PL
Wykorzystanie w przemyśle spożywczym drożdży wytwarzających białka heterologiczne stwarza możliwość produkcji żywności modelowanej, o założonych walorach żywieniowych. Rekombinowane genetycznie drożdże mogą być stosowane do produkcji dodatków do żywności, aromatów czy suplementów diety. Drożdże Saaharomyces cerevisiae wzbogacone w geny drożdży metylotroficznych mogą stanowić efektywne narzędzie do produkcji etanolu z biomasy roślinnej przez fermentację pentoz. W artykule omówiono drożdże jako organizm, wytwarzający białka heterologiczne, które mogą być przeznaczone również dla przemysłu spożywczego.
EN
Application ofyeastwith heterologous proteins expression in food industry brings possibility of creation offood products with defined nutritional values. Genetically modified yeast are tend to be used in food additives, flavors, aromas and dietary supplements production. Sacchdromyces cerevisiae fortified with genes of metylotrophlc yeasts origin are the effective tool In ethanol production form plant biomass by pentose's fermentation. The review presents yeasts as the organism with an enormous potential of heterologous proteins production that can be dedicated also for food industry.