PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 32 | 1 cz.1 |

Tytuł artykułu

Wiedza z zakresu żywienia uczniów średnich szkół zawodowych o profilu gastronomicznym

Warianty tytułu

EN
Nutrition knowledge of pupils of gastronomy profile secondary school

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było zbadanie wiedzy z zakresu żywienia uczniów średnich szkół zawodowych o profilu gastronomicznym i możliwości wykorzystania tej wiedzy w przyszłej pracy zawodowej. Badania przeprowadzone zostały metodą ankiety bezpośredniej wśród 593 uczniów szkół o profilu gastronomicznym z losowo wybranych szkół w Polsce. Stwierdzono iż, uczniowie posiadają dużą wiedzą z zakresu prawidłowego żywienia, jednak brakuje im praktycznego zastosowania tej wiedzy pomimo odbycia praktyk zawodowych. Wynika to z faktu, iż w polskiej gastronomii nie przywiązuje się uwagi do wartości żywieniowej przygotowywanych posiłków.
EN
The aim of paper was to verify the nutrition knowledge of gastronomy profile secondary school pupils and possibility to use this knowledge in future work. The method of direct questionnaires was used. The experiment was carried out on 593 pupils of gastronomical schools in Poland. The schools were chosen randomly. The results show the pupils possess good proper nutrition knowledge. However they present lack of

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

32

Numer

Opis fizyczny

s.212-217,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Techniki i Technologii Gastronomicznej, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa

Bibliografia

  • 1. Affek A. Postawy konsumentów wobec idei wprowadzenia prozdrowotnego żywienia w zakładach gastronomicznych. Praca magisterska, SGGW Warszawa. 1998.
  • 2. Dereżyńska M. Żywienie prozdrowotne w polskiej gastronomii, preferencje i oczekiwania konsumentów „Jadłodajni dietetycznej" w Łodzi. Praca magisterska, SGGW, Warszawa 1999.
  • 3. Earless A. Menu Labeling for Healthy Eating. Hyg. and Nutr. in Foodser. and Cater., 1996, 1, 203.
  • 4. Gulbicka B., Racjonalizacja spożycia żywności w Polsce, Wyżywienie polskiego społeczeństwa w ostatniej dekadzie XX wieku, Wydawnictwo IER I GŻ, Warszawa, 2000.
  • 5. Hsiao H.V., Clarke A.D., Kohnke C.S. Consumer acceptance of reduced-fat ground beef products. Foodser. Res. Inter., 1999, 11, 4, 265.
  • 6. Hwang L., Eves A., Desombre T. Healthy eating in Canadian hotels - nutritional knowledge of catering personel and the place of nutrition in menu planning. Hyg. and Nutr. in Foodser. and Cater., 1997, 1, 4, 259.
  • 7. Kowalczyk A. Ocena preferencji i oczekiwań gastronomików wobec idei żywienia prozdrowotnego w zakładach gastronomicznych. Praca magisterska, SGGW, Warszawa 2000.
  • 8. Program nauczania dla zawodu kucharz 512[02], Ministerstwo Edukacji Narodowej. Warszawa 512[02] LZ/MEN/200.01.24. (2000).
  • 9.Reichler G., Dalton S., Chefs attitudes toward healthful food preparation are more positive than their food science knowledge and practices, J. Am. Assoc., 1998, 98,2, 165.
  • 10. Weber C.G., Gorman M.A., Osbom L. A determination of scope of nutrition services provider by foodservice departments at colleges and universities: a nationwide study. Foodser. Res. Inter., 1999, 11, 3, 2001.
  • 11. Zalewski S., Czarniecka-Skubina E. Prozdrowotny system żywienia dla polskiej gastronomii pod hasłem „Tu zjesz zdrowo", Kongres Polskiej Gospodarki Żywnościowej i Nauki o. Żywieniu Człowieka, Warszawa, 26-28.04.2000.
  • 12. Ziemlański Ś., Zalecenia żywieniowe dla ludności w Polsce, Wydawca Instytut Danone-Fundacja Promocji Zdrowego Żywienia, Warszawa, 1998.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-cef3b2e5-0bf6-48b9-a1d9-829aa23681de
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.