PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1977 | 03 | 3 |
Tytuł artykułu

Novel technology of the preparation of smoke flavening

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Nowa technologia otrzymywania preparatu dymu wędzarniczego
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The improved method of obtaining smoke flavouring from condensed wood smoke was elaborated. This method consists of the fractional distillation of the wood smoke condensate, previously eliminating of nitrogen bases and of the extractive destillation with the coresponding glycols.
PL
We współpracy z Instytutem Przemysłu Mięsnego w Warszawie opracowana została uproszczona technologia otrzymywania preparatu dymu wędzarniczego (PDW) z kondensatu dymu uzyskanego podczas suchej destylacji drewna wg Polskich Patentów 49216, 52159, 80096. Opracowana metoda polega na wyeliminowaniu w pierwszym etapie z surowego produktu zasad azotowych przez kilkakrotne przemycia kwasem mineralnym, bądź na potraktowaniu go kwasem fosforowym w celu związania tych zasad. Powstałe związki kwasu fosforowego, jak również sam kwas fosforowy, nie są usuwane z kondensatu dymu. Surowy produkt poddaje się z kolei dwuetapowej destylacji pod zmniejszonym ciśnieniem w atmosferze gazu obojętnego w obecności pyłu cynkowego, glinowego lub żelazowego (ok. 1-10%). W pierwszym etapie destylacji odrzuca się frakcje wrzące poniżej 91 °C/20 mm, a następnie odbiera się drugą frakcję o temp. wrzenia 70-144°C/0,6 mm, która stanowi końcowy produkt-PDW. Według innego wariantu kondensat dymu pozbawiany zasad azotowych i frakcji wrzącej 110°C/30 mm poddaje się destylacji ekstrakcyjnej z glicerolem do 180°C/10 mm. Destylat po oddzieleniu od glicerolu stanowi PDW, o składzie chemicznym zbliżonym do poprzedniego preparatu.
Słowa kluczowe
EN
Wydawca
-
Rocznik
Tom
03
Numer
3
Opis fizyczny
p.287-292,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Department of Fundamentals of Food Chemistry, Technical University, Lodz, Poland
autor
  • Department of Fundamentals of Food Chemistry, Technical University, Lodz, Poland
autor
  • Department of Fundamentals of Food Chemistry, Technical University, Lodz, Poland
autor
  • Department of Fundamentals of Food Chemistry, Technical University, Lodz, Poland
autor
  • Department of Fundamentals of Food Chemistry, Technical University, Lodz, Poland
Bibliografia
  • 1. Kurko W. J.: Physico-Chem1cal and Chemical Basis of Curing (in russ.). Moscow 1960.
  • 2. Tilgner D. J.: Die Fleischwirtschaft 1961, 41, 264; 1966, 46, 501.
  • 3. Miler K., Kozłowski Z.: Polish Patent Application 13445339, 1969.
  • 4. Sikorski Z. E.: Zeszyty Naukowe Politechniki Gdańskiej 1965, 69, 1.
  • 5. Kulesza J., Podlejski J., Góra J., Kolska J., Stołowska J. and others, Polish Patent Application 166977, 1973.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-c51d0213-6be8-4e49-bc4b-cfb7f82cbd58
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.