PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2019 | 05 |

Tytuł artykułu

Przydatność tłuszczu jako składnika marynat

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Aplicability of fat as an ingredient of marinades

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W procesie przygotowania mięsa przeznaczonego do pieczenia, grillowania, beztłuszczowego smażenia lub smażenia w małej ilości tłuszczu, wykorzystuje się marynaty zawierające tłuszcze. Produkty te są mieszaninami cieczy, przypraw i niekiedy dodatków funkcjonalnych, których rola technologiczna sprowadza się do nadania mięsu pożądanej aromatyczności, poprawy jego walorów smakowych, zwiększenia atrakcyjności oraz utrzymania soczystości w trakcie prowadzonej obróbki termicznej. Niezbędnym składnikiem marynat jest tłuszcz, najczęściej pochodzenia roślinnego, który umożliwia optymalny przebieg prowadzonej obróbki termicznej mięsa, a zarazem gwarantuje uzyskanie jego wysokiej jakości. Bardzo istotnym zagadnieniem technologicznym staje się więc właściwy dobór tłuszczu, jako składnika marynat
EN
In process of meat preparation destined for roasting, grilling, fat-free frying or frying in small amount of fat, marinades containing fats are use. These marinades are mixes of liquids, spices and sometimes functional ingredients. The technological role of these ingredients comes to creation in meat demanded aromatic character, improvement of taste values, increase of meat attractiveness and juiciness maintenance during thermal heating process. Essential ingredient of marinades is most commonly plant origin fat. These ingredient ensure optimal meat thermal process progress and guarantee high quality of product. Thats why very important technological issue becomes correct selection of fat as an ingredient of marinades

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Numer

05

Opis fizyczny

s.10-13

Twórcy

autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-c2489369-684e-4df0-b02d-30b82081c87b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.