PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | 63 | 10 |

Tytuł artykułu

Guayusa - aspekty praktyczne i rynkowe

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Guayusa - practical and market aspects

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Guayusa to roślina tradycyjnie stosowana przez plemiona zamieszkujące lasy Amazonii w celu poprawy percepcji, skupienia i pobudzenia. Napar i ekstrakt z liści l. guayusa zawiera liczne związki o charakterze funkcjonalnym, takie jak kofeina czy polifenole. Ze względu na swoje właściwości oraz słodki, przystępny smak, guayusa znajduje zastosowanie w napojach alternatywnych dla tzw. energetyków
EN
Guayusa plant has been used by Amazonian tribespeople to improve perception, focus and stimulation. l. guayusa leafs infusion and exctract contains many functional compounds, such as caffein and polyphenols. Due to it's properties and sweet, approachable flavor, guayusa is often used in beverages beeing an alternative to energy drinks

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

63

Numer

10

Opis fizyczny

s.28-29,fot.,bibliogr.

Twórcy

  • Better Industry Sp.z o.o., Pomorski Park Naukowo-Technologiczny, Gdynia

Bibliografia

  • [1] Cardozo Jr., C. Morand. 2016. „Interest of mate (Ilexparaguaríensis A. St.-Hil.) as a new natural functional food to preserve human cardiovascular health - A review”. Journal of Functional Foods 21 : 440-454.
  • [2] Chianese G., S. Golin-Pacheco, O. Tagliatela-Scafati, i in. 2019. „Bioactive triterpenoids from caffeine-rich plants guayusa nad mate”. Food Research International 115: 504-510.
  • [3] Euromonitor Energy and RTD through US Channels, 2015.
  • [4] Garcia-Ruiz A., N. Baenas, A. Benitez-Gonzalez. 2017. „Guayusa (Ilex guayusa) new tea: phenolic and carotenoid coposition and antioxidant capacity”. Journal of the Science of Food and Agriculture 97 : 3929-3936.
  • [5] Kapp Jr., O. Mendes, S. Roy, i in. 2016. „General and genetic toxicology of guayusa concentrate (Ilex guayusa)”. International Journal of Toxicology 35 : 222-242.
  • [6] Lorence David H. 1999. Monographs In Systematic Botany of the Missouri Botanical Garden, Vol. 75. 1 Missouri Botanical Garden, St. Louis, Missouri.
  • [7] Pardau M., A. Pereira, Z. Apostolides. 2017. „Antioxidant and anti-inflammatory properties of Ilex guayusa tea preparations: a comparison to Camellia sinensis teas”. Food & Function 12 : 4601-4610

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-c5eb51c2-b4d8-4917-a24e-e9e2176e96c1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.