EN
A vacuum extraction apparatus for laboratory extraction of 1 kg of beet cossettes has been designed, built and tested. The extractor allows for comparisons between the quality of raw juice obtained under correct conditions of extraction with that obtained from the same cossettes under practical conditions. The apparatus can be used for determining the technological value of beets not only in a sugar factory but also in sugar beet seed breeding stations.
PL
Opracowano, zbudowano i zbadano ekstraktor próżniowy do laboratoryjnej ekstrakcji 1 kg krajanki buraczanej. Ekstraktor umożliwia porównanie jakości soku surowego otrzymanego w prawidłowych warunkach ekstrakcji z jakością soku surowego otrzymanego z takiej samej krajanki w ekstraktorze technicznym. Ekstraktor (Fig. 1) składa się z pojemnika krajanki 1, naczynia ekstrakcyjnego ogrzewanego płaszczem parowym 2, próżniowego zbiornika soku 3 oraz chłodnicy próżniowej 4. Krajankę buraczaną umieszcza się w pojemniku 1 w kształcie pionowego walca, zakończonego w dolnej części sitem. Pojemnik napełniony krajanką wstawia się do naczynia ekstrakcyjnego 2, do którego uprzednio wlano 1000 g wrzącej wody destylowanej. Przed rozpoczęciem procesu ekstrakcji również w zbiorniku 3 znajduje się 1200 g wrzącej wody destylowanej. Wewnątrz zbiornika 3 znajduje się element grzejny 9, umieszczony 20 mm poniżej poziomu soku. Para wodna płynie przez płaszcz grzejny naczynia ekstrakcyjnego 2 i skrapla się w chłodnicy 4. Temperaturę wody chłodzącej mierzą termometry 16 a natężenie przepływu wodomierz 17. Skropliny z chłodnicy 4 spływają do pojemnika z krajanką 1. Sok surowy spływa z dolnej części naczynia 2 przez rurę przelewową 5, w której są umieszczone czujniki ciągłego induktometru 6. Sok spływa grawitacyjnie 8 do zbiornika 3, w którym pod zmniejszonym ciśnieniem zostaje ogrzany do temperatury wrzenia. W zbiorniku soku 3 znajduje się 110%-120% soku w stosunku do masy krajanki. Ilość oparów i skroplin w obiegu jest tak dobrana, aby proces ekstrakcji cukru został zakończony w czasie 75 min do 80 min. Ekstraktor pracuje pod zmniejszonym ciśnieniem 11, które mierzy się za pomocą manometru rtęciowego 18. Ciśnienie reguluje się w zakresie od 35,0 kPa do 50,0 kPa, dzięki czemu proces ekstrakcji można prowadzić w stałej temperaturze, w granicach od 70°C do 80°C. Przebieg procesu ekstrakcji jest kontrolowany na podstawie ciągłego pomiaru 7 konduktywności soku surowego wypływającego z naczynia ekstrakcyjnego 2. Podczas ekstrakcji konduktywność zmienia się od około 5 mS/cm do 0,4 mS/cm. Po zakończeniu procesu ekstrakcji wyrównuje się ciśnienie w aparacie (zawór 12). Następnie spuszcza się sok surowy (zawór 10) i wodę wysłodkową (zawór 15). Wszystkie produkty waży się i analizuje w celu wykonania bilansu mas. Aparat może służyć do określania wartości technologicznej buraków bezpośrednio w cukrowni a także w stacjach hodowli buraków cukrowych. Porównanie jakości soku surowego otrzymanego w laboratoryjnym ekstraktorze próżniowym z jakością fabrycznego soku surowego pozwala na dobranie optymalnych parametrów procesu ekstrakcji krajanki w warunkach technicznych.