PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 32 | 1 |

Tytuł artykułu

Fatty acid profile of milk fat in the local dairy products from north-eastern Poland

Warianty tytułu

PL
Profil kwasów tłuszczowych w tłuszczu mlekowym lokalnych produktów mleczarskich północno-wschodniej Polski

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of this study was to determine the fatty acid profile of cheese and tvorog milk fat obtained from the local producers from the region of north-eastern Poland. The material consisted of tvorog and cheese samples made from cow, goat and sheep’s milk. Methyl esters of fatty acids in milk fat was prepared with the use of IDF Standard 1999 and was performed by the gas chromatography method. Differences were found in the percentage share of each fatty acid group depending on the type of milk from which the cheese was produced. It may be concluded that local tvorog and cheese made from goat’s, sheep’s and cow’s milk from north-eastern Poland may be a valuable source of short- and medium-chain fatty acids as well as CLA.
PL
Celem badań było określenie profilu kwasów tłuszczowych tłuszczu sera i twarogu uzyskanych od lokalnych producentów z regionu północno-wschodniej Polski. Materiał badawczy stanowiły próbki sera i twarogu wykonane z mleka krowiego, koziego i owczego. Estry metylowe kwasów tłuszczowych w tłuszczu mleka przygotowano z zastosowaniem metody IDF Standard 1999 oraz przeprowadzono metodą chromatografii gazowej. Stwierdzono różnice w procentowym udziale poszczególnych grup kwasów tłuszczowych w zależności od rodzaju mleka, z którego wytworzono ser. Można stwierdzić, że lokalne twarogi i sery z koziego, owczego i krowiego mleka z północnowschodniej Polski mogą być cennym źródłem zarówno krótkich i średnich łańcuchów kwasów tłuszczowych, jak i CLA.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

32

Numer

1

Opis fizyczny

p.143-151,ref.

Twórcy

  • Chair of Commodity Science and Food Analysis, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Pll.Cieszynski 1, 10-957 Olsztyn, Poland
  • Chair of Commodity Science and Food Analysis, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Olsztyn, Poland
  • Chair of Dairy Science and Quality Management, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Olsztyn, Poland

Bibliografia

  • ALONSO L., FONTECHA J., LOZADA L., FRAGA M. J., JUAREZ M. 1999. Fatty acid composition of caprine milk: major, branched-chain and trans fatty acids. Journal of Dairy Science, 82: 878–884.
  • BARAN J., PIECZONKA W., POMPA-ROBORZYŃSKI M. 2011. Sery owczo-kozie jako propozycja nowego produktu. Designed Food, part II, Kraków, pp. 22–32.
  • CABIDDU A., ADDIS M., PINNA G., DECANDIA M., SITZIA M., PIREDDA G., PIRISI A., MOLLE G. 2006. Effect of corn and beet pulp based concentrates on sheep molk and cheese fatty acid composition when fed Mediterranean fresh forages with particular reference to conjugated linoleic acid cis-9, trans-11. Animal Feed Science and Technology, 2: 292–311.
  • COLLOMB M., SCHMID A., SIEBER R., WECHSLER D., RYHANEN E. 2006. Conjugated linoleic acids in milk fat: variation and physiological effects. International Dairy Journal, 16: 1347–1361.
  • DMYTRÓW I., MITUNIEWICZ-MAŁEK A., BDMYTRÓW K. 2010. Fizykochemiczne i sensoryczne cechy sera twarogowego kwasowego wyprodukowanego z mleka koziego oraz mieszaniny mleka koziego i krowiego Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2(69): 46–61.
  • FELKNER-POŹNIAKOWSKA B., PIETRZAK-FIEĆKO R., KOTLARSKA M., KACPRZAK S. 2012. Skład kwasów tłuszczowych tłuszczu mleka krowiego z chowu alkierzowego w okresie letnim i zimowym. Żywność, Nauka Technologia, Jakość, 80: 81–92.
  • IDF Standard, 1999, Milk fat and milk fat products determination of fatty acid content, 182.
  • JUTTELSTAD A. 2004. The marketing of trans fat- free foods. Food Technology, 1(58): 20.
  • LEDOUX M., CHARDIGNY J.M., DARBOIS M., SOUSTRE Y., SE’BE’ DIO J.L., LALOUX L. 2005. Fatty acid composition of French butters, with special emphasis on conjugated linoleic acid (CLA) isomers. Journal of Food Composition and Analysis, 18: 409–425.
  • MICHAJLOVA G. 2007. Fatty acid profile, cis- and trans-isomers and conjugated linoleic acid in goat white brined cheese. Chranitelno-Vkusova Promyszlennost, 7: 52–56.
  • NEUPANEY D., SASAKI S., KIM J., ISHIOROSHI M., SAMEJIMA K. 2003. Yak butter lipid composition and vitamins in comparison with cow butter lipids. Milk Science, 52: 33–39.
  • NUDDA A., MCGUIRE M.A., BATTACONE G., PULINA G. 2005. Seasonal variation in conjugated linoleic acid and vaccenic acid in milk fat of sheep and its transfer to cheese and ricotta. Journal of Dairy Science, 4: 1311–1319.
  • PARIZA M.W., PARK Y., COOK M.E. 2001. The biologically active isomers of conjugated linoleic acid. Progress in Lipid Research, 40: 283–298.
  • PIETRZAK-FIEĆKO R., BOREJSZO Z., SMOCZYŃSKI S.S. 2007. Fatty acid composition in human milk, UHT cow’s milk and infant formulas. Milchwissenschaft, 62: 380–383
  • PRANDINI A., SIGOLO S., TANSINI G., BROGNA S., TANSINI G., BROGNA N., PIVA G. 2007. Different level of conjugated linoleic acid (CLA) in dairy products from Italy. Journal of Food Composition and Analysis, 6: 472–479.
  • PRZYSŁAWSKI J. 2009. Ocena wartości odżywczej żywności, żywienia i stanu odżywienia. Wyd. Poznań.
  • RADZYMIŃSKA M., SMOCZYŃSKI S.S., KOPEĆ M. 2008. Presistent organochlorine pesticides, lead, cadmium, nitrate (V) and nitrate (III) in Polish milk and dairy products. Polish Journal of Environmental Science, 17: 95–100.
  • RUTKOWSKA J., SADOWSKA A., TABASZEWSKA M., STOŁYHWO A. 2009. Skład kwasów tłuszczowych serów podpuszczkowych pochodzących z rejonów Polski: północnego, wschodniego i centralnego. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 42: 263–269.
  • SCINTU M.F., PIREDDA G. 2007. Typicity and biodiversity of goat and sheep milk products. Small Ruminant Research, 68: 221–231.
  • WHIGHAM L.D., COOKM M.E., ATKINSON R.L. 2000. Conjugated linoleic acid: implications for human health. Pharmacological Research, 42: 503–510.
  • WINTER M. 2003. Embeddedness, the new food economy and defensive localism. Journal of Rural Studies, 19: 23–32.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-bd237421-7da5-4f8f-b2a3-b75c71ab052c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.