PL
Przeprowadzono walidację metody HPLC oznaczania zawartości hydroksymetylofurfuralu w produktach z płatków dzikiej róży (konfiturach). Metoda walidowana była pod kątem selektywności, precyzji, powtarzalności, dokładności, liniowości, oznaczalności i wykrywalności. Hydroksymetylofurfural (HMF) jest wykorzystywany jako związek wskaźnikowy powstawania zmian nieenzymatycznych żywności podczas obróbki technologicznej (ogrzewanie) oraz w trakcie przechowywania. Jego obecność jest wskaźnikiem zachodzącego pierwszego etapu reakcji Maillarda, przed pojawieniem się, szeregu związków modyfikujących cechy sensoryczne żywności. Zawartość HMF powinna wynosić praktycznie zero w świeżych, nieprzetworzonych surowcach i półproduktach. Walidacja metody HPLC oznaczania HMF w przetworach z płatków dzikiej róży wykazała, że stosowana metoda jest dokładna, precyzyjna, powtarzalna i liniowa. Stwierdzono znaczące różnice w zawartości HMF w komercyjnie dostępnych produktach prozdrowotnych, takich jak konfitury z płatków dzikiej róży, co może wynikać ze stosowania różnych, niedoskonałych procesów technologicznych ich wytwarzania oraz różnych warunków przechowywania. W przekonaniu autorów pracy poziom HMF w żywności prozdrowotnej powinien być limitowany.
EN
The validation of the HPLC method of determination the content of hydroxymethylfurfural in products from petals of wild rose (preserves), has been carried out. The method was validated from the point of view of its selectiveness, precision, repeatability, accuracy, linearity, labeling and detectability. Hydroxymethylfurfural (HMF) is used as a tracer compound of the appearance of non-enzymatic food changes during its technological processing (heating) and during storage. The presence of HMF is a tracer of the first stage of the Maillard reaction prior to the appearance the series of compounds that modificate the sensory qualities of food. The content of HMF should amount to zero in fresh, non-processed raw materials and half-finished products. The validation of the HPLC method by the determination of HMF in the preserves from petals of wild rose proved that the applied method is accurate, precise, repeatable and linear. Some significant differences were noted in the HMF content in the available, pro-health products such as preserves from the wild rose petals which may result from the application of various, imperfect technological processes of their production and different storage conditions. According to the authors of the paper, the level HMF in the pro-health food should be limited.