PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1987 | 43 | 01 |

Tytuł artykułu

Pozostałości azotanów i azotynów w peklowanych produktach mięsnych badanych w laboratoriach weterynaryjnych w 1985 r.

Autorzy

Warianty tytułu

EN
The residues of nitrates and nitrites in pickled meat products inspected in veterinary laboratories in 1985

Języki publikacji

PL

Abstrakty

RU
Исследовали 49 ассортиментов мясопродуктов, из которых взяли 9606 проб для определений нитратов и 9695 проб — для определений нитритов. Уровни остатков этих солей указывают на значительную их дифференциацию особенно в пределах ассортиментов мясопродуктов. В явном большинстве и исследуемых копченостей, колбас и консерв нитраты появлялись в количествах до 100 мг/кг, а нитриты — до 50 мг/кг. Отметили превышения допускаемых лимитов этих солей.
EN
Forty nine assortments of meat products were examined: 9606 samples were taken to determine the concentration of nitrates and 9695 to assess the content of nitrites. The levels of these compounds ranged to much extent particularly within the same assortments of meat products. In most pork-butcher’s meat, sausages and tinned food nitrates did not exceed 100 mg/kg, and nitrites 50 mg/kg. Sometimes then contents were over the limits.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

43

Numer

01

Opis fizyczny

s.21-23,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Higieny Produktów Zwierzęcych, Instytut Weterynarii w Puławach, Al. Partyzantów 57, 24-100 Puławy
  • ul. Kruczkowskiego 3, 24-100 Puławy
autor
  • Zakład Higieny Produktów Zwierzęcych, Instytut Weterynarii w Puławach, Al. Partyzantów 57, 24-100 Puławy

Bibliografia

  • 1. Monitor Polski 39, 259, 1985.
  • 2. Norma Polska PN-71/A-82105.
  • 3. Norma Polska PN-72/A-82052.
  • 4. Norma Polska PN-74/A-82114.
  • 5. Wojtoń B., Figurna T.: Medycyna Wet. 42, 71, 1986.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-cacb97ee-b6ea-4b13-9dbe-c2826bcb08f5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.