PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1990 | 46 | 08 |

Tytuł artykułu

Pałeczki Salmonella w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego w swietle badań ZHW w Warszawie

Warianty tytułu

EN
Salmonellae in food of animal origin according to Vet. Laboratory of Hygiene in Warsaw

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
In the years 1969—1988 there were tested 25 120 samples ef raw materials or foods of animal origin. The results have been presented in 3 tables. From the slaughter animals, which were additionally tested bacteriologically, salmonellae were isolated as follows: cattle — 1.38%, horses — 1.92%, pigs — 3.75%, sheep — 5.56%. A higher percentage of infected samples with Salmonella spp. was recorded in poultry: chickens — 17.35% and ducks — 18.65%. A considerable degree of Salmonella contamination was also found in egg products: egg pulp — 15.0% and egg powder — 24.61%. Salmonellae of the group В were usually isolated (53.3%).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

46

Numer

08

Opis fizyczny

s.305-307,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Higieny Weterynaryjnej, ul.Lechicka 21, 02-156 Warszawa
autor
  • Zakład Higieny Weterynaryjnej, ul.Lechicka 21, 02-156 Warszawa

Bibliografia

  • 1. Anusz Z.: Medycyna Wet. 36, 265, 1980.
  • 2. Anusz Z.: Przegl. Epid. 38, 145, 1984.
  • 3. Anusz Z.: Przegl. Epid. 39, 87, 1985.
  • 4. Anusz Z.: Przegl. Epid. 40, 61, 1986.
  • 5. Drager H.: Saimonellosen — ihre Entstehung und Verhutung. Akademie Verlag, Berlin 1971.
  • 6. Drobnik S., Tkacz B., Zielonka Z.: Przegl. Epid. 38, 571, 1984.
  • 7. Gonera E., Janiszewska B.: Przegl. Epid. 41, 49, 1987.
  • 8. König J.: Medycyna Wet. 23, 185, 1967.
  • 9. Mańkowska E., Steckiewicz W., Pierożyńska J.: Przegl. Epid. 38, 425, 1984.
  • 10. Meuszyński S.: Życie Wet. 50, 37, 1975,
  • 11. Prokopowicz D.: Przegl. Epid. 41, 272, 1987.
  • 12. Przybylska E.: Przegl. Epid. 42, 56, 1988.
  • 13. Rudy A.: Medycyna Wet. 42, 73, 1986.
  • 14. Silas J. C., Carpenter J. A., Reagan J. O.: J. Anim. Sci. 59, 122, 1984. .
  • 15. Terech I., Meuszyński S., Wachowicz R., Karsznia D.: Biul. V Zjazdu PTNW Olsztyn 1, 379, 1974.
  • 16. Zaleski S. J.: Mikrobiologia Żywności Pochodzenia Zwierzęcego. WN-T, Warszawa 1985.

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-c99a41dd-37ff-4108-81aa-e333e1cd7fad