PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | 21 | 1 |

Tytuł artykułu

Production of live pigs in Poland – conditions and prospects

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Produkcja żywca wieprzowego w Polsce - stan i perspektywy

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The article presents the current situation of Polish farms oriented towards pig breeding, resulting from a drastic reduction in the pig population after 2007 which took place in farms holding up to 200 pigs. The assessment covered the production and economic activity of pig farms, by determining their efficiency and competitiveness against a background of similar farms from Germany, Denmark, the Netherlands and Spain. The results of analyses show that the major factor determining production efficiency and competitiveness of Polish pig farms was the production scale stemming from a very low level of breeding concentration in comparison with farms from countries analysed. In 2013, on average, on Polish farms, there were 41 pigs, while in Denmark, the Netherlands and Germany, there were 3096, 2285 and 587 pigs, respectively. Large Polish farms (economic size of EUR 100-500 thousand SO) were able to compete and very large farms were fully competitive. The major causes of a weak Polish pig production sector have been indicated and include a low level of concentration, no links between pig producers and commercial/meat processing plants as well as the existence of barriers preventing investment in livestock buildings adapted to a greater production scale.
PL
W artykule przedstawiono aktualną sytuację polskich gospodarstw nastawionych na chów trzody chlewnej spowodowaną drastycznym spadkiem pogłowia po 2007 roku, który wystąpił w gospodarstwach utrzymujących do 200 sztuk świń. Ocenie poddano produkcyjną i ekonomiczną działalność gospodarstw trzodowych, określając ich efektywność i konkurencyjność na tle analogicznych gospodarstw z Niemiec, Danii, Holandii i Hiszpanii. Wyniki otrzymane z analiz wskazują, że głównym czynnikiem decydującym o efektywności produkcji i konkurencyjności polskich gospodarstw trzodowych była skala produkcji, będąca skutkiem bardzo niskiego poziomu koncentracji chowu w porównaniu do gospodarstw z badanych krajów. W 2013 roku średnio w gospodarstwach polskich utrzymywano 41 sztuk trzody chlewnej, natomiast w Danii, Holandii i Niemczech odpowiednio: 3096, 2285 i 587 sztuk. Polskie gospodarstwa duże (o wielkości ekonomicznej 100-500 tys. euro SO) były zdolne do konkurencji, a bardzo duże były w pełni konkurencyjne. Wskazano również podstawowe przyczyny słabości polskiego sektora produkcji trzody chlewnej, za które uznano niski stopień koncentracji i brak powiązań producentów żywca z zakładami handlowymi i przetwórstwa mięsnego oraz istnienie barier utrudniających inwestowanie w budynki inwentarskie dostosowane do większej skali produkcji.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

21

Numer

1

Opis fizyczny

p.101-110,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Institute of Agricultural and Food Economics - National Research Institute in Warsaw, 20 Swietokrzyska St., 00-002 Warsaw, Poland

Bibliografia

  • Blicharski Tadeusz, Anna Hammermeister. 2013. Strategia odbudowy i rozwoju produkcji trzody chlewnej w Polsce do 2030 r. (Strategy for the reconstruction and development of pig production in Poland by 2030). Warszawa: Polish Pig Breeders and Producers Association.
  • Bocian Monika, Dariusz Osuch, Adam Smolik. 2018. Parametry techniczno-ekonomiczne według grup gospodarstw rolnych uczestniczących w polskim FADN w 2016 r. (Technical and economic rameters by groups of farms participating in the Polish FADN in 2016.). Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  • Dargiewicz Aleksander. 2018. Administracyjne, środowiskowe i organizacyjne bariery (uwarunkowania) rozwoju chowu trzody chlewnej w Polsce na tle analogicznych wymogów w Niemczech, Danii, Holandii i Hiszpanii (Administrative, environmental and organizational barriers (conditions) for the development of pig farming in Poland against the background of analogousrequirements in Germany, Denmark, the Netherlands and Spain). Maszynopis (Typescript). Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  • Goraj Lech., Monika Bocian, Dariusz Osuch, Adam Smolik. 2010. Parametry techniczno-ekonomiczne według grup gospodarstw rolnych uczestniczących w polskim FADN w 2008 r. (Technical and economic parameters by groups of farms participating in the Polish FADN in2008). Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  • Goraj Lech, Monika Bocian, Dariusz Osuch, Adam Smolik. 2016. Parametry techniczno-ekonomiczne według grup gospodarstw rolnych uczestniczących w polskim FADN w 2014 r. (Technical and economic parameters by groups of farms participating in the Polish FADN in 2014). Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  • GUS (CSO – Central Statistical Office). 2011. Powszechny Spis Rolny 2010. Raport z badań (Agricultural Census 2010. Research Report). Warszawa: Central Statistical Office.
  • GUS (CSO – Central Statistical Office). 1997-2017. Roczniki statystyczne rolnictwa 1996, …, 2017 (Statistical yearbooks of agriculture 1996, ..., 2017). Warszawa: Central Statistical Office.
  • Kleinhanss Werner. 2015. Konkurencyjność głównych typów gospodarstw rolniczych w Niemczech (Competitiveness of the major types of agricultural holdings in Germany). Agricultural Economics Issues 342 (1): 25-411.
  • Kwasek Mariola. 2013. Tendencje w spożyciu mięsa na świecie (Trends in Meat Consumption in the World). Economic Journals of the Kujawy and Pomorze University in Bydgoszcz 6: 265-284.
  • Market analyses. 2011. Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi. Stan i perspektywy nr 34 (Foreign trade in agri-food products – condition and prospects No. 34). Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  • Market analyses. 2015. Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi. Stan i perspektywy nr 42 (Foreign trade in agri-food products – condition and prospects No. 42). Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  • Market analyses. 2018. Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi. Stan i perspektywy nr 47 (Foreign trade in agri-food products – condition and prospects No. 47). Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  • Mirkowska Zofia, Wojciech Ziętara.2019. Pozycja konkurencyjna polskich gospodarstw nastawionych na chów trzody chlewnej (Competitive position of polish farms aimed at pig farming). gricultural Economics Issues (1): 44-63.
  • Nordhaus William, James Tobin. 1972. Measure of Economic Welfare. Economics online. Newscomment analysis theory, https://www.economicsonline.co.uk/Global_economics/Measure_ of_economic_welfare_MEW.html, access: 11.02.2019.
  • Stankiewicz Marek Jacek. 2003. Konkurencyjność przedsiębiorstwa. [W] Źródła przewag konkurencyjnych przedsiębiorstw w Agrobiznesie (The competitiveness of the company. [In] Sources of competitive advantages of enterprises in Agribusiness). Lublin: Publications of theAgricultural Academy in Lublin.
  • Świetlik Krystyna. 2017. Ceny detaliczne i spożycie mięsa. [W] Gospodarka mięsna. Stan i perspektywy nr 53 (Retail prices and meat consumption. [In] Meat economy – condition and prospects No. 53). Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  • Ziętara Wojciech, Zofia Mirkowska 2018. Konkurencyjność polskich gospodarstw trzodowych a tle wybranych krajów Unii Europejskiej. [W] Przedsiębiorstwo i gospodarstwo rolne wobec zmian klimatu i polityki rolnej [4] (Competitiveness of Polish pig holdings and the backgroundof selected European Union countries. [In] Enterprise and farm in the face of climate change and agricultural policy No. 4). Warszawa: IERiGŻ-PIB.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-c0214377-ea8c-46da-8cc7-721c3dcf87d2
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.