PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 68 | 08 |

Tytuł artykułu

Ekstrudowane przekąski nowej generacji

Autorzy

Warianty tytułu

EN
New generation extruded snacks

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule podjęto się nieformalnego zdefiniowania kategorii przekąsek ekstrudowanych, oraz w skrócie zaprezentowano dane dotyczące ich konsumpcji. Omówiono również proces produkcyjny, a także kierunki rozwoju obserwowane na rynku europejskim. Przedstawiono i omówiono typy obecnie stosowanych ekstruderów. Wiele uwagi poświecono sposobom projektowania i modernizacji linii technologicznych, czyli stosowaniu maszyn modułowych. Przedstawiono również prognozę przyszłych kierunków rozwoju branży, opartych na badaniach nad urozmaiceniem produktów pod względem smaku, kształtu i koloru oraz wartości odżywczych i wpływu na zdrowie konsumenta.
EN
In the paper, the attempts to informally define the category of the extruded snacks were undertaken. The data concerning their consumption level were presented. Also, the manufacturing process and the trends in their development as observed in the European market, were discussed. The types of the extruders being currently employed were presented and discussed. A lot of attention was paid to the methods of designing and modernization of technological lines, i.e. application of the modular equipment. Also, a forecast for the future trends of the sector development based on the studies on versification of the products in respect of taste, shape and colour and nutritive values and of the impact on the consumer's health, was also presented.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

68

Numer

08

Opis fizyczny

s.68-71,bibliogr.

Twórcy

  • European Snacks Association

Bibliografia

  • [1] Materiały szkoleniowe z części pierwszej „Kursu produkcji słonych przekąsek” (Savoury Snacks Production Course), 16-18 kwietnia 2012 r., Londyn.
  • [2] Mitrus M., Wojtowicz A.: 2011. Wybrane cechy jakościowe przekąsek ekstrudowanych z dodatkiem skrobi modyfikowanych - publikacja w jęz. polskim, Acta Agrophysica, 18(2).
  • [3] Olszak J.: 2012. Clean label - nowy trend w znakowaniu żywności. Przemysł Spożywczy, 66.
  • [4] Pęksa A.: 2007. Ekstruzja jako metoda produkcji wyrobów ekspandowanych. „Seminaria naukowe WTN", seria AB 6(57). Wrocław, 169-174.
  • [5] Redruello F. (Senior Food Analyst, Euromonitor International): 2012. The Market for Savoury Snacks in Europe - Key Trends and Drivers. Prezentacja z Savoury Snacks Production Course 1, 16-18 kwietnia 2012, Londyn.
  • [6] "Snacks Magazine"2011, wiosenna edycja. "Squeezing more from extruders".
  • [7] The European Snack Report 2011.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-c4d464d0-fd59-4605-bfad-584e81bd550d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.