Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn
Bibliografia
1.Anon 2007. Handbook for introduction of Food Traceability Systems (Guidelines for Food Traceability). Second edtition. Food Marketing Research and Information Center, Tokyo.
2.Canavari M., Centonze R., Hingley M., Spadoni R. 2010. Traceability as part of competitive strategy in the fruit supply chain. British Food Journal, 112(2), 171-186.
3.Czarniecka-Skubina E., Nowak E. 2012. System śledzenia ruchu i pochodzenia żywności jako narzędzie zapewnienia bezpieczeństwa konsumentów. Żywność Nauka Technologia Jakość, 5(84), 20-36.
4.Dzwolak W. 2005. Sztab kryzysowy. Zatrucie pokarmowe w systemie zarządzania bezpieczeństwem żywności. Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 6 (23), 30-31.
5.Dzwolak W. 2007. Nowa norma w rodzinie. Identyfikowalność żywności i pasz wg IS022005. Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 9 (50), 32-33.
6.Dzwolak W. 2008. Śledzenie produktu. Identyfikowalność, czyli historia potraw. Przegląd Gastronomiczny, 9, 3-4.
7.Dzwolak W. 2009. Wybrane elementy identyfikowalności w łańcuchu żywnościowym. Medycyna Weterynaryjna, 65(4), 245-249.
8.Dzwolak W. 2014. Wprowadzenie do identyfikacji zagrożeń bezpieczeństwa żywności w produkcji mleka i przetworów mlecznych. Przegląd Mleczarski, 8, 39-44.
9.Dzwolak W. 2015. Practical aspects of traceability in smali food businesses with implemented food safety management systems. Journal of Food Safety, doi: 10.1111/jfs.12232.
10.Dzwolak W. 2015. Critical traceability points in a mass catering facility. Polish Journal of Natural Sciences (po recenzjach, zaakceptowane do druku).
11.Karisen K.M., Olsen R 2011. Validity of method for analysing critical traceability points. Food Control, 22, 1209-1215.
12.PN-EN ISO 9000: 2006. Systemy zarządzania jakością - Podstawy i terminologia. Polski Komitet Normalizacyjny, Warszawa.
13.Rozporządzenie (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności. Dz.Urz. WE L 31 z 01.02.2002 г., str. 1.
14.Zhang X., LvS., Xu M„ Mu W. 2010. Applying evolutionary prototyping model for eliciting system requirements of meat traceability at agribusiness level. Food Control, 21, 1556-1562.
15.Wallace C.A., W. H. Sperber, Mor-timore S.E. 2010. Food Safety for the 21st Century. Managing HAC-CP and Food Safety Throughout the Global Supply Chain. Wiley-Blac-kwell, Oxford, Iowa.
16.Wiśniewska M. 2005. Od gospodarstwa do stolu. Organizacja i zarządzanie jakością oraz bezpieczeństwem produktu żywnościowego. Wyd. Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk.