PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 57 | 07-08 |

Tytuł artykułu

Odpady z przetwórstwa warzyw i owoców - możliwości ich zagospodarowania

Warianty tytułu

EN
The waste from vegetable and fruit processing - possibilities of using

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Coraz bardziej dokuczliwy staje się problem, co robić z odpadami, których z roku na rok jest coraz więcej. Poszukuje się nowych, racjonalnych rozwiązań w kierunku zmniejszania ich ilości, zwłaszcza odpadów biodegradowalnych. W pracy przedstawiono wiele sposobów wtórnego wykorzystania odpadów pochodzących z przetwórstwa owocowo-warzywnego. Z resztek poprodukcyjnych można uzyskać liczne wartościowe substancje o różnym zastosowaniu w przemyśle spożywczym, chemicznym, kosmetycznym, a nawet farmaceutycznym. Niektóre odpady wykorzystywane są do produkcji biogazu. Z innych powstaje cenny nawóz - kompost. W procesach przemiany materii organicznej wykorzystuje się wyselekcjonowane szczepy grzybów z rodzaju Trichoderma. Masa odpadowa po przerobie surowca owocowo- warzywnego jest także nośnikiem dla grzybów Trichoderma w procesie produkcji rodzimych biopreparatów, wykorzystywanych w ochronie roślin, a także do użyźniania gleby czy poprawy, kondycji roślin.
EN
The problem of waste which amounl is still growing is more and more important. New technologies of its reducing are being searched, especially reducing of organic waste. In this paper many recycling methods of processing vegetable-fruit waste were presented. A lot of valuable substances can be achieved from processing waste. They can be used in food, chemistry, cosmetic and pharmaceutical industry. Some of the waste are used in the production of biogas. From the other valuable manure - compost is produced. The selected strains of Trichoderma fungi are used in decomposition of organic matter. The mass of waste produced from raw materials in vegetable and fruit industry is also carrier for Trichoderma fungi in biopesticides production which are used in crop protection and also as organic fertilizers.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

57

Numer

Opis fizyczny

s.47-49,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Pracownia Mikrobiologii, Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice
autor
  • Pracownia Mikrobiologii, Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice
autor
  • Pracownia Mikrobiologii, Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice

