PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2016 | 11 |
Tytuł artykułu

Rola opakowań inteligentnych w łańcuchach logistycznych

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Słowa kluczowe
PL
Wydawca
-
Czasopismo
Rocznik
Numer
11
Opis fizyczny
s.36-39,rys.,fot.,bibliogr.
Twórcy
  • Katedra Towaroznawstwa i Ekologii Produktów Przemysłowych, Wydział Towaroznawstwa, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, al. Niepodległości 10, 61-875 Poznań
Bibliografia
  • 1. Brizio A. P. D. R., Prentice С., 2014, Use of Smart Photochromic Indicator for Dynamic Monitoring of the Shelf Life of Chilled Chicken Based Products, Meat Science, 96,1219-1226
  • 2. Cierpiszewski, R., 2016, Opakowania aktywne i inteligentne, Wydawnictwo UEP, Poznań
  • 3. Dainelli, D., Gontard, N., Spyropoulos, D., Zondervan-van den Beuken, E., Tobback, P., 2008, Active and Intelligent Food Packaging: Legal Aspects and Safety Concerns, Trends in Food Science & Technology, 19,103-112
  • 4. Giannakourou, M. C., Koutsoumanis, K., Nychas, G. J. E., Taoukis, P. S., 2005, Field Evaluation of the Application of Time Temperature Integrators for Monitoring Fish Quality in the Chill Chain, International Journal of Food Microbiology, 102, 323-336
  • 5. Giannakourou, M. C., Taoukis, P. S., 2002, Systematic Application of Time Temperature Integrators as Tools for Control of Frozen Vegetable Quality, Journal of Food Science 67, 2221-2228
  • 6. Heckman, J. H., 2005, Food Packaging Regulation in the United States and the European Union, Regulatory Toxicology and Pharmacology, 42, 96-122
  • 7. Kim E., Choi D. Y., Kim H. C., Kim K., Lee S. J., 2013, Calibrations Between the Variables of Microbial TTI Response and Ground Pork Qualities, Meat Science 95, 362-367
  • 8. Korzeniowski, A., Cierpiszewski, R., 2016, Determining the suitability of TTI indicator in the supply chain of pork, TPJ w druku
  • 9. Kuswandi, В., Wicaksono, Y., Jayus; Abdullah, A., Heng, L. Y., Ahmad, M., 2011, Smart Packaging: Sensors for Monitoring of Food Quality and Safety, Sensory and Instrumentation for Food Quality, 5,137-146
  • 10. Labuza, T. P., Taoukis, P. S., 1990, The relationship between processing and shelf life, w: Foods for the 90's, London and New York, 73-105
  • 11. Lee, D. S., Yam, K. L., Piergiovanni, L., 2008, Food Packaging Science and Technology, CRC Press, Boca Raton - New York
  • 12. Lisińska-Kuśnierz, M., 2010, Społeczne aspekty w opakowalnictwie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków
  • 13. Rutkowski, K., 2003, Technologia RFID w zarządzaniu łańcuchem dostaw, Gospodarka Materiałowa i Logistyka, 11-12
  • 14. Smolander, M., Alakomi, H. L., Ritvanen, Т., Vainionpaa, J., Ahvenainen, R., 2004, Monitoring of the Quality of Modified Atmosphere Packaged Broiler Chicken Cuts Stored in Different Temperature Conditions. A. Time-Temperature Indicators as Quality-Indicating Tools, Food Control, 15, 217-229
  • 15. Taoukis P. S., Labuza T. P., 2003, Time-Temperature Indicators (TTIs), w: Ahvenainen, R., (ed.), Novel Food Packaging Techniques, Woodhead Publishing Limited, Cambridge, 122-145
  • 16. Tsironi, Т., Gogou, E., Velliou, E., Taoukis, P. S. 2008, Application and validation of the TTI based chill chain management system SMAS (Safety Monitoring and Assurance System) on shelf life optimization of vacuum packed chilled tuna, International Journal of Food Microbiology, 128,108-115
  • 17. www.onvu.com [data dostępu: 31.03.2015]
  • 18. www.portalrfid.pl [data dostępu: 7.04.2015]
  • 19. Yam, K. L., Inteligent packaging, w: The Wiley Encyclopedia of Packaging Technology, 3rd Edition, red. Yam, K. L. 2009, 603-616
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-c968928a-1ea1-4335-bcbb-f9a8d04a1638
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.