PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | 73 | 08 |
Tytuł artykułu

Powlekanie żywności proszkami

Warianty tytułu
EN
Coating food with powders
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Zastosowanie technologii powlekania żywności proszkami daje producentom możliwość stworzenia szerokiej gamy produktów o różnorodnych smakach i kolorach. Standardowym przykładem wykorzystania tej techniki są przekąski z nanoszoną solą lub różnego rodzaju mieszankami przypraw oraz składnikami funkcjonalnymi. W artykule przedstawiono urządzenia technologiczne wykorzystywane w operacji powlekania, takie jak bębny powlekające i przenośniki taśmowe, z uwzględnieniem systemów dozowania proszków. Scharakteryzowano technikę powlekania elektrostatycznego, która wykazuje lepszą wydajność w porównaniu z metodą konwencjonalną. Zwrócono uwagę na właściwości proszków - rozmiar, kształt, sypkość, gęstość i rozpuszczalność - wpływające na skuteczność procesu. Nakreślono problemy występujące podczas powlekania, jak: niewystarczająca adhezja, pylenie, kohezyjność, zapychanie i wzbieranie, oraz zaproponowano sposoby ich rozwiązania
EN
The use of food coating technology for powders gives producers the opportunity to create a wide range of products with a variety of flavors and colors. The flagship example of using this technique are snacks with spread salt or various kinds of spice blends and functional ingredients. The article presents technological devices used in coating operations, such as coating drums and belt conveyors, including powder dosing systems. The electrostatic coating technique, which shows a higher coating efficiency compared to the conventional method, was characterized. Attention is paid to the properties of powders - size, shape, flowability, density and solubility-affecting the efficiency of the process. Problems occurring during coating, such as insufficient adhesion, dustiness, cohesiveness, clogging and surging, as well as methods of solving them are outlined
Słowa kluczowe
PL
Wydawca
-
Rocznik
Tom
73
Numer
08
Opis fizyczny
s.40,42-43,rys.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa
autor
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa
Bibliografia
  • [1] Ainsworth P., A. Plunkett. 2007. „Reducing salt in snack products”. W Reducing Salt in Foods, 296-315. England: Woodhead Publishing.
  • [2] Albarracín W., I.C. Sánchez, R. Grau, J.M. Barat. 2011. „Salt in food processing; usage and reduction: a review”. International Journal of Food Science & Technology 46 (7): 1329-1336.
  • [3] Barringer S. 2013. „Coating foods with powders”. In Handbook of Food Powders, 625-640. USA: Wood-head Publishing.
  • [4] Biehl H.L., S.A. Barringer. 2004. „Comparison of the effect of powder properties on coating transfer efficiency and dustiness in two non-electrostatic and electrostatic systems”. Innovative Food Science and Emerging Technologies 5 (2): 191-198.
  • [5] Buck V.E., S.A. Barringer. 2007. „Factors dominating adhesion of Nad onto potato chips”. Journal of Food Science72 (8): E435-E441.
  • [6] Elayedath S., S.A. Barringer. 2002. „Electrostatic powder coating of shredded cheese with antimycotic and anticaking agents”. Innovative Food Science and Emerging Technologies 3 (4): 385-390.
  • [7] Halim F., S.A. Barringer. 2007. „Electrostatic adhesion in food”. Journal of Electrostatics 65 (3): 168-173.
  • [8] Hanily D.E. 2001. „Snack seasoning application”. W Snack Food Processing, 517-527. Boca Raton: CRC Press.
  • [9] Huang Y., S.A. Barringer. 2012. „Adhesion of food powders with nonelectrostatic and electrostatic coating”. Journal of Food Process Engineering 35 (2): 264-277.
  • [10] Khan M.K.I., M.A. Schutyser, K. Schroën, R.M. Boom. 2012. „Electrostatic powder coating of foods - State of the art and opportunities”. Journal of Food Engineering 111 (1): 1-5.
  • [11] Likitwattanasade T., S.A. Barringer. 2015. „The influence of particle size on separation and dustiness in powder mixtures during nonelectrostatic and electrostatic coating”. Journal of Electrostatics 77: 44-50.
  • [12] Miller M.J., S.A. Barringer. 2002. „Effect of sodium chloride particle size and shape on nonelectrostatic and electrostatic coating of popcorn”. Journal of Food Science 67 (1): 198-20.
  • [13] Prasad L.K., J.W. Mcginity, R.O. Williams. 2016. „Electrostatic powder coating: Principles and pharmaceutical applications”. International Journal of Pharmaceutics 505 (1-2): 289-302.
  • [14] Ratanatriwong P., S. Barringer. 2007. „Particle size, cohesiveness and charging effects on electrostatic and nonelectrostatic powder coating”. Journal of Electrostatics 65 (10-11): 704-708.
  • [15] Ratanatriwong P., S.A. Barringer, J. Delwiche. 2003. „Sensory preference, coating evenness, dustiness, and transfer efficiency of electrostatically coated potato chips”. Journal of Food Science 68 (4): 1542-1547.
  • [16] Ricks N.P., S.A. Barringer, J.J. Fitzpatrick. 2002. „Food powder characteristics important to nonelectrostatic and electrostatic coating and dustiness”. Journal of Food Science 67 (6): 2256-2263.
  • [17] Somboonvechakarn C., S.A. Barringer. 2012. „Effect of particle density and composition on mixtures during nonelectrostatic and electrostatic powder coating”. Journal of Food Process Engineering 35 (2): 236-249.
  • [18] Sułek A., E. Domian. 2012. „Podatność na zbrylanie suszonych rozpyłowo emulsji stabilizowanych białkami mleka”. Acta Agrophysica 19(3): 663-671.
  • [19] Sumawi H., S.A. Barringer. 2005. „Positive vs. negative electrostatic coating using food powdere”. Journal of Electrostatics 63 (6-10): 815-821
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-cb9db755-cd89-4193-9184-84a0129b3b06
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.