PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1980 | 06 | 1-2 |

Tytuł artykułu

Studies on the coloured components of black tea

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Badania nad substancjami barwnymi herbaty

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The pigments of black tea were isolated and further studied by the using of some elaborate techniques. It was found that they consist of a highly complex mixture of components with similar chemical structure.
PL
Przedmiotem badań były właściwości fizyko-chemiczne barwników czarnej herbaty Indyjskiej i Cejlońskiej oraz handlowej mieszanki herbat sprzedawanych na kartki w Egipcie. Badano także wpływ dodatków zafałszowujących na barwniki herbaty. Stwierdzono, że herbata zawiera od 2,5% (Indyjska) do 3,03% (Cejlońska) związków barwnych. Dodatek pyłu żelaza intensyfikował barwę 7-8-krotnie lecz nie zmieniał spektrum absorbcji w ultrafiolecie. Związki barwne herbaty zmieniały intensywność barwy w zależności od pH oraz zawierały chromofory i auksofromy z wyraźną absorbcją w strefie 272-275 mm. Skład podstawowy wydzielonych barwników w procentach był następujący: C-40,83, H-5,78, O-41,91, S-3,94, związki nieorganiczne - 2,50. Proponowany wzór sumaryczny monomeru tych związków przedstawia się następująco: C₂₆₋₂₇,H₄₅₋₄₆,O₂₀₋₂₁,N₃ ,S Widmo w podczerwieni wskazuje na obecność co najmniej dziewiętnastu pasm charakterystycznych dla następujących grup: C-NH, CH₃-C, ~C=CH, -CHO, -N-R₂, SO₄ Rozdział związków barwnych na Sephadex G-25 doprowadził do wydzielenia trzech frakcji, brązowej o najwyższym ciężarze cząstkowym oraz dwóch żółtych o mniejszym ciężarze. Wyniki wskazują, że substancje barwne zawierają tearubine, teaflawiny produkty rozkładu chlorofilu i pojedyncze katechiny.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

06

Numer

1-2

Opis fizyczny

p.43-53,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Food Technology, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt

Bibliografia

  • 1. Bokuchava M. A., Soboleva M. I.: Mas. Gir. Promyshlennost 1975, (12) 15.
  • 2. Cattel D. J., Nursten H. E.: Phytochem.istry 1976, 15, (12), 1967.
  • 3. Creswell C. J., Runquist A. Q., Campbell M. M.: Spectral analysis of organic compounds - An introductory programmed text, Second Edition, Longman, London 1972, 318.
  • 4. Dzhindzholiya R. R., Chikovani S., Pruidze M. R.: Study of changes in different fractions of a tannin- catechin complex unfer the effect of elevated temperatures, Tr. Gruz. Sa-Khartvelos Instituta 1975, 17, 227.
  • 5. Farber L., Carpenter F. C.: Int. Sugar J., 1971, 73, (868), 99.
  • 6. Geoffrey S. V.: J. Sci. Food Agric., 1974, 25, (8), 1015.
  • 7. Lukic P., Gorunovic M, Krstic N.: Quality of tea imported in Yogoslavia, Arhivfarm., Belgrade 1962, 12, 313, VC.A., 1963, 59, 6909.
  • 8. Mikaberidze K. G., Moniava I. I.: Khim. Prir. Soedin., 1974, (4), 519.
  • 9. Millin D. J., Crispin D. J., Swaine D.: J. Agr. Food Chem., 1969, 17, (4), 717.
  • 10. Pecsok R. L., Shields L. D.: Modern methods of chemical analysis, John Wiley and Sons, Inc, New York 1968, 89.
  • 11. Pintauro N.: Food Processing Rev., 1970, (11), 17, 92.
  • 12. Sanderson G. W., Craham H. N.: J. Agr. Food Chem., 1973, 21, (4), 576.
  • 13. Shyamala V., Prema Chandra B. R., Cama H. R.: Agri. Biol. Chem., 1976, 40, (12), 2367.
  • 14. Smith R. F., Rees D. I.: Analyst 1963, 88, (1045), 310.
  • 15. Soboleva M. I., Sirokhman I. V.: Study of the antioxidative properties of tea pigments, Nauch. Tr. Mosk. Inst. Nar. Kh-va 1976, (5), 47.
  • 16. Tadakazu T.: JARQ., 1974, 8, (3), 159, C. A., 1975, 82, (23), 153884.
  • 17. Tsotsiashvili I. I.: Spectrophotometric method for determining the tannin-catechin complex and caffeine in tea, V. Sb., Chai. Kultura i Proiz-vo., 1975, 3, (25), 33.
  • 18. Yataro O., Nasashi O, Reiko Y., Tadakazu T., Ryoyasu S.: Effect of β-carotene and Sporobolomyces odours on the colored components in black tea infusion, Nippon Nogei. Kagaku Kaishi 1976, 50, (3), 143, C.A., 1976, 85, (1), 4491 P.
  • 19. Wilkins C. K.: J. Chromatography 1973, 87, (1), 250.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-bee2084e-250e-4459-ac5b-b000fa383fb8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.