Bibliografia

  • 1. Cebula J., Jarząbek S.: 2012. Zagospodarowanie odpadów z hodowli pieczarek metodą fermentacji metanowej. Przem Ferm. i Owoc.-Warz., 7-8, 63-65.
  • 2. Czyżycki A. i in 1988. Efektywniejsze wykorzystanie kolorowych surowców winiarskich. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 3, 15-17
  • 3. Czyżyk F„ Strzelczyk M., Steinhoff-Wrześniewska A., Godzwon J„ Rajmund A., Kołtras J., Kaca E.: 2010. Wytyczne w zakresie wykorzystania produktów ubocznych oraz zalecanego postępowania z odpadami w rolnictwie i przemyśle rolno-spożywczym. MRiRW.
  • 4. Frąc M., Pawlik A., Oszust K., Gryta A.: 2012. Ocena aktywności pektynolitycznej środowiskowych szczepów Aspergillus sp. na wybranych podłożach indukcyjnych. Mat. konf. „Odpady organiczne - problemy i sposoby zagospodarowania", Falenty, s. 32.
  • 5. Fronc A., Nawirska A.: 1994. Możliwości wykorzystania odpadów z przetwórstwa owoców. Ochrona Środowiska 2 (53), 31-32.
  • 6. Fronc A., Oszmiański J.: 1994. Pigwowiec i aronia surowce do produkcji herbat owocowych. Wiadomości Zielarskie 1,19-21.
  • 7. Grzmil B„ Wronkowski J.: 2003. Proponowane rozwiązania do usuwania i odzyskiwania fosforanów ze ścieków i osadów ściekowych. Zeszyty Problemowe Post. Nauk. Roln. z. 494, 123-131.
  • 8. Jędrczak A.: 2008. Biologiczne przetwarzanie odpadów. PWN.
  • 9. Klimczak E., Rozpara E., Król B.: 2011. Rozmieszczenie elagotanin w soku, miąższu i nasionach jako dodatkowe kryterium optymalnego zagospodarowania truskawek. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 6/79,142-152.
  • 10. Krajewska K„ Milek B.: 1988. Niektóre zagadnienia związane z wykorzystaniem wytłoków jabłkowych. Przem. Ferm. Owoc-Warz., 2.22-23.
  • 11. Łabętowicz J., Stępień W., Gutowska A.: 1999. Porównanie wartości nawozowej trzech wywarów gorzelniczych: ziemniaczanego, żytniego i melasowego w doświadczeniach mikropoletkowych. Fol/ Univ. Agric. Stetin. 200. Agricultura 77: 213-218.
  • 12. Mercik S., Stępień W.: 1992. Wartość nawozowa zagęszczonego wywaru melasowego. Roczn. Glebozn. XLIII (1/2): 61-70.
  • 13. Nawirska A.. Kwaśniewska M.: 2004. Frakcje błonnika w wytłokach z owoców. Acta Scientiarum Polonorum 3 (1), 13-20.
  • 14. Nawirska A., Sokół-Łętowska A., Kucharska A. Z.: 2007. Właściwości przeciwutleniające wytłoków z wybranych owoców kolorowych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4/53, 120-125.
  • 15. Nawirska A.: 2007. Zagospodarowanie odpadów z przemysłu owocowo-warzywnego. Przem. Ferm. Owoc.-Warz., 10, 44—46.
  • 16. Ozimek E„ Kurek E„ Jaroszuk-Ściseł J., Słomka A.: 2012. Materiały odpadowe przemysłu rolno-spożywczego wykorzystane jako składniki podłóż mikroskładnikowych do otrzymania konidiów szczepów z rodzaju Penicillium umchamiających fosfor z różnych związków. Materiały konf. „Odpady organiczne - problemy i sposoby zagospodarowania". Falenty, s. 52.
  • 17. Prask H., Fugol M., Szlachta J.: 2012. Biogaz z wytłoków z białych i czerwonych winogron. Przem. Ferm. Owoc.-Warz.. 5-6,45-46.
  • 18. Rembowski E.: 1985. Wykorzystanie odpadów w przemyśle owocowo-warzywnym. Przem. Ferm.-Owoc. Warz., 10, 31-33.
  • 19. Rosik-Dulewska Cz.: 2002. Podstawy gospodarki odpadami. PWN, Warszawa, 305.
  • 20. Rój E., Dobrzyńska-lnger A., Kostrzewa D., Kołodziejczyk K., Sójka M., Król B., Miszczak A., Markowski J.: 2009. Otrzymywanie ekstraktów olejowych z nasion owoców jagodowych z wykorzystaniem C02 w warunkach nadkrytycznych. Przem. Chem., 88/12,1329-1330.
  • 21. Rycerska B.: 1985. Wartość wytłoków jabłkowych jako surowca do produkcji alkoholu w gorzelni rolniczej. Przem. Ferm. Owoc.-Warz... 12.12-14
  • 22. Skowrońska M., Wiatr J.: 2003. Oddziaływanie odpadów z przemysłu rolno spożywczego i rolnictwa na zawartość węgla organicznego w glebie. Zeszyty Problemowe Post. Nauk. Roln z. 494,415-421.
  • 23. Smolińska U.. Kowalska B., Murgrabia A., Kowalczyk W., Szczech M.: 2012. Wpływ materiałów odpadowych zasiedlonych Trichoderma na wzrost roślin. Materiały konf. „Odpady organiczne - problemy i sposoby zagospodarowania", Falenty, s. 18.
  • 24. Stuczyński 1:1994. Wpływ odpadów substancji organicznych na właściwości gleby i plonowanie roślin. Rozpr. dokt. R (317), IUNG, Puławy.
  • 25. Szczech M: 2012. Możliwości przetwarzania odpadów organicznych w wartościowe produkty. Materiały konf. „Odpady organiczne - problemy i sposoby zagospodarowania". Falenty, s 11-12.
  • 26. Szczech M.: 2012. Polskie szczepy Trichoderma w integrowanej uprawie warzyw. XIV Dni Ogrodnika, Targi Międzynarodowe, Gołuchów, 32-33.
  • 27. Wilk M.: 2012. Hodowla pleśni z rodzaju Aspergillus w podłożu stałym jako sposób zagospodarowania odpadów przemysłu rolno-spożywczego. Materiaty konf. „Odpady organiczne – problemy i sposoby zagospodarowania”, Falenty, s. 63.
  • 28. Ziemiński K.. Kowalska M.. Bednarek A.. 2012. Fermentacja metanowa wysłodzin browarniczych po hydrolizie termiczno-enzymatycznej. Materiały z konferencji „Odpady organiczne problemy i sposoby zagospodarowania", Falenty, s. 65.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-cbabdffd-62ee-4af6-b4d9-2f646554a426
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.