PL
W artykule przedstawiono wyniki badań mechanicznego od-wadniania wycierki ziemniaczanej, które posłużą do zapro-jektowania, w przyszłości układu roboczego urządzenia od-wadniającego. Proces odwadniania wycierki ziemniaczanej realizowany był z wykorzystaniem prasy hydraulicznej oraz specjalnie zaprojektowanego układu odwadniającego „ tłok odwadniający - komora - matryca", umieszczonego pomię¬dzy tłokiem górnym i dolnym prasy. Proces odwadniania przeprowadzono przy naciskach: 6,96; 17,40; 26,10; 34,80 i 43,49 MPaprzy trzech masach próbek wycierki 100, 150 i 200 g. Przeprowadzone badania wykazały, że masa próbki przed odwodnieniem oraz wartości nacisków odwadniają¬cych to parametry mające istotny wpływ na stopień odwod¬nienia i wilgotność wycierki po odwodnieniu.
EN
The paper presents the results of investigations of the me¬chanical dehydration of potato pulp, which will be use to designing of the working arrangement of the dehydrating device in the future. The dehydrating process ofpotato pulp was realized by using of the hydraulic press and the dehy¬drating arrangement,, the dehydrating piston - the cham¬ber-the matrix", designed for the investigations especially, witch was placed during the investigations among the upper and bottom piston of the press. The dehydrating process was conducted near dehydrating pressures: 6,96; 17,40; 26,10; 34,80 and 43,49 MPa with the three masses of samples of potato pulp 100, 150 and 200 g. Conducted investigations showed, that the mass of the sample before dehydration and the value of the dehydrating pressures are parameters witch have the significant influence on the dehydration degree and potatopulp moisture after dehydration.