PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 13 | 2 |
Tytuł artykułu

Strategie gospodarstw trzodowych po przystąpieniu Polski do UE

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Strategies of pig farms after Polish accession to the EU
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W opracowaniu określono rodzaje strategii realizowanych w gospodarstwach trzodowych o dużej skali produkcji. Z badań wynika, że w latach 2006-2010 producenci trzody chlewnej podejmowali dwa zasadnicze kierunki działań: zwiększanie albo ograniczanie produkcji. Pierwszy z nich realizowano poprzez wzrost skali produkcji na bazie pasz własnych albo z zakupu. Drugie podejście polegało na rozwijaniu innych kierunków produkcji rolniczej albo poszukiwaniu dochodów poza gospodarstwami. Z danych wynika, że w warunkach złej sytuacji na rynku trzody chlewnej w latach 2006-2008 w większości gospodarstw trzodowych ograniczono produkcję żywca wieprzowego albo z niej zrezygnowano.
EN
In the paper there were define types of strategies pursued by the major producers of pigs after Polish accession to the EU. In terms of strategic measures included changes in: areas, including leased land, investments in buildings and machinery, pig population and the level of debt. The analysis covered 60 farms located in eight provinces with the largest concentration of pigs breeding. Studies have shown that in the years 2006-2010 pig producers undertook two main lines of action: increasing or reducing production. The first one carried out by the increase in the rate of production of feed based on your own or with the purchase. The second approach was to develop other lines of agricultural production or off-farm income seeking. The data indicate that in conditions of poor market conditions of pigs in 2006-2008 in most pig farm pork production is limited, or it was dropped.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
13
Numer
2
Opis fizyczny
s.493-498,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
Bibliografia
  • Andrews K.R. 1987: The concept of corporate Strategy. IRWIN Homeword, Illinois.
  • Chandler A.D. 1972: Strategy and Structure, MIT Press, Cambridge, pp. 10.
  • Encyklopedia Popularna 1997: PWN, Warszawa, 68.
  • Gluck W.F. 1980: Strategic management and business policy. New York: McGraw-Hill.
  • Johnson G., Scholes K. 1993: Exploring Corporate Strategy. Prentice Hall International.
  • Niedzielski E., Fidejko B. 1995: Zarządzanie strategiczne przedsiębiorstwem rolniczym. Wydawnictwo ART, Olsztyn. Obój K. 1998: Strategia organizacji. PWE, Warszawa.
  • Pearce J.A., Robinson R.B. 1997: Strategic management. Formulation, implementation and control. The McGraw- Hill Companies, IRWIN Book Team, Chicago.
  • Rynek mięsa. Stan i perspektywy. Analizy rynkowe, IERiGŻ, ARR, MRiRW, Warszawa 2010, 39, 12.
  • Simon H. 2004: Najważniejsze elementy strategii. [www.gospodarka.gazeta.pl], 16.11.2004.
  • Stanisz A. ROK: Przystępny kurs statystyki z zastosowaniem STATISTICA PL na przykładach z medycyny. Tom 3.
  • Analizy wielowymiarowe. Wydawnictwo StatSoft Polska Sp. z o.o. Kraków, 113-163.
  • Szymańska E. 2007: Opłacalność produkcji żywca wieprzowego w Polsce po integracji z UE. [W:] Problemy rolnictwa światowego. Rolnictwo i gospodarka żywnościowa Polski w ramach Unii Europejskie. Tom XV. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 133-143.
  • Użytkowanie gruntów, powierzchnia zasiewów i pogłowie zwierząt gospodarskich w 2009. GUS, [www.stat.gov.pl], 20.05.2011.
  • Waters D. 2001: Zarządzanie operacyjne. Towary i usługi. PWN, Warszawa.
Uwagi
PL
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-bc7e4c12-e2aa-4d7d-b305-3e633ee38fa7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.