PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1990 | 46 | 05 |

Tytuł artykułu

Współzależność między niektórymi cechami osobniczymi a koncentracją rtęci w nerkach zajęcy (Lepus europaeus Pall)

Warianty tytułu

EN
Relationship between some individual features and concentration of mercury in kidney of hares (Lepus europaeus Pall)

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
The studies were performed on 54 hares from 5 hunting grounds in the hunting season 1986/87 and 1987/88. The hunting regions difered by a type of farming and by level of industrialization. The content of mercury in cortical and medulllar parts of kidneys were determined by the AAS method. The content of mercury in cortical part of kidneys was 0.113±0.080 mgkg-1 wet weight and in medullar part it was 0.078Ż0.052 mgkg-1 wet weight. These levels are comparable with those noted in neighbour European countries. The content of mercury, especially in cortex, increased with age of hares. The concentration of mercury in kidneys was negatively correlated with body weight. There exists also a significant correlation between the content of mercury in cortical and medullar part of kid­neys. In young hares this correlation less evidenced.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

46

Numer

05

Opis fizyczny

s.158-160,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Zoohigieny, Wydział Zootechniczny, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 166, 02-766 Warszawa
autor
  • Katedra Veterinarnich Disciplin, Vysoka Skola Zemedelska, Praha 6, Suchdol, Czechosłowacja
autor
  • Katedra Zoohigieny, Wydział Zootechniczny, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 166, 02-766 Warszawa
autor
  • Katedra Zoohigieny, Wydział Zootechniczny, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 166, 02-766 Warszawa
autor
  • Katedra Veterinarnich Disciplin, Vysoka Skola Zemedelska, Praha 6, Suchdol, Czechosłowacja

Bibliografia

  • 1. Cibulka J.: Pohyb olova, kadm i a a rtuti v zemedelske Vyrobe a biosferę. SZN, Praha 1986.
  • 2. Enviromental Health Criteria. 1. Mercury, WHO, Geneva 1977.
  • 3. Holm J.: Fleischwirtschaft 64, 1, 1984.
  • 4. Lochman J.: Określanie wieku zwierzyny, PWRiL, Warszawa 1987.
  • 5. Nikonorow M., Urbanek-Karłowska В.: Toksykologia żywności, PZWL, Warszawa 1987.
  • 6. Pielowski Z.: Acta Theriol. 16, 79, 1971.
  • 7. Rimkus G., Wolf M.: Fleischwirtschaft 67, 1148, 1987.
  • 8. Ruszczyć Z.: Metodyka doświadczeń zootechnicznych, PWRiL, Warszawa 1981.
  • 9. Tataruch., Onderscheka K.: Z. Jagdwiss. 27, 266, 1981.
  • 10. Żarski T. P., Kryński A., Dębski B., Samek M., Marvan F.: Ann Warsaw Agric. Univ. — SGGW-AR, Anim. Sci. 26, 1990 (przyjęta do druku).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-ccfc0a41-2722-4714-a295-c0204db73c01
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.