PL
Przeprowadzono badania wielkości energii ponoszonej na zgniatanie nasion amarantusa dla ośmiu poziomów zawartości wody i dla dwóch wielkości nasion. Na podstawie otrzymanych wyników przeprowadzono analizy, które wykazały, że na wielkość energii ponoszonej na zniszczenie struktury nasion amarantusa decydujący wpływ ma zawartość wody. Oprócz niej istotny wpływ ma również wielkość nasion. Ze wzrostem zawartości wody następuje spadek wielkości energii. Wielkość energii ponoszonej na zniszczenie struktury nasion jest niższa dla nasion o mniejszej średnicy. Po przekroczeniu zawartości wody powyżej 0,15 kg H₂O·kg⁻¹ s.m. wielkość energii stabilizuje się niezależnie od wielkości nasion. Opracowane formuły empiryczne w sposób wystarczający opisują badane zjawisko i mogą znaleźć zastosowanie przy wspomaganiu kierunków obniżenia zużycia energii na rozdrobnienie.
EN
Investigations were carried out on the energy incurred in amaranth seed crushing at eight levels of water contents and two of seed sizes. Basing on the obtained results the performed analyses showed, that the water content affects decisively the amount of energy incurred in destroying the amaranth seed structure. Besides a significant effect of seed size was also found. The amount of energy decreased along with an increase of the water content, This amount of energy was lower for seeds of smaller diameter. The amount of energy was stabilized at the water contents of above 0.15 kg H₂O·kg⁻¹ DM, independently of the seed size. The developed empirical formulas sufficiently describe the investigated phenomenon and can be used as an aid in decreasing energy consumption in the seed comminution.