6. Friedberger F., Fröhner E.: Lehrbuch der speciellen Pathologie und Therapie der Haustiere t. 2. Verlag F. Enke, Stuttgart 1900, s. 308.
7. Henne am Rhyn O.: Kulturgeschichte des deutschen Volkes. t. 2. Hist. Verlag Baumgärtel, Berlin 1892, ss. 335, 395.
8. Holubowicz W.: Opole w wiekach X—XII. Wyd. „Śląsk”, Katowice 1956, s. 232.
9. Inglot S.: Epoka feudalna. Historia Śląska od końca XVI w. do r. 1763, pod red. K. Maleczyńskiego. t. 1. cz. 3. Ossolineum, Wrocław 1963, s. 77.
10. Kiersnowscy T. i R.: Życie codzienne na Pomorzu wczesnośredniowiecznym. Wiek X—XII. PIW, Warszawa 1970, s. 88.
11. Leszczyński J.: Kwart. Opolski 3, 61, 1955.
12. Ludowy drzeworyt rosyjski. Łubok. oprac. J. Owsiannikow. Wyd. Arkady, Warszawa 1973, s. 24.
13. Lutyński W.: Administracja oraz ekonomika weterynarii i rolnictwa. PWN, Łódź 1971, s. 168.
14. Murray Kendall S.: Ryszard III. PIW, Warszawa 1980, s. 320.
15. Ostertag R.: Handbuch der Fleischbeschau für Thierärzte, Ärzte und Richter. Verlag F. Enke, Stuttgart 1899, ss. 12, 140, 238.
16. Ostertag R:. Fleischbeschau. Verlag F. Enke, Stuttgart 1922, s. 157.
17. Pałucki W.: Wyskitki. Książka i Wiedza, Warszawa 1917, ss. 41, 43.
18. Prost E.: Polskie przepisy sanitarno-weterynaryjne. II. Nadzór sanitarny nad produkcją i obrotem żywnością zwierzęcego pochodzenia. AR, Lublin 1975, ss. 307—309.
19. Prost E.: Polskie przepisy z zakresu obrotu, uboju i badania sanitarno-weterynaryjnego zwierząt rzeźnych i mięsa dotyczące służby weterynaryjnej. AR, Lublin 1973, s. 200.
20. Rabęcka-Brykczyńska J.: Z problematyki badań nad produkcją i konserwacją żywności w Polsce. Ossolineum, Wrocław 1984, s. 69.
21. Ramza J.: Medycyna Wet. 39, 306, 1983.
22. Reinhardt L.: Kulturgeschichte der Nutztiere. Verlag E. Reeinhardt, Monachium 1912, ss. 552, 559, 563, 572, 580, 588, 593.
23. Schönberg F.: Die Untersuchung der von Tieren stammenden Lebensmittel. Verlag R. Schoetz, Berlin 1938, s. 106.
24. Skrzypek W.: Medycyna Wet. 34, 349, 1978.
25. Skrzypek W., Chmarzyński W.: Wiad. parazyt. 39, 159, 1983.
26. Trawiński A.: Higiena i przetwórstwo mięsa. PWRiL, Warszawa 1957, s. 454.
27. Trevelyan G. M.: Historia społeczna Anglii. PIW, Warszawa 1961, s. 484.
28. Wartenberg L.: Higiena i zarys technologii dziczyzny. Wyd. AR we Wrocławiu, Wrocław 1975, s. 7.
29. Wundram C., Schönberg F.: Tierarztliche Lebensmittelüberwachung. Verlag R. Schoetz, Berlin 1937, s. 193.