PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 68 | 09 |

Tytuł artykułu

Technologie chłodzenia i mrożenia w przetwórstwie żywności

Warianty tytułu

EN
Cooling and freezing technologies in food processing

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Wśród stosowanych metod utrwalania żywności chłodnictwo zajmuje priorytetową pozycję.Ta technika utrwalania umożliwia zachowanie oryginalnych cech i właściwości żywności. W artykule zaprezentowano zagadnienia dotyczące technik chłodniczego i zamrażalniczego przechowywania produktów. Na tym tle przedstawiono wybrane zagadnienia związane z nowoczesnymi rozwiązaniami technicznymi stosowanymi w przetwórstwie.
EN
From among the methods of food preservation, refrigeration occupies the priority position.This preservation technique enables the maintenance of the original characteristics and properties of food. The article presents the issues related to refrigeration techniques and frozen storage of the products. Against this background, the selected issues related to modern technical solutions, used in processing, have been presented.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

68

Numer

09

Opis fizyczny

s.10-15,rys.,tab.,fot.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie, Oddział Chłodnictwa i Jakości Żywności w Łodzi, Łódź
autor
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie, Oddział Chłodnictwa i Jakości Żywności w Łodzi, Łódź
autor
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie, Oddział Chłodnictwa i Jakości Żywności w Łodzi, Łódź

Bibliografia

  • [1] Bachmann S.: 2013. Co trzeba wiedzieć o układach chłodniczych. Komory chłodnicze, cz. 1. Chłodnictwo i Klimatyzacja. 11,64-67.
  • [2] Czap M., Charun H.: 1991. Zasady opracowania bilansu cieplnego pomieszczeń chłodni. WSI. Koszalin.
  • [3] Drużkowski M, Pietrzyk S.: 2006. Nowoczesne metody utrwalania żywności. Laboratorium, 8-9,32.
  • [4] Gajewski M.: 2000. Przygotowanie warzyw nietrwałych do przechowywania. Hasło Ogrodnicze. 11 (http://www.ho.haslo.pl/artide.php?ld=2216)
  • [5] Gaziński B: 2013. Przechowalnictwo żywności (praca zbiorowa). Wyd. 2. System, Poznań.
  • [6] Góral D, Stadnik Ł. :2007. Zależność wybranych cech mechanicznych marchwi (Daucus carota I.) i pietruszki zwyczajnej (Petroselinum sativum hoffm.) od kinetyki obróbki chłodniczej metodą odwróconej fluidyzacji. Acta Sci. Pol. Technica Agraria. 6(1), 17-24.
  • [7] Góral, D.; Kluza, F.:2012. Heat transfer coefficient in impingement fluidization freezing of vegetables and its prediction. International Journal of Refrigeration. 35,871-879.
  • [8] Gruda Z., Postolski J.: 1999 .Zamrażanie żywności. Wydawnictwa Naukowo-Techniczne. Warszawa.
  • [9] http://owocewarzywakwiaty.pl/
  • [10] Kamińska A., Lewicki P. P.: 2006. Wpływ wstępnej obróbki osmotycznej na przebieg, procesów zamrażania i rozmrażania jabłek. ŻYWNOŚĆ Nauka. Technologia. Jakość, 2 (47) Supl, 101-107.
  • [11] Kennedy C.J, Archer G.P. 1999: Maximising Quality and Stability of Frozen Foods, Report. 2,14.
  • [12] Kluza F.: 2009. Rola chłodnictwa w ogólnoświatowym wyżywieniu. Chłodnictwo, 8,44-46.
  • [13] Kondratowicz J.: 2003. Aspekty technologiczne zamrażania pomidorów przy użyciu skroplonego azotu. Chłodnictwo, 8.
  • [14] Kondratowicz J.: 2006. Badania nad zastosowaniem mrożenia kriogeniczno-owiewowego do utrwalenia wybranych gatunków owoców i warzyw. Chłodnictwo, 41,4,44-45.
  • [15] Matysko R.: 2014. Przechowalnie i chłodnie. Wymogi i rozwiązania nawilżania powietrza. Chłodnictwo i Klimatyzacja, 6,76-78.
  • [16] Podymniak M.: 2012. Przechowywanie z dynamiczną kontrolą. Owoce Warzywa Kwiaty, 7, 72-75.
  • [17] Radziejewska-Kubzdela E, Biegańska-Marecik R.: 2009. Pakowanie mało przetworzonych owoców i warzy w atmosferze modyfikowanej. Przemysł Spożywczy, 6,30-33.
  • [18] Rutkowski P.: 2010. Przegląd technologii pakowania przedłużających trwałość owoców. Informator Sadownicy, 3,32-34.
  • [19] Rutkowski P: 2013. Przechowywanie jabłek w innowacyjnych technologiach. www.sadininfo.pl.
  • [20] Szparaga A., Dymkowska-Malesa M.: 2013. Wpływ czasu zamrażalniczego przechowywania i metod rozmrażania na wielkość ubytku masy śliwek utrwalonych metodą dehydrofreezing. Chłodnictwo, 10,32-36.
  • [21] Tomala K.: 2013. Przechowywanie jabłek odmiany Jonagored. Miesięcnik Praktycznego Sadownictwa „Sad" 12,6-8.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-ce17d2e4-c484-4e65-8307-3a48499bb416
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.