PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 22 | 2 |

Tytuł artykułu

Prozdrowotne soki i napoje - nowe trendy

Warianty tytułu

EN
Health promoting juices and beyerages - new trends

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule zaprezentowano nowe trendy w produkcji soków i napojów na rynku europejskim. Przedstawiono charakterystykę soków i napojów o oddziaływaniu prozdrowotnym: soków i napojów naturalnie mętnych i przecierowych, napojów typu Schor­le i smoothies. Omówiono substancje bioaktywne naturalnie -występujące w ich składzie oraz możliwości -wzbogacania w skład­niki o prozdrowotnym oddziaływaniu. Segment soków i napojów o podwyższonym potencjale prozdrowotnym, biorąc pod uwa­gę zwiększającą się świadomość żywieniową konsumentów, będzie rozwijał się kosztem soków i napojów klarowanych otrzymanych z zagęszczonych soków owocowych.
EN
The paper presents new trends in the juices and bever­ages sector on the European market. Health promoting juices and beverages were described: cloudy and puree juices and drinks, schorles and smoothies. The paper describes bioac­tive substances naturally occurring in juices and possibilities of enrichment -with health promoting components. It is sug­gested that because of consumers' rising nutritional aware­ness, the segment of enriched health promoting juices and beverages will be developing at the cost of clarified ambient juices and drinks manufacturedfrom juice concentrates. Key -words: cloudy juices, puree juices, smoothies, schorles, superfruits

