PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 69 | 12 |

Tytuł artykułu

Pełna identyfikacja. Identyfikowalność, jako istotny element wytwarzania potraw i napojów

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

Wydawca

-

Rocznik

Tom

69

Numer

12

Opis fizyczny

s.4-5,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn

Bibliografia

  • 1.Anon 2007. Handbook for introduction of Food Traceability Systems (Guidelines for Food Traceability). Second edtition. Food Marketing Research and Information Center, Tokyo.
  • 2.Canavari M., Centonze R., Hingley M., Spadoni R. 2010. Traceability as part of competitive strategy in the fruit supply chain. British Food Journal, 112(2), 171-186.
  • 3.Czarniecka-Skubina E., Nowak E. 2012. System śledzenia ruchu i pochodzenia żywności jako narzędzie zapewnienia bezpieczeństwa konsumentów. Żywność Nauka Technologia Jakość, 5(84), 20-36.
  • 4.Dzwolak W. 2005. Sztab kryzysowy. Zatrucie pokarmowe w systemie zarządzania bezpieczeństwem żywności. Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 6 (23), 30-31.
  • 5.Dzwolak W. 2007. Nowa norma w rodzinie. Identyfikowalność żywności i pasz wg IS022005. Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 9 (50), 32-33.
  • 6.Dzwolak W. 2008. Śledzenie produktu. Identyfikowalność, czyli historia potraw. Przegląd Gastronomiczny, 9, 3-4.
  • 7.Dzwolak W. 2009. Wybrane elementy identyfikowalności w łańcuchu żywnościowym. Medycyna Weterynaryjna, 65(4), 245-249.
  • 8.Dzwolak W. 2014. Wprowadzenie do identyfikacji zagrożeń bezpieczeństwa żywności w produkcji mleka i przetworów mlecznych. Przegląd Mleczarski, 8, 39-44.
  • 9.Dzwolak W. 2015. Practical aspects of traceability in smali food businesses with implemented food safety management systems. Journal of Food Safety, doi: 10.1111/jfs.12232.
  • 10.Dzwolak W. 2015. Critical traceability points in a mass catering facility. Polish Journal of Natural Sciences (po recenzjach, zaakceptowane do druku).
  • 11.Karisen K.M., Olsen R 2011. Validity of method for analysing critical traceability points. Food Control, 22, 1209-1215.
  • 12.PN-EN ISO 9000: 2006. Systemy zarządzania jakością - Podstawy i terminologia. Polski Komitet Normalizacyjny, Warszawa.
  • 13.Rozporządzenie (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności. Dz.Urz. WE L 31 z 01.02.2002 г., str. 1.
  • 14.Zhang X., LvS., Xu M„ Mu W. 2010. Applying evolutionary prototyping model for eliciting system requirements of meat traceability at agribusiness level. Food Control, 21, 1556-1562.
  • 15.Wallace C.A., W. H. Sperber, Mor-timore S.E. 2010. Food Safety for the 21st Century. Managing HAC-CP and Food Safety Throughout the Global Supply Chain. Wiley-Blac-kwell, Oxford, Iowa.
  • 16.Wiśniewska M. 2005. Od gospodarstwa do stolu. Organizacja i zarządzanie jakością oraz bezpieczeństwem produktu żywnościowego. Wyd. Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-c21affbd-884a-4174-881f-385d268df28b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.