PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 08 | 1 |

Tytuł artykułu

Jakość mleka towarowego pozyskiwanego w gospodarstwach stosujących różne systemy doju

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
The quality of market milk obtained from farms, employing diverse systems of milking

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy była ocena jakości mleka towarowego pozyskiwanego w gospodarstwach stosujących różne systemy doju, tzn. ręczny lub mechaniczny (konwiowy, przewodowy, hala udojowa). W analizie wykorzystano dane z dokumentacji zakładowej 5 spółdzielni mleczarskich działających na terenie województwa lubelskiego, uzyskane z oceny 121 872 prób mleka. Uwzględniono dane z poszczególnych miesięcy (od stycznia do grudnia) w latach 2008-2009, dotyczące zawartości tłuszczu (%), białka (%), ogólnej liczby drobnoustrojów (tys./ml) i liczby komórek somatycznych (tys./ml). Wykazano, że stosowany system doju, który w dużym stopniu dostosowany jest do wielkości stada krów, a co za tym idzie, powiązany z technologią produkcji mleka w gospodarstwie, istotnie wpływa na jakość produkowanego mleka towarowego. Stwierdzono istotnie wyższą (p≤0,01) zawartość tłuszczu w mleku pozyskiwanym we wszystkich formach doju mechanicznego, a białka tylko w mleku z hali udojowej. Najlepsze pod względem mikrobiologicznym było mleko pozyskiwane w halach udojowych i za pomocą dojarek bańkowych (OLD przeciętnie ok. 45 tys./ml), a nieco gorsze przy doju ręcznym (47 tys./ml) i za pomocą dojarek przewodowych (49 tys./ml). Mleko pozyskiwane w doju ręcznym zawierało ponad dwukrotnie mniej komórek somatycznych (108,6 tys./ml) w porównaniu do surowca z pozostałych analizowanych systemów doju (194,2-251,9 tys./ml).
EN
The aim of this work was to evaluate the quality of market milk obtained from farms, employing diverse systems of milking, i.e. manual or mechanical (bucket, pipeline, milking parlour). The data acquired from the evaluation of 123 872 milk samples was used to analyze the works documentation of 5 dairy cooperatives from Lublin voivodeship. The data from each month (January to December) from 2008 to 2009 concerning the contents of fat (%), protein (%), total bacterial count (thousand/ml) and somatic cell count (thousand/ml) were considered. It has been demonstrated that the system of milking, which in a high degree is connected with a size of cow herd and, what follows, is linked with technology of milk production in farms, has a significant impact on quality of manufactured market milk. The study showed significantly (p≤0.01) higher amount of fat in milk obtained from all mechanic systems of milking. What is more, only higher level of protein was found in the milk from milking parlours. The best milk in respect of the total bacterial count (TBC) was the milk obtained from milking parlours and bucket systems of milking (approximately 45 thousand/ml). The milk from manual (47 thousand/ml) and pipeline milking systems (49 thousand/ml) was slightly worse. The milk obtained from manual milking contained around two times lower somatic cell count (108.6 thousand/ml) in comparison to the raw material from other analyzed systems of milking (194.2-251.9 thousand/ml).

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

08

Numer

1

Opis fizyczny

s.31-38,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Akademicka 13, 20-950 Lublin
autor

Bibliografia

  • 1. BARGO F., MULLER L.D., DELAHOY J.E., CASSIDY T.W., 2002 – Performance of high producing dairy cows with three different feeding systems combining pasture and Total Mixed Rations. Journal of Dairy Science 85, 2948-2963.
  • 2. DANKÓW R., CAIS-SOKOLIŃSKA D., PIKUL J., 2002 – Wpływ sposobu pozyskiwania i warunków przechowywania na jakość mikrobiologiczną mleka surowego. Przegląd Mleczarski 4, 163-166.
  • 3. FIEDOROWICZ G., 2007 – Wpływ stanu technicznego urządzeń do pozyskiwania i schładzania oraz transportu mleka na jego jakość. Problemy Inżynierii Rolniczej 3, 83-93.
  • 4. FIEDOROWICZ G., 2012 – Wpływ standardów technologicznych na dobrostan i produkcyjność krów mlecznych. Przegląd Hodowlany 1, 1-5.
  • 5. GNYP J., KOWALSKI P., TIETZE M., 2006 – Wydajność mleka krów, jego skład i jakość cytologiczna w zależności od niektórych czynników środowiskowych. Annales UMCS Lublin, XXIV (3) Sectio EE, 17-26.
  • 6. GÓRNA J., 2008 – Istota wymagań standardu ISO 22000:2005 w aspekcie zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego mleka. Journal of Agribusiness and Rural Development 3 (9), 77-87.
  • 7. JANUŚ E., 2009 – Urea level in cows’ milk fed on total mixed ration (TMR) and traditional system in summer and winter season. Journal of Central European Agriculture, Vol 10, No 1, 33-39.
  • 8. KRÓL J., LITWIŃCZUK Z., LITWIŃCZUK A., BRODZIAK A., 2008 – Content of protein and its fractions in milk of Simmental cows with regard to a rearing technology. Annals of Animal Science 1, 57-61.
  • 9. LITWIŃCZUK Z., KRÓL J. BRODZIAK A. BARŁOWSKA J., 2011 – Changes of protein content and its fractions in bovine milk from different cow breeds subject to somatic cell count. Journal of Dairy Science 94 (2), 684-691.
  • 10. LUDWICZUK K., BRZOZOWSKI P., ZDZIARSKI K., 2001 – Wpływ wybranych czynników na wydajność mleczną, zawartość komórek somatycznych i skład chemiczny mleka pozyskiwanego od krów rasy cb oraz mieszańców rasy cb i hf o różnym udziale genów bydła rasy hf. Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego 55, 123-131.
  • 11. OLKOWSKA O., 2011 – Raport. Rynek mleka, wrzesień 2011 r. http://www.pfhb.pl/Raport_ rynek_mleka_wrzesien_2011.pdf
  • 12. RASZ H., 2009 – Rynek Mleka w latach 2004-2009. Analizy. Biuro Analiz Sejmowych 16 (24).
  • 13. Rocznik Statystyczny Rolnictwa. Główny Urząd Statystyczny. Warszawa, 2010.
  • 14. SABLIK P., SZARKOWSKI K., CZERNIAWSKA-PIĄTKOWSKA E., KASICA A., 1999 – Porównanie jakości higienicznej mleka przy doju bańkowym i przewodowym w gospodarstwie rolnym. Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego 44, 215-224.
  • 15. SCHROEDER G.F., DELAHOY J.E., VIDAURRETA I., BARGO F., GAGLIOSTRO G. A., MULLER L.D., 2003 – Milk fatty acid composition of cows fed a total mixed ration or pasture plus concentrates replacing corn with fat. Journal of Dairy Science 86, 3237-3248.
  • 16. SZAJNER P., 2010 – Aktualna sytuacja na rynku mleka w Polsce. Przegląd Mleczarski 12, 28-31.
  • 17. WHITE S.L., BERTRAND J.A., WADE M.R., WASHBURN S.P., GREEK J.T., JENKINS T.C., 2001 – Comparison of fatty acid content of milk from Jersey and Holstein cows consuming pasture or a Total Mixed Ration. Journal of Dairy Science 84, 2295-2301.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-c14c5708-b2c6-4dae-b32c-71f782c8ac43
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.