PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1985 | 11 | 4 |

Tytuł artykułu

Changes in alpha-amylases activity in wheat and malted wheat grain after long storage

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Ocena zmian aktywności alfa-amylaz w pszenicy i jej słodach po długotrwałym okresie przechowywania

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The effect of prolonged storage on α-amylases activity in wheat and malted wheat grain was studied. It was demonstrated that four-year storage increases the activity of α-amylases and at the same time decreases the total activity of combined α- and β-amylases and the protein level.
PL
Badano wpływ długotrwałego czasu przechowywania na aktywność amylolityczną w ziarnie pszenicy i jej słodach. Do badań użyto ziarno pszenicy ozimej odmiany ARIA oraz jej słody: 4-dniowy z dodatkiem kwasu giberelinowego (GA3) i 6-dniowy bez GA₃. W ekstraktach z ziarniaków pszenicy i jej słodów oznaczono zawartość białka, łączną aktywność α i β-amylaz oraz aktywność α-amylaz, a także liczbę opadania. Wszystkie analizy wykonano 3 miesiące po zbiorze pszenicy i po 4 latach przechowywania ziarna. Stwierdzono, że 4-letni okres przechowywania ziarna w kontrolowanych warunkach wpływa na wzrost aktywności α-amylaz, jednocześnie obniżając łączną aktywność α i β-amylaz oraz poziom białka.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

11

Numer

4

Opis fizyczny

p.379-384,fig.,ref.

Twórcy

  • Institute of Microbiology, Biochemistry and Food Analysis, Agricultural University, Mazowiecka 48, 60-623 Poznan, Poland
  • Research Centre for Testing Varieties, 63-022 Slupia Wielka, Poland
autor
  • Institute of Microbiology, Biochemistry and Food Analysis, Agricultural University, Mazowiecka 48, 60-623 Poznan, Poland

Bibliografia

  • 1. American Association of Cereal Chemists. Approved Methods, AACC, St. Paul Mn, 1976, 2.
  • 2. Bernfeld O.: Methods in Enzymology, S.O. Colwich N.O.: Kaplan Academic Press, New York 1955, 1, 149.
  • 3. Bolling H., Weipert D., El. Baya A. w.: Landwirtsch. Forsch Kongressband 1977, Part I, 182.
  • 4. Lowry O. H., Rosenbrough N. Y., Farr A. L., Randall R.: J . Biol. Chem., 1951, 193, 265.
  • 5. Warchalewski J. R ., Roczniki AR-Poznań 1978, 82, 1.
  • 6. Warchalewski J. R., Baranowska u., Madaj D.: XII Sesja Naukowa Kom. Techn. i Chemii Żywności PAN Lublin, 11-12 Il 1981, 64.
  • 7. Warchalewski J. R., Madaj D., Jarosz Ł. : XVII Zjazd Polsk. Tow. Bioch., Warszawa, 11-13 IX 1980, 309.
  • 8. Warchalewski J. R., Madaj D., Stasińska B., Skupin J.: XVI ZJazd Polsk. Tow. Biochem., Łódź, 7-9 IX 1980, 44.
  • 9.Warchalewski J. R., Madaj D., Stasińska B., Skupin J.: Report of the reallzation of tninisterial project MNSzWiT No. II-8, Stage I, 1978, 1.
  • 10. Warchalewski J. R., Tkachuk R., Cereal Chem., 1978, 55 (2), 146.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-bd084ae1-8619-4816-b8ec-218cf220afdb
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.