PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1991 | 17(41) | 4 |
Tytuł artykułu

Comparative studies on the properties of distarch phospates of various origin

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Porównanie właściwości fosforanów dwuskrobiowych różnego pochodzenia
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Distarch phosphates of various origin (potato, maize, wheat, rye and triticale) were examined on the total and free phosphorus content, reducing capacity, pasting characteristic, water binding capacity and water solubility. Distarch phosphates obtained from potato starch exhibit a lower reducing capacity and higher water binding capacity and viscosity of gels than distarch phosphates from cereal starches.
PL
Krochmale fabryczne (kukurydziany, pszenny, ziemniaczany) oraz skrobie natywne (pszenną, żytnią i pszenżytnią), wyodrębnione metodą laboratoryjną, poddano reakcji usieciowania trimetafosforanem sodu w celu uzyskania fosforanów dwuskrobiowych. Zastosowano następujące warunki modyfikacji: dawka trimetafosforu sodu 2,7 g/220 g s.m. skrobi, temperatura - 45°C, pH – 10,5. W otrzymanych preparatach oznaczono: zawartość fosforu całkowitego i wolnego, redukcyjność, charakterystykę kleikowania oraz zdolność wiązania wody i rozpuszczalność w wodzie w temperaturze 60, 70, 80 i 90°C. Uzyskane wyniki analiz wykazują, że użyte do badań skrobie różnie reagują na wyniki zastosowanej modyfikacji. We wszystkich przypadkach otrzymane ślepe próby odznaczają się niższą zawartością fosforu związanego w odniesieniu do skrobi wyjściowej. Świadczy to o zachodzącej w środowisku alkalicznym hydrolizie wiązania fosforanowego, w efekcie której następuje odszczepienie kwasu fosforowego związanego ze skrobią. Dlatego różnice w zawartości fosforu związanego pomiędzy skrobią wyjściową a fosforanem dwuskrobiowym nie mogą być wskaźnikiem stopnia usieciowienia fosforanu. Fosforany dwuskrobiowe w zależności od pochodzenia skrobi wyjściowej różnią się między sobą takimi właściwościami jak: zawartość fosforu związanego, zdolność redukcyjna, zdolność wiązania wody, wskaźniki charakterystyki kleikowania. Fosforan dwuskrobiowy otrzymany ze skrobi ziemniaczanej odznacza się niższą redukcyjnością , wyższą zdolnością wiązania wody oraz większą lepkością wodnych kleików niż fosforany dwuskrobiowe otrzymane ze skrobi zbożowych.
Słowa kluczowe
EN
Wydawca
-
Rocznik
Tom
Numer
4
Opis fizyczny
p.275-283,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Department of Technology Carbohydrates, Academy Agriculture, Krakow, Poland
Bibliografia
  • 1. Boruch M.: Oznaczenie grup karboksylowych w skrobi utlenionej, Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej 1970, 17, 5.
  • 2. Boruch M., Nowakowska K.: Estryfikacja skrobi za pomocą fosforanów, Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej 1983, 37, 39
  • 3. Fortuna T.: Fizykochemiczne właściwości fosforanów jednoskrobiowych różnego pochodzenia, Zeszyty Naukowe AR, Kraków 1989, 231, 17.
  • 4. Fortuna T., Gamuś H., Nowotna A., Pałasiński M.: Podatność skrobi z pszenżyta na modyfikację enzymatyczną i chemiczną, Zeszyty Naukowe AR, Kraków 1989, 231, 29.
  • 5. Grześkowiak M.: Skrobie modyfikowane, ich właściwości i możliwości stosowania w przemyśle spożywczym , Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu, Seria chemia 1978, 28.
  • 6. Heyns K., Mahlmann H.: Zur Frage der Rolle des Phosphats in phosphatmodifizierten Starken, Deutsche Lebensmittel-Rundschau 1981 , 77, 121.
  • 7. Koch H., Bommer H.D., Koppers J.: Analytische Untersuchengen von phosphatvernetzten Stiirken, Die Stärke 1982, 34, 16.
  • 8. Marsh B.B: The estimation of inorganic phosphate in the presence of adenosine triphosphate, Biochem. Biophys. Acta 1959, 32, 357.
  • 9. Melvin M.A.: The effect of extractable lipid on the viscosity characteristics of corn and wheat starches, J. Sci. Agric. 1979, 30, 731.
  • 10. Morrison W.R.: Starch Lipids: A. Reappraisal, Die Starke 1981 , 33, 408.
  • 11. Ojima T., Nakamura A., Yamamoto M.: Some properties of cross-banded phosphate diester of waxy maise starch, Die Starke 1986, 38, 297.
  • 12. Patent RFN nr 1417550, 1970: Verfahren zur Herstellung von wernetezten Starke-Phosphosaureestern.
  • 13. Richter M., Augustat S., Schierbaum F.: Ausgewahlte Methoden der Starkechemie, Leipzig, VEB Fachbuchverlag 1968.
  • 14. Ruf F.: Phosphatmodifizierte Starken bei der industriellen Herstellung von Lebensmitteln, Ernahrungs-Umschau 1980, 27, 3.
  • 15. Wurzburg O.B., Szymański C.D.: Modified Starches for the Food Industry, J. Agr. Food Chem. 1970, 18, 997.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-c9a29b2a-c375-472d-bbba-208c8923c28e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.