PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 12 | 6 |

Tytuł artykułu

Analysis of the competitive potential of organic horticultural holdings (results of research)

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Analiza potencjału konkurencyjnego ekologicznych gospodarstw ogrodniczych (wyniki badań)

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The paper presents the outcome of the competitiveness potential analysis in organic horticultural holding. The analysis is based on the survey conducted among organic and conventional farms in the Lublin Province. The author gives a definition of the competitive potential and presents an example of the competitiveness potential structure of the individual farm. On the basis of the conducted research, the author tries to identify the sources of the competitive advantage of organic farms. For that purpose, most of the material and immaterial resources have been analyzed separately.
PL
W pracy zaprezentowano wyniki analiz dotyczących potencjału konkurencyjnego ekologicznych gospodarstw ogrodniczych. Analizy oparto na własnych badaniach empirycznych przeprowadzonych w dwóch grupach gospodarstw - ekologicznych i konwencjonalnych, w województwie lubelskim. Przedstawiono definicje potencjału konkurencyjnego oraz przykładowe elementy struktury potencjału konkurencyjności indywidualnego gospodarstwa rolnego. Autorka, na podstawie badań własnych, podjęła próbę identyfikacji źródeł przewagi konkurencyjnej osiąganej przez gospodarstwa ekologiczne. W tym celu analizowane są poszczególne materialne i niematerialne zasoby badanych gospodarstw.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

12

Numer

6

Opis fizyczny

p.96-103,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Maria Curie-Sklodowska University in Lublin, pl. M.Curie-Sklodowskiej 5, 20-031 Lublin, Poland

Bibliografia

  • Adamowicz M. 2007: Sieci współpracy, grona i terytorialne systemy produkcyjne jako koncepcja rozwoju obszarów wiejskich. Rocz. Nauk. SERiA, t. IX, z. 2, p. 15-21.
  • Babik I., Kaniszewski S. (red.) 2005: Ekologiczne metody uprawy warzyw. CDR w Brwinowie Oddział w Radomiu, Radom, p. 8.
  • Bratnicki M. 2000: Kompetencje przedsiębiorstwa. Agencja Wydawnicza Placet, Warszawa, p. 48.
  • Bud-Gusaim J. 200S: Taksacja rolnicza. Wyd. SGGW, Warszawa, p. 56, 157-158.
  • Gębska M., Filipiak T. 2006: Podstawy ekonomiki i organizacji gospodarstw rolniczych. Wyd. SGGW, Warszawa, p. 35.
  • Godziszewski B. 1999: Potencjał konkurencyjności przedsiębiorstwa jako źródło przewag konkurencyjnych i podstawa stosowanych instrumentów konkurowania. [W:] Budowanie potencjału konkurencyjności przedsiębiorstwa (red. MJ. Stankiewicz). TNOiK „Dom Organizatora”, Toruń, p. 77.
  • Kamerschen D.R., McKenzi R.B., Nardinelli C. 1991: Ekonomia. Fundacja Gospodarcza NSZZ „Solidarność”, Gdańsk, p. 46-48.
  • Kurek A. 2005: Kapitał intelektualny w rozwoju rynku żywnościowych produktów ekologicznych w Polsce. [W:] Materiały VIII Międzynarodowej Konferencji Naukowej „Kapitał intelektualny jako szansa na poprawę jakości zarządzania w warunkach globalizacji” (red. E. Skrzypek). UMCS, Lublin, t. I, p. 445-460.
  • Kuś J. i in. 2005: Kompleksowa ocena gospodarstw ekologicznych oraz wybrane aspekty funkcjonowania rynku żywności ekologicznej. IUNG-PIB, Puławy, p. 18-19.
  • Rocznik Statystyczny Województw 2007. GUS, Warszawa, p. 48, 114, 612.
  • Rocznik Statystyczny Rolnictwa i Obszarów Wiejskich 2007. GUS, Warszawa, p. 211.
  • Sazońska B. 2007: Przestawianie gospodarstwa rolnego z produkcji konwencjonalnej na ekologiczną. CDR w Brwinowie Oddział w Poznaniu, Poznań, p. 3-6.
  • Skrzypek E. (red.) 2003: Miejsce zasobów niematerialnych w kształtowaniu wartości przedsiębiorstwa. [W:] Materiały VI Międzynarodowej Konferencji Naukowej „Wpływ zasobów niematerialnych na wartość firmy”. UMCS, Lublin, t. I, p. 63-67.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-c498eb52-65c9-4586-af91-964a374d249b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.