PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2020 | 22 | 2 |

Tytuł artykułu

Competitiveness on the global cereal market

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Konkurencyjność na światowym rynku zbóż

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of the study was to assess competitiveness on the global cereal market in view of changes in production, export and import on the market in the years 1998-2017. As a source, data from the United Nations Food and Agriculture Organization (FAO) were used. The study assesses: trends involving changes in production, export and import, trends in the percentage share of the largest cereal producers, exporters and importers, and the evaluation of competitiveness of exporters. The top twenty cereal producers and exporters worldwide were analysed. In the period under examination, China, the United States and India remained the largest producers of cereals. In recent years, Russia and the Ukraine have significantly increased their share in production. Russia, the Ukraine and Brazil joined leading cereal exporters, next to the United States. The period in question is characterised by a strong concentration of countries producing and exporting cereal, and by an increase in export orientation among 20 largest cereal exporters on global markets. Poland, compared to other grain exporting countries, does not play a significant role, however, after the country’s accession to the European Union, its gradually improving.
PL
Celem opracowania jest ocena konkurencyjności na światowym rynku zbóż na tle zmian w produkcji, eksporcie i imporcie na tym rynku w latach 1998-2017. Źródłem materiałów były dane Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). W pracy oceniono tendencje zmian w produkcji, eksporcie i imporcie, w procentowym udziale największych producentów zbóż, eksporterów i importerów, a także dokonano oceny konkurencyjności eksporterów. Analizie poddano 20 największych producentów i eksporterów zbóż na świecie. W badanym okresie największymi producentami zbóż były Chiny, Stany Zjednoczone oraz Indie. Natomiast w ostatnich latach udział w produkcji znacząco zwiększyły Rosja i Ukraina. Wśród czołowych eksporterów, obok Stanów Zjednoczonych, pojawiły się trzy kraje: Rosja, Ukraina i Brazylia. W badanym okresie nastąpiła silna koncentracja państw produkujących i eksportujących zboża oraz wzrost orientacji proeksportowej wśród 20 największych eksporterów zbóż na rynkach światowych. Polska nie odgrywa znaczącej roli na tle innych państw eksportujących zboża, jednak po przystąpieniu kraju do Unii Europejskiej, jej pozycja konkurencyjna stopniowo poprawia się.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

22

Numer

2

Opis fizyczny

p.142-152,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Institute of Economic Sciences, Faculty of Life Sciences and Technology, Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, 25 C.K. Norwida St., 50-375 Wroclaw, Poland
autor
  • Institute of Economic Sciences, Faculty of Life Sciences and Technology, Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, 25 C.K. Norwida St., 50-375 Wroclaw, Poland

Bibliografia

  • Cherevyk Denys, Mariusz Hamulczuk. 2018. Ukraiński rynek kukurydzy na tle zmian światowych (Ukrainian corn market on the background of global trends). Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego 18 (2): 33-43. DOI: 10.22630/PRS.2018.18.2.32.
  • Esser Karl, Wolfgang Hillebrand, Dirk Messer, Jorg Meyer-Stamer, 1996. systemic competetiveness – new governance. Patterns for industrial development. London: Frank Crass London, UK.
  • FAOSTAT, http://www.fao.org/faostat/en/#data, access: 18.02.2020.
  • Gorynia Marian, Ewa Łaźniewska. 2009. Kompendium wiedzy o konkurencyjności (Compendium of knowledge about competitiveness). Warszawa: PWN.
  • GUS (Central Statistical Office – CSO). 2018. Rocznik statystyczny rolnictwa (Statistical Yearbook of Agriculture). Warszawa: GUS.
  • Headley Derek, Shenggen Fan. 2010. Reflection on the global crisis, how did it happen? How has it hurt? And how can we prevent the next one? Washington DC: International Policy Reseach Institute (IFPRI), http//www.ifpri.org./sites default/files/publications/nr 165.pdf, access: 5.05 2020.
  • Jagiełło Małgorzata 2003. Wskaźniki międzynarodowej konkurencyjności gospodarki (Indicators of International Competitiveness of the Economy). Studia i Materiały 80: 1-40.
  • Kraciński Paweł. 2016. Konkurencyjność największych światowych eksporterów jabłek (The competitiveness of the world’s largest exporters of apples). Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Obszarów Wiejskich 101 (3): 106-118.
  • Lubiński Marek, Tomasz Michalski, Józef Misala. 1995. Międzynarodowa konkurencyjność gospodarki. Pojęcie i sposoby mierzenia. [W] Raporty. Studia nad konkurencyjnością (International competitiveness of the economy. The concept and method of measuring. [In] Reports. Competitiveness studies). Warszawa: IRSS.
  • Malchar-Michalska Dominika. 2013. Główne tendencje w obrocie międzynarodowym zbożem w obliczu światowego wzrostu cen żywności; analiza na przykładzie największych eksporterów i importerów zbóż w latach 2006-2011 (Global cereals trade trends during the world surge of food prices; the analysis of global leaders in the exports and imports of cereals 2006-2011). Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego 13 (2): 40-50.
  • Misala Józef. 2011. Międzynarodowa konkurencyjność gospodarki narodowej (International competitiveness of the national economy). Warszawa: PWN.
  • Pawlak Karolina, Walenty Poczta. 2011. Międzynarodowy handel rolny. Teorie, konkurencyjność, scenariusze rozwoju (International Agricultural Trade. Theories, competitiveness, development scenarios). Warszawa: PWN.
  • Rosiak Ewa, Wiesław Łopaciuk, Marcin Krzemiński. 2011. Produkcja biopaliw i jej wpływ na światowy rynek zbóż oraz roślin oleistych i tłuszczów roślinnych (Production of biofuels and its impact on the global market for cereals, oil plants and vegetable fats). Warsaw: IERiGŻ-PIB.
  • Skawińska Eulalia. 2002. Reakcje na zmiany a konkurencyjność przedsiębiorstw. [W] Konkurecyjność przedsiębiorstw-nowe podejście (Reactions to changes and the competitiveness of enterprises. [In] Competitiveness of enterprises – a new approach), ed. Eulalia Skawińska, 59-112. Warszawa-Poznań: PWN.
  • Woś Augustyn. 2001. Konkurencyjność wewnętrzna rolnictwa (Internal competitiveness of agriculture). Warszawa: IERiGŻ.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-c050925f-1edd-471c-8b1d-475e79519618
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.