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

22

Numer

2

Opis fizyczny

s.103-107,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • [1] AGUILAR-ROSAS S., BALLINAS- CASARRUBIAS M., NEVAREZ-MOORILLON G. MARTIN-BELLOSO O., ORTEGA-RIVAS E. 2007. Thermal and pulsed electric fields pasteurization of apple juice: Effects on physicochemical properties andflavour compounds. Journal of Food Engineering, 83, 41-46.
  • [2] COSTA A., NUNES M, ALMEIDA I., CARVALHO M., BARROSO M., ALVES R, OLIVEIRAM. 2012. Teas, dietary supplements and fruit juices: A compara­tive study regarding antioxidant activity and bioactive compounds. LWT - Food Science and Technology. Ar­ticle in press, 1-5, doi:10.1016/j.lwt.2012.02.030.
  • [3] DEMBITSKY V., POOVARODOM S., LEONTO- WICZ H., LEONTOWICZ M., VEARASILP S., TRAKHTENBERG S., GORINSTEIN S. 2011. The multiple nutrition properties of some exotic fruits: Bio­logical activity and active metabolites. Food Research International, 44, 1671-1701.
  • [4] DRURI M. 2010. Superowoce, Przemysł Spożywczy, 64, 5, 12-15.
  • [5] GLISZCZYŃSKA-ŚWIGŁO A., TYRAKOWSKA B., 2003. Quality of commercial apple juices evaluated on the basis of the polyphenol content and the TEAC antioxidant activity. Journal of Food Science, 68, 5, 1844-1849.
  • [6] GRUENWALD J. 2009. Novel botanical ingredients for beverages. Clinics inDermatology, 27, 210-216.
  • [7] JĘDRZEJCZYK H., HOFFMANN M., ŚWIĘTO­CHOWSKA E. 2010. Metoda radiacyjna w utrwala­niu żywności. Część I, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 37, 2, 98-102.
  • [8] JAWORSKA G., OLCZAK A., 2010. Napoje bezal­koholowe nowe tendencje w produkcji. Przemysł Spo­żywczy, 64, 7-8, 36-40.
  • [9] MITEK M., GASIK A. 2012. Co nowego na rynku so­ków, nektarów i napojów?, Przemysł Spożywczy, 66, 6,18-24.
  • [10] MURKOVIC M., MULLEDER U., NEUNTEUFL H. 2002. Carotenoid content in different varieties pumpkins. Journal of Food Compositions and Analysis, 15, 633-638.
  • [11] OSZMIAŃSKI J. 2009. Nowe trendy w produkcji so­ków i nektarów jabłkowych. Przemysł fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 4, 12-16.
  • [12] PRZEWODNIK DOBREJ PRAKTYKI PRZEMY­SŁU PRODUKCYJNEJ GMP DLA PRZEMYSŁU SOKOWNICZEGO. 2005. Praca zbiorowa, Stowa­rzyszenie „Krajowa Unia Producentów Soków", War­szawa.
  • [13] RAJKOWSKI K., BALDWIN E. 2003. Concerns with minima processing In apple, citrus and vegetable products, In: Microbial safety of minimally processed foods (ed. Novak J, Sapers G, Juneja V) CRC Press LLC, 35-52.
  • [14] RAWSON A., PATRAS A., TIWARI B., NOCI F., KOUTCHMA T., BRUNTON N. 2011. Effect of ther­mal and non thermal processing technologies on the bioactive content of exotic fruits and their products: Review of recent advances. Food Research Internation­al, 44, 1875-1887.
  • [15] QIAN N. 2006. Fruit and vegetable smoothies, and its processing method. Faming Zhuanli Shenqing Gongkai Shuomingshu, CN 1817192.
  • [16] REPORT AJIN 2012.
  • [17] RIVAS A., MARTINEZ A., BARBOSA-CANOVAS G., RODRIGO M. 2006. Effect ofPEF and heatpas- teurization on the physical-chemical characteristics of blended orange and carrot juice. LWT - Food Science and Technology, 39, 1163-1170.
  • [18] ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owo­cowych z dnia 30 września 2003 r. (Dz.U. nr 177, poz. 1735 z późn. zm.).
  • [19] SADOWSKA A., ŚWIDERSKI F., KROMOŁOW- SKA R 2011. Polifenole - źródło naturalnych prze- ciwutleniaczy. Postępy Techniki Przetwórstwa Spo­żywczego, 38, 1, 108-111.
  • [20] SENTANDREU E., GURREA M., BETORET N., NAVARRO J. 2011. Changes in orange juice char­acteristics due to homogenization and centrifugation. Journal of FoodEngineering, 105, 241-245
  • [21] SHARMA K, KARKI S., THAKUR N., ATTRI S. 2012. Chemical composition, functional properties and processing of carrot. Rev Journal Food Science and Technology, 49, 1, 22-32.
  • [22] ŚWIDERSKIF.,WASZKIEWICZ-ROBAKB. 2007. Substancje dodatkowe w żywności minimalnie przetwo­rzonej i gotowej do spożycia, [w]: Stosowanie dodat­ków w żywności wygodnej i kateringowej, Wydawnic­two Izba Dodatków do Żywności, Konin, 17-34.
  • [23] ŚWIDERSKI F., ŻEBROWSKA M., SADOWSKA A. 2009. Właściwości przeciwutleniające i zawartość związków polifenolowych w rynkowych sokach wa­rzywnych z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 19, 2, 20-23.
  • [24] TEWARI G., 2003. Microbial Safety during Nonther­mal Preservation of Foods In: Microbial safety of mini­mally processed foods (ed. Novak J, Sapers G, Juneja V) CRC Press LLC, 185-204.
  • [25] TZIKA E., PAPADIMITRIOU V., SOTIROUDIS T., XENAKIS A. 2008. Antioxidant Properties of Fruits and Vegetables Shots and Juices: An Electron Paramagnetic Resonance Study. Food Biophysics, 3, 48-53.
  • [26] VAN DUYN M. PIVONKA E. 2000. Overview of the health benefits of fruit and vegetable consumption for the dietetics professional: selected literature. Journal of the American Dietetic Association, 100, 12, 1511­1521.
  • [27] VERBEYST L., HENDRICKX M., VAN LOEY A. 2012. Characterisation and screening of the process stability of bioactive compounds in red fruit paste and red fruit juice. European Food Research and Technol­ogy, 23, 593-605.
  • [28] WALKLING-RIBEIRO M., NOCIF., CRONIN D., LYNG J., MORGAN D. 2010. Shelf life and sensory attributes of a fruit smoothie-type beverage processed with moderate heat and pulsed electric fields. LWT - Food Science and Technology, 43, 1067-1073.
  • [29] WATZL B. 2008. Smoothies - wellness aus der Fla­sche? Ernahrungsumschau, 6, 352-353.
  • [30] WOOTTON-BEARD P., RYAN L. 2011. Improving public health? The role of antioxidant-rich fruit and vegetable beverages. Food Research International, 44, 3135-3148.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-c251bf2d-eaf8-45da-9b02-a73e80afa548
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.