PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1978 | 04 | 3 |

Tytuł artykułu

Characteristics of keratin preparation from hen feathers

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Charakterystyka preparatu keratynowego otrzymanego z piór kurzych

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Certain physico-chemical properties of keratin preparation from hen feathers were determined. The analyzed preparation has a limited, pH dependent, solubility in water solutions. It is a non-homogenous protein whose main component's molecular weight is ca 8000 daltons. The preparation is susceptible to proteolytic enzymes. Its aminoacid composition is only slightly different from the aminoacid composition of full proteins from feathers.
PL
Rozpuszczalna w dwumetylosulfotlenku frakcja keratyny piór wytrąca się ilościowo z roztworu pod działaniem dwóch objętości acetonu. Białko to rozpuszcza się całkowicie w środowisku kwaśnym (pH-1,0) i środowisku zasadowym (pH-12,0). Najniższą rozpuszczalność wykazuje w obszarze pH 5-7. Analizowany preparat składa się z jednej głównej frakcji o ciężarze cząsteczkowym ok. 8000 daltonów oraz niewielkich ilości niezróżnicowanych fragmentów wolno wędrujących w elektroforezie na żelu poliakrylamidowym. Rozpuszczalny preparat keratynowy jest podatny na działanie enzymów proteolitycznych. W ciągu jednej godziny 65% białka ulega proteolizie pod wpływem trypsyny i pepsyny, zaś 80% pod działaniem pronazy. W porównaniu ze składem aminokwasowym białek piór całkowitych badany preparat wykazuje wyższe stężenie cysteiny, proliny, glicyny i waliny a uboższy jest w tyrozynę fenyloalaninę oraz lizynę.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

04

Numer

3

Opis fizyczny

p.275-285,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Physiological Chemistry, Institute of Fundamental Chemistry, Medical Academy, Lubartowska 85, 20-123 Lublin, Poland
  • Department of Inorganic Chemistry, Institute of Fundamental Chemistry, Medical Academy, Lubartowska 85, 20-123 Lublin, Poland
autor
  • Department of Physiological Chemistry, Institute of Fundamental Chemistry, Medical Academy, Lubartowska 85, 20-123 Lublin, Poland
  • Department of Inorganic Chemistry, Institute of Fundamental Chemistry, Medical Academy, Lubartowska 85, 20-123 Lublin, Poland
autor
  • Department of Physiological Chemistry, Institute of Fundamental Chemistry, Medical Academy, Lubartowska 85, 20-123 Lublin, Poland
  • Department of Inorganic Chemistry, Institute of Fundamental Chemistry, Medical Academy, Lubartowska 85, 20-123 Lublin, Poland

Bibliografia

  • 1. Andrews P.: Biochem. J., 1964, 91, 222.
  • 2. Bradbury J. H.: Advances in Protein Chemistry. Academic Press, N. Y., London 1973, 27, 111.
  • 3. Brush A. H.: Camp. Biochem. Physiol., 19?4; 48B, 661.
  • 4. Colovick S. P., Kaplan N. O.: Methods. in Enzymology, Academic Press, N. Y., London 1968, 12, 110.
  • 5. Crewther W. G., Fraser R. D. B., Letmox F. G., Lyndley H.: Advances in Protein Chemistry. Academic Press, N. Y., London 1965, 20, 191.
  • 6. Fraser R. D. B., MacRee T. P., Rogers G. E.: Keratins: Their Composition Structur and Biosynthesis. C. C. Thomas, Springfield 1972, 111.
  • 7. Friedman M., Koenig N. H.: Tex. Res. J., 1971, 41, 605.
  • 8. Goodwin W. D.: US Patent No. 3.773.745, 1973; No. 3.970.640, 1976.
  • 9. Harrap B. S., Woods E. F.: Biochem. J., 1964, 92, 8.
  • 10. Harrap B. S., Woods E. F.: Biochem. J., 1964, 92, 19.
  • 11. Kemp D. J., Rogers G. E.: Biochemistry, 1972, 11, 969.
  • 12. Loening J.: Biochem. J., 1967, 102, 251.
  • 13. Lowry O. H., Rosenbrough H. J., Faar A. L., Randall R. J.: J. Biol. Chem., 1951, 193, 265.
  • 14. Lundgren H. P., Ward W. H.: Arch. Biochem. Biophys. Supl., 1962, 1, 78.
  • 15. Maderson P. F. A.: Am. Zool., 1972, 12, 159.
  • 16. Peacock A. G., Dingman C. W.: Biochemistry, 1965, 6, 1818.
  • 17. Rybak B.: French Patent Nr 2.241.257, 1973.
  • 18. Sengel P., Dhouilly D., Derminot J., Tasdhomme M. M.: C. R. Acad. Sci., Paris 1975, 281, 885.
  • 19. Walker D. I., Rogers G. E.: Eur. J . Biochem., 1976, 69, 341.
  • 20. Walker D. I., Bridgen J.: Eur. J. Biochem., 1976, 67, 283.
  • 21. Ward W. H., High L. M., Lundgren H. P.: J. Polymer. Sci., 1946, 1, 22.
  • 22. Weber K., Osborn M.: J. Biol. Chem., 1969, 224, 4406.
  • 23. Wolski T., Borkowski T., Soczewiński E. et al.: Polish Patent Nr P-191503, 1976.
  • 24. Woodin A. M.: Biochem. J., 1954, 57, 99.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-c971023d-e4a1-4530-b010-8ece35aaa806
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.