PL
Pszenicę ozimą opryskiwano trzykrotnie w okresie wegetacji cieczami: na wozową, ochronną i nawozowo-ochronną w czterech dawkach: 100, 200, 300 i 400 dm³·ha⁻¹. Określono wybrane charakterystyki opryskiwania pszenicy, tj. rozkład masy oprysku, wskaźniki wykorzystania dawki technicznej i polowej oraz bilans rozchodu cieczy użytkowej w zależności od wartości dawki. W świetle uzyskanych wyników wartość dawki cieczy na ha nie wykazywała istotnego wpływu na nierównomiemość poprzeczną rozkładu masy oprysku, wyrażoną współczynnikiem zmienności. Wzrost wartości dawki ze 100 do 400 dm³·ha⁻¹ wpłynął istotnie na obniżenie wskaźników wykorzystania dawki technicznej o 9,2% i polowej o 11,8%. W bilansie rozchodu cieczy użytkowej 52,4% stanowiło straty powstałe w powietrzu (w wyniku znoszenia i odparowania) oraz w wyniku opadania na glebę, natomiast 47,6% wypryskanej cieczy zatrzymało się na roślinach.
EN
Winter wheat was sprayed three times during the plant growth period with fertiliser, pesticide and fertiliser-pesticide liquids at four rates of 100, 200,300 and 400 dm³·ha⁻¹. Some wheat spraying characteristics such as: spray mass distribution, indices of technical and field dose utilisation as well as the balance of output of working liquid in relation to the rate were determined. In the light of obtained results the value of the liquid dose per ha did not have a significant influence on the transverse irregularity of spray mass distribution expressed by the variation coefficient. The increase of liquid rate from 100 to 400 dm³·ha⁻¹ significantly decreased the indices by 9.2 and 11.8% for utilisation of technical dose and field utilisation, respectively. The balance of the working liquid output, losses in the air (as a result of drift and evaporation) and falling on the soil amounted to 52.4%, whereas 47% of spray liquid settled on plants.