EN
Phosphorus (P) in most regions worldwide is the most important nutrient, second only to nitrogen (N), with the potential to limit agricultural production. It is an essential nutrient for plant growth and development, while the cycle of this nutrient in nature is also essential for humans and animals. In plants it is a component of organic compounds, which accumulate large amounts of energy used in numerous processes taking place in cells. Plants adequately nourished with phosphorus contain more vitamins and carotene, and less oxalic acid, which excess results in deterioration of quality of produced food and feed. At appropriate phosphorus nutrition plants achieve greater efficiency of photosynthesis and are characterized by improved water relations, as a consequence they produce higher grain yields and dry matter yields of the aboveground parts. This study presents original results of five field trails concerning different application methods for nutrients (N and P) in maize culture. Presented data come from controlled field trials, which were conducted at the Department of Agronomy, the Poznań University of Life Sciences.
PL
Fosfor (P) w większości regionów świata jest najważniejszym pierwiastkiem odżywczym po azocie (N) ograniczającym produkcję rolniczą. Jest niezbędnym składnikiem do wzrostu i rozwoju roślin, a w przyrodniczym obiegu tego składnika jest również konieczny dla człowieka oraz zwierząt. Fosfor spełnia ważne funkcje w procesach życiowych rośliny, takich jak fotosynteza i oddychanie. W roślinie wchodzi w skład związków organicznych, które akumulują dużo energii wykorzystywanej w licznych procesach zachodzących w komórce. Rośliny właściwie odżywione fosforem zawierają więcej witamin i karotenu, a mniej kwasu szczawiowego, którego nadmiar pogarsza jakość wyprodukowanej paszy oraz żywności. Prawidłowe żywienie fosforem powoduje, że rośliny osiągają wyższą wydajność procesu fotosyntezy oraz oszczędniej gospodarują wodą, co w konsekwencji daje zwyżkę plonu ziarna oraz plonu suchej masy części nadziemnej. W opracowaniu omówiono wyniki pięciu badań polowych dotyczących różnych metod aplikacji składników pokarmowych (N i P) w uprawie kukurydzy. Badania te zrealizowano w Katedrze Agronomii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.