuff preparations of almost any color: yellow, orange, red, pink, purple, brown, black, blue or green.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

71

Numer

11

Opis fizyczny

s.24-27,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Biotechnologii Mleka, Wydział Nauk o Żywności, SGGW w Warszawie, Warszawa
autor
  • Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie, ul. Komorska 17/23, 04-161 Warszawa

Bibliografia

  • [1] Anonim. 2010. "Colouring foodstuffs. A truly clean label. Food Design” ProSweets Special 36-37.
  • [2] Anonim. 2014. "EU Guidance Compliance for Coloring Foodstuffs". Food Marketing & Technology 28(1): 10.
  • [3] Gajda-Wyrębek Joanna, Katarzyna Kuźma, Jolanta Jarecka, Agnieszka Świtka. 2015. "Jak odróżnić barwnik od żywności barwiącej?". Przemysł Spożywczy 69 (5) : 2-7.
  • [4] Giaccio M. 2004. "Crocetin from saffron: an active component of an ancient spice". Critical Reviews in Food Science and nutrition 44:155-172.
  • [5] Guidance notes on the classification of food extracts with colouring properties (https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/fs_food-improvement-agents_guidance_additive-eu-rules.pdf)
  • [6] Krępska Małgorzata, Jolanta Jagiełło, Magdalena Lasoń-Rydel. 2014. "Nowe kierunki i perspektywy rozwoju barwienia produktów spożywczych barwnikami naturalnymi". Technologia i Jakość Wyrobów 59:17-22.
  • [7] Nachay Karen. 2009. "A New Color Palette Emerges”. Food Technology 4:50-62.
  • [8] Nilay Seyidoglu, Sevda Inan, Cenk Aydin. 2017. A Prominent Superfood: Spirulina platensis. W: Superfood and Functional Food - The Development of Superfoods and Their Roles as Medicine. Chapter 1. Naofumi Shiomi, Viduranga Waisundara (Eds.), InTech.
  • [9] Pietrzyk Marta. 2014. "Klasyfikacja żywności barwiącej będzie łatwiejsza". Bezpieczeństwo i Higiena Żywności 1: 86-88.
  • [10] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności.
  • [11] Sameer A.S. Mapari, Ulf Thrane, Anne S. Meyer. 2010. "Fungal polyketide azaphilone pigments as future natural food colorants?". Trends in Biotechnology 28:300-307.
  • [12] Toshiro Watanabe, Shigeru Terabe. 2000. "Analysis of natural food pigments by capillary electrophoresis" Journal of Chromatography A 880:311-322.
  • [13] Vauzour David, Ana Rodriguez-Mateos, Giulia Corona, Maria Jose Oruna-Concha, Jeremy P.E. Spencer. 2010. "Polyphenols and Human Health: Prevention of Disease and Mechanisms of Action". Nutrients 2:1106-1131.
  • [14] Zaręba Dorota, Małgorzata Ziarno. 2017. "Zastosowanie żywności barwiącej w produktach mleczarskich". Forum Mleczarskie Biznes 2:60-65.
  • [15] Ziarno Małgorzata, Dorota Zaręba. 2012. "Szóstka z Southampton”. Forum Mleczarskie Biznes 3:24-28.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-d022b7e3-8c82-4402-ba31-3d15c58fb701
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.