PL
