PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 10 | 3 |

Tytuł artykułu

Evaluation of the growth and slaughter value of the Ross 308 broiler chickens

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Ocena wzrostu i wartości rzeźnej kurcząt brojlerów Ross 308

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of this study was the evaluation of the growth of broiler chickens and their slaughter value from 1 to 42 days of age. The research material consisted of the Ross 308 chickens. At 42 days of rearing, the chickens reached the mean final body weight of 2229.9 g. During successive weeks of rearing, the weight of all elements, i.e. giblets, inedible parts and offal, increased with an increasing body weight of birds. At the same time, their percentage in the body weight decreased considerably, and the dressing percentage increased.At 42 days of rearing, the eviscerated carcass weight averaged 1697 g, the percentage of muscles was 46.7%, that of skin and fat was 11.0% and the remainders of the carcass (bones) accounted for 42.5%. During the rearing period, considerable changes in the tissue composition of carcass and their uneven growth were found. Moreover, the effect of age and type of muscle on the chemical composition of muscles was determined.
PL
Celem badań była ocena wzrostu kurcząt brojlerów i ich wartości rzeźnej od 1. do 42. dnia życia. Materiał badawczy stanowiły kurczęta Ross 308.W 42. dniu odchowu kurczęta osiągnęły średnią końcową masę ciała 2229,9 g. W kolejnych tygodniach odchowu, wraz ze wzrostem masy ciała ptaków wzrastała masa wszystkich elementów, tj. podrobów, wnętrzności niejadalnych i odpadów poubojowych. Jednocześnie ich udział w masie ciała znacząco malał, a wydajność rzeźna zwiększała się.W42. dniu odchowu masa tuszki patroszonej wynosiła średnio 1697 g, mięśnie stanowiły w niej 46,7%, skóra z tłuszczem 11,0%, a pozostałość tuszki (kości) 42,5%.W okresie odchowu stwierdzono znaczne zmiany składu tkankowego tuszki i nierównomierny ich wzrost. Ponadto ustalono wpływ wieku i rodzaju mięśnia na skład chemiczny mięśni piersiowych i mięśni nóg u brojlerów.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

10

Numer

3

Opis fizyczny

p.11-20,ref.

Twórcy

  • Departament of Breeding Methods and Poultry and Small Ruminant Breeding, University of Natural Sciences and Humanities, Prusa 14, 08-110 Siedlce, Poland
autor
autor
autor
autor

