EN
A highly active preparation of cellulases from an edihle fungus Arm. mellea (Fr. ex. Wahl) P. Karsten was ohtained. Its hydrolitic capahility to decompose cellulose in cell memhranes of the aleuronie layer of harley and oats hran was determined. Application of successive treatment of the bran's initial processing with pronase and then to the cellulases ohtained from Arm. mellea rendered it possihle to extract proteins almost completely from harley hran, and somewhat below that level from oats bran.
PL
Przeprowadzono badania nad otrzymaniem i charakterystyką preparatu celulaz z grzyba Arm. mellea (Fr. ex. Wahl) P. Karsten. Określono właściwości hydrolityczne tego kompleksu enzymów na stopień rozkładu błon komórkowych warstwy aleuronowej otrąb jęczmienia i owsa. Charakterystyka aktywności enzymów celulolitycznych preparatu wykazała aktywność (E.C. No. 3.2.1.4.) glukanohydrolazy β-1,4 glukanu:-endo- 1,4-β-glukanazy (endo-KMC-azy) 73034 j/g białka enzymów w przypadku hodowli grzyba z dodatkiem 5% otrąb jęczmiennych i 18700 mg glukozy/g białka z dodatkiem 5% otrąb owsianych; -egzo- 1,4-β-glukanazy (egzo-KMC-azy) 55837 mg glukozy/g białka w hodowli z dodatkiem 5% otrąb jęczmiennych oraz 55552 mg glukozy/g białka z dodatkiem otrąb owsianych. Aktywność ogólna w stosunku do wyizolowanej celulozy z otrąb jako substratu wynosiła 447439 mg glukozy/g białka w przypadku celulozy jęczmienia i 114262 mg glukozy/g białka z celulozy owsa. Ekstrakcja białek w wyniku działania bezpośredniego celulaz na otręby wynosiła 45,77% dla jęczmienia i 30,15% dla owsa. Zastosowanie pronazy do wstępnej obróbki otrąb i następnie działanie preparatami celulaz dało podwyższenie ilości wydobywanego białka do 98,18% dla jęczmienia i 82,99% dla owsa. Rozkład celulozy w tych próbkach wynosił dla otrąb jęczmiennych 80,75% i dla owsianych 89,33%, z równoczesnym przyrostem cukrów redukujących odpowiednio: 62,16% i 23,38% w stosunku do zawartości celulozy.