Rozwój nowych technologii powoduje pojawianie się nowych składników żywności stosowanych do środków spożywczych. Składniki te nie były wcześniej stosowane w żywieniu ludzi w Unii Europejskiej. Wprowadzanie do obrotu nowych składników żywności jest regulowane prawnie.
Zakład Żywności i Suplementów Diety, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Warszawa
Bibliografia
1. Rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności.
2. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001.
3. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2006 nr 171 poz. 1225 z późniejszymi zmianami).
4. Nowa żywność - informator Komisji Europejskiej (http://gis.gov.pl/images/zp/dgsante_novel-food_pl.pdf).
5. Katalog nowej żywności (http://ec.europa.eu/food/safety/novel_food/catalogue_en).
6. Decyzje Komisji Europejskiej o nowych składnikach żywności (http://ec.europa.eu/food/safety/novel_food/authorisations/list_authorisationsen)
Decyzja Komisji 2000/500/EC,
Decyzja Komisji 2007/343/WE,
Decyzja Komisji 2003/426/EC,
Decyzja Komisji 2009/827/EC,
Decyzja Wykonawcza Komisji 2014/424/UE,
Decyzja 2003/427/EC,
Decyzja Wykonawcza Komisji 2016/398.
7. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
8. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 9 maja 2007 r. w sprawie wykazu jednostek badawczo - rozwojowych realizujących zadania dotyczące programu monitoringu żywności i żywienia oraz opracowujących opinie niezbędne dla oceny ryzyka.
9. List of national authorities responsible for the implementation of European Parliament and Council regulation (EC) n°258/97 concerning novel foods and novel food ingredients. (https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/novel-food_ms-authority-list_en.pdf).