Bibliografia

  • Baleri T., Coskun B., Aktumsek A., 2001. Use of oil industry byproduct in broiler diets. Proc. XV Europ. Symp. Quality Poult. Meat. Kusadasi, Turkey. 9–12 September, 179–186.
  • Biesiada-Drzazga B., 2007. Intensywny odchów gęsi – możliwością poprawy wskaźników produkcyjnych i ekonomicznych oraz jakość surowca rzeźnego [Intensive rearing of geese – a possibilityof improving production and economic indicators as well as slaughter material quality].Rozpr. Nauk. 93 [in Polish].
  • Bochno R., 1985. Określenie tempa wzrostu tkanek (mięsnej, tłuszczowej i kostnej) u gęsi kubańskich. Sprawozdanie naukowe [Determination of tissues (muscle, adipose and bone) growth ratein Cuban geese. Scientific report]. Instytut Genetyki i Metod Doskonalenia Zwierząt ART., Olsztyn [in Polish].
  • Chołocińska A., Wężyk S., 1999. Wpływ systemu żywienia na produkcyjność kurcząt brojlerów [Effect of feeding system on the productivity of broiler chickens]. Rocz. Nauk. Zootech. 26 (1),243–253 [in Polish].
  • Cytawa A., 1999. Czynniki wpływające na skład chemiczny mięśni kurcząt brojlerów [Factors affecting chemical composition of broiler chicken muscles]. Pol. Drob. 8, 37–40 [in Polish].
  • Czaja L., Gornowicz E., 2004. Wpływ udziału mieszanki ziół w paszy kurcząt brojlerów na wodochłonność i skład chemiczny mięśni [Effect of the proportion of herbal blend in the broilerchicken diet on the water absorption and chemical composition of muscles]. Rocz. Nauk.Zootech. 31 (1), 77–86 [in Polish].
  • Gilewski R., Janocha A., Tomczyk G.,Wężyk S., 2010. Nowe trendy w hodowli i produkcji kur [New trends in hen breeding and production]. Oficyna Wydawnicza „HOŻA” –Warszawa [in Polish].
  • Gornowicz E., Dziadek K., 2001. Zmienność składu chemicznego mięśni piersiowych i udowych w zależności od pochodzenia kurcząt brojlerów [Chemical composition variability of breast andthigh muscles depending on the origin of broiler chickens]. Rocz. Nauk. Zootech. 28 (2), 89–100[in Polish].
  • Grabowski T., 2003. Drób i mięso jako surowiec rzeźny. Cz. I [Poultry and meat as a slaughter material. Part I]. Pol. Drob. 11,19–17 [in Polish].
  • Grabowski T., 2002. Wpływ czynników przyżyciowych na jakość mięsa drobiowego, cz. I [Effect of ante-mortem factors on the quality of poultry, part I]. Pol. Drob. 8, 40–41 [in Polish].
  • Janiszewska M., 1993. Zmiany masy ciała i składników tkankowych u gęsi białych włoskich w okresie odchowu [Changes in body weight and tissue components in ItalianWhite geese during rearing]. Acta. Acad. Agric. Techn. Olst. 37, Supl. A [in Polish].
  • Janocha A.,Milczarek A., 2006.Wpływ diety złożonej z surowców roślinnych na wydajność rzeźną i profil kwasów tłuszczowych mięsa kurcząt brojlerów [Effect of diet containing plant materialon the dressing percentage and fatty acid profile of broiler chicken meat]. Rocz. Inst. Przem.Mięs., Tłuszcz. XLIV (1), 71–79 [in Polish].
  • Janocha A.,Osek M., Turyk Z., 2008. Jakość mięsa kurcząt brojlerów żywionych mieszankami z różnym udziałem preparatu białkowego [Meat quality of broiler chickens fed mixtures with different proportionof protein preparation] Rocz. Inst. Przem.Mięs. Tłuszcz XLVI (1), 87–93 [in Polish].
  • Korelski J., Świątkiewicz S., Bykowski P., Kubicz M., 1998. Próba użycia zwiększonej ilości koncentratów roślinno-rybnych w okresie żywienie brojlerów mieszankami typu starter [An attempt at using increased amount of plant and fish concentrates while feeding starter mixtures to broilers]. Rocz. Nauk. Zootech. 25 (4), 145–158 [in Polish].
  • Krawczyk J.,Wężyk S., 2002.Wpływ długości czasu odchowu i genotypu na ekonomiczną efektywność produkcji kurcząt brojlerów [An effect of the rearing period length and genotype on theeconomic effectiveness of broiler chicken production]. Rocz. Nauk. Zootech. 30 (1), 319–328[in Polish].
  • Krawczyk J., Sokołowicz Z., 2005. Dochodowość produkcji kurcząt brojlerów w pierwszych miesiącach po integracji europejskiej [Profitability of broiler chicken production during the first monthsafter European integration]. Pol. Drob. 5, 37–39 [in Polish].
  • Łambucki P., 2001. Światło w chowie kurcząt brojlerów [Light in the broiler chicken rearing]. Hodowca Drobiu 10, 7–9 [in Polish].
  • Mazanowski A., 2004. System odchowu kurcząt rzeźnych. Cz. II [Rearing system for slaughter chickens, part II]. Pol. Drob. 6, 12–13 [in Polish].
  • Osek M., Janocha A.,Wasiłowski Z., 2002.Wskaźniki odchowu, wartość rzeźna i jakość mięsa kurcząt brojlerów żywionych mieszankami bez udziału białka zwierzęcego zawierającymi nasiona roślin oleistych [Rearing indices, slaughter value and meat quality of broiler chickens fed mixtures withoutanimal protein and containing oilseeds]. Rośl. Oleiste XXIII (2), 515–530 [in Polish].
  • Pieszka M., Pietras M., Barowicz T., 2004.Wpływ dodatku octanu retinolu do mieszanek paszowych dla kurcząt brojlerów na wyniki odchowu i jakość mięsa [Effect of retinol acetate supplementationin feed mixtures for broiler chickens on the rearing results and meat quality]. Rocz. Nauk.Zootech. 31 (1), 87–94 [in Polish].
  • PN–75/A–04018 – Produkty rolniczo-żywnościowe. Oznaczanie azotu metodą Kjeldahla i przeliczanie na białko [Agricultural-food products. Determination of nitrogen by Kjeldahl method and calculation of protein] [in Polish].
  • PN–76/R–64752 – Pasze. Oznaczanie wilgotności [Forage. Determination of moisture] [in Polish].
  • PN–76/R–64753 – Pasze. Oznaczanie zawartości tłuszczu surowego [Forage. Determination of crude fat] [in Polish].
  • PN–76/R–64795 – Pasze. Oznaczanie zawartości popiołu [Forage. Determination of ash content] [in Polish].
  • Polak M., 2004. Wartość rzeźna kurcząt brojlerów różniących się pochodzeniem, wiekiem uboju oraz płcią [Slaughter value of broiler chickens of various origin, slaughter age and sex]. Zesz.Nauk. PTZ. Chów i Hodowla Drobiu 72, 119–127 [in Polish].
  • Połtowicz K., 1999. Wpływ genotypu, płci i wieku na jakość tuszki i mięsa kurcząt brojlerów [Effect of genotype, sex and age on the carcass and meat quality of broiler chickens]. Biul. Inf.Inst. Zootech. 3, 81–89 [in Polish].
  • Skomiał J., Świerczewska E.,Mroczek J., Niemiec J., Grzybowska A., 2000.Wpływ poziomu energii i aminokwasów w mieszankach dla kurcząt brojlerów na wyniki produkcyjne i jakość rzeźną tuszek [Effect of energy and amino acid level in the mixtures for broiler chickens on the production results and slaughter quality of carcasses]. Rocz. Nauk. Zootech. 6 (Supl.), 366–370 [in Polish].
  • StatSoft, Inc., 2001. STATISTICA® (data analysis software system), version 6.
  • Ziołecki J., Doruchowski W., 1989. Metoda oceny wartości rzeźnej drobiu [Evaluation method of the poultry slaughter value].Wydaw. COBRD, Poznań [in Polish].

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-bdce2680-b64f-4893-bf57-51cead1f6b9c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.