PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 51 | 1 |
Tytuł artykułu

Skład chemiczny i mineralny różnych odmian lawendy wąskolistnej (Lavandula augustifolia)

Warianty tytułu
EN
Chemical and mineral composition in varieties of lavender (Lavandula augustifolia L.)
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
The aim of presented studies was to detect the chemical and mineral composition of different varieties of aromatic plants Lavandula augustifolia L. The major components of lavender oil were linalool, terpinen-4-ol, α-terpineol, linalyl anthranilate, geranyl acetate, cumarin, borneol and lavandulol acetate. The content of Mn, Cu, Ca and Mg was the highest in case of the variety Munstead following the content of Zn, Fe, Na – Ellagance Purple, and the content of K – Lavender Lady.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
51
Numer
1
Opis fizyczny
s.15-20,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Zakład Syntezy Organicznej i Technologii Leków, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, Aleja Piastów 42, 71-065 Szczecin
Bibliografia
  • Adnan M., Hussain J., Tahir M., Shinwari Z. 2010. Proximate and nutrient composition of medicinal plants of humid and sub-humid regions in north-west Pakistan. J. Med. Plants Res. 4 (4): 339–345.
  • Boelens M.H. 1995. Chemical and sensory evaluation of Lavandula oils. Perf. Flaw. 20: 23–51.
  • Duda M., Dubert F. 2007. Efektywność zastosowania roślin lawendy wąskolistnej do ograniczania liczebności szkodliwych owadów w uprawach rzepaku ozimego. Prog. Plant Protection/ Post. Ochr. Roślin 47 (4): 128–130.
  • Colceru-Mihul S., Armatu A., Draghici E., Nita S. 2009. Studies concerning the relationship between essential elements content and myorelaxant effect of three vegetal selective fractions. Romanian Biotechnological Letters 14 (6): 4792– 4797.
  • Grosso C., Coelho J.A., Urieta J.S., Palavara A.M. 2010. Herbicidal activity of volatiles from coriander, winter savory, cotton lavender, and thyme isolated by hydrodistillation and supercritical fluid extraction. J. Agric. Food Chem. 58: 11007–11013.
  • Haig T.J., Haig T., Seal A.N., Pratley J.E. 2009. Lavender as a source of novel plant compounds for the development of a natural herbicide. J. Chem. Ecol. 35, p. 1129.
  • Hui L., He L., Huxan L. 2010. Chemical composition of lavender essential oil and its antioxidant activity and inhibition against rhinitis-related bacteria. Afri. J. Microbiol. Res. 4: 309–313.
  • Uremis I. 2009. Herbicidal activity of essential oils on germination of some problem weeds. Asian J. Chem. 21 (4): 3199–3210.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-cc072285-f657-493c-a8fb-af733e9691e6
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.