PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 12 | 1 |

Tytuł artykułu

Wdrażanie i certyfikacja systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności według normy ISO 22000 w Europie i na świecie

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Implementation and certification of the iso 22000 standard in Europe and worldwide

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem artykułu jest przedstawienie stanu wdrożenia normy ISO 22000 w Europie na tle doświadczeń światowych. Zaprezentowano ponadto, system zarządzania bezpieczeństwem żywności pod kątem wymagań jakie muszą spełniać przedsiębiorstwa, które zamierzają ubiegać się o przyznanie certyfikatu na zgodność z normą ISO 22000. Omówiono również poszczególne etapy procesu wdrażania i certyfikacji systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności.
EN
The paper aims to present the implementation and certification of the ISO 22000 standard in Europe and worldwide. There were presented requirements and the stages of implementation of that standard.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

12

Numer

1

Opis fizyczny

s.281-286,rys.,bibliogr.

Twórcy

Bibliografia

  • Chabiera J., Doroszewicz S., Zbierzchowska A. 2000: Zarządzanie jakością. Poradnik menedżera. Centrum Informacji Menedżera, Warszawa.
  • Cormier R.J., Mallet M., Chiasson S., Magnússon H., Valdimarsson G. 2007: Effectiveness and performance of HACCP-based programs. Food Control, vol. 18, nr 6, s. 665-671.
  • Jouve J. L. 1994: HACCP as applied in the EEC. Food Control, vol S, nr 3, s. 181-186.
  • Marvin H.J.P., Kleter G.A., Frewer L.J., Cope S., Wentholt M.T.A., Rowe G. 2009: A working procedure for identifying emerging food safety issues at an early stage: Implications for European and international risk management practices. Food Control, vol 20, nr 4, s. 345-356.
  • Sperber W.H. 200S: HACCP and transparency. Food Control, vol 16, nr 6, s. 505-509.
  • Srzednicki A., Sokołowicz W. 2000: ISO - system zapewnienia jakości. Wyd. C.H. Beck, Warszawa, s. 96.
  • The ISO Survey of Certifications. 2009: International Organization for Standarization.
  • Wysokińska-Senkus A. 2008: ISO i HACCP w praktyce polskich przedsiębiorstw. Wyd. UP, Poznań.
  • Wysokińska-Senkus A. 2009a: System zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. [W:] Zarządzanie jakością w przedsiębiorstwie. Wybrane problemy (red. J. Toruński). Wyd. AP, Siedlce, s. 76-l0l.
  • Wysokińska-Senkus A. 2009b: Ustawodawstwo żywnościowe krajowe oraz w Unii Europejskiej. [W:] Zarządzanie jakością w przedsiębiorstwie. Wybrane problemy (red. J. Toruński). Wyd. AP, Siedlce, s. 65-76.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-c377ff2f-f6be-4995-8a60-6da14a1774c5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.