PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 496 | 2 |
Tytuł artykułu

Wpływ NaCl na mrozoodporność siewek żyta odmiany Wibro

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Effect of NaCl on frost resistance of winter rye cv. Wibro
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Zbadano wpływ zasolenia podłoża na mrozoodporność żyta odmiany Wibro. Kulturę roślin prowadzono na pożywce Hoaglanda, zmodyfikowanej dodatkiem NaCl w stężeniach: 0, 25, 50, 75, 100 i 150 mmol·dm⁻³. Metodą konduktometryczną stwierdzono, że odporność błon komórkowych siewek żyta na niską temperaturę zmniejszała się pod wpływem NaCl zarówno siewek niehartowanych, jak i hartowanych. Metodą luminescencyjną wykazano, że w siewkach żyta, które rosły na pożywce z dodatkiem NaCl, blokowanie transportu elektronowego zachodziło w niższej temperaturze niż u roślin kontrolnych. Gradient potencjału na błonach tylakoidalnych niehartowanych siewek żyta nie zależał od zasolenia, u roślin hartowanych malał wraz ze wzrostem stężenia NaCl.
EN
The influence of salt stress on frost resistance of winter rye seedlings of cultivar Wibro was studied. Plants were cultured on Hoagland medium, containing NaCl in concentration 0, 25, 50, 75, 100 and 150 mmol·dm⁻³. Conductometric method showed that the used solutions of NaCl decreased the sensibility of investigated seedlings to low temperature in both unhardened and hardened plants. The delayed luminescence revealed, that blocking electron transport in plants ciltivated on medium with NaCl occurs at lower temperature than in control plants. This effect appears both in unhardened and hardened plants. The potential gradient induced on thylacoid membranes in unhardened plants practically does not depend on salinity, whereas in hardened plants it decreases when the concentration of salt in medium increases.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
496
Numer
2
Opis fizyczny
s.559-564,wykr.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Zakład Fizyki, Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza w Szczecinie, ul.Papieża Pawła VI nr 3, 71-459 Szczecin
  • Zakład Fizyki, Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza w Szczecinie, ul.Papieża Pawła VI nr 3, 71-459 Szczecin
Bibliografia
  • Brzóstowicz A. 1990. Determination of delayed photosynthetic apparatus luminescence as a possible method of frost resistance evaluation in wheat leaves. Acta Physiol. Plant. 12(3): 187-191.
  • Flint H.L., Boyce B.R., Brattie D.J. 1967. Index of injury a useful expression of freezing injury to plant tissues as determinated by the electric method. Can. J. Plant Sci. 47: 229-239.
  • Kacperska A. 1996. Czy można mówić o wspólnym podłożu odpowiedzi roślin na działanie stresowych czynników środowiska. Konf. „Ekofizjologiczne aspekty reakcji roślin na działanie abiotycznych czynników stresowych”. Kraków, 23-25 XI 1995: 49-59.
  • Kacperska-Palacz A., Długokęcka E., Breitenwald J., Wciślańska B. 1977. Physiological mechanisms of frost tolerance: Possible role of protein in plant adaptation to cold. Biol. Plant. 19: 10-17.
  • Kalaji M.H., Pietkiewicz S. 1993. Salinity effects on plant growth and other physiological processes. Acta Physiol. Plant. 15(2): 82-124.
  • Rybka Z. 1992. Fizjologiczno-biochemiczne kryteria oceny mrozoodporności roślin uprawnych. Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin 183: 31-36.
  • Shannon M.C., Grieve C.M. 1999. Tolerance of vegetable crops to salinity. Scientia Horticulturae 78: 5-38.
  • Starck Z., Chołuj D., Niemyska B. 1995. Fizjologiczne reakcje roślin na niekorzystne czynniki środowiska. Wyd. SGGW, Warszawa: 167 ss.
  • Sung D.Y., Fatma K., Lee K. J., Guy Ch.L. 2003. Acquired tolerance to temperature extremes. Trends in Plant Science 8(4): 179-187.
  • Yeo A. 1999. Predicting the interaction between the effects of salinity and climate change on crop plants. Scientia Horticulturae 78: 159-174.
  • Zhu Jian-Kang 2001. Plant salt tolerance. Trends in Plant Science 6(2): 66-71.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-cf769709-0de7-401d-94f2-8167ab6e9171
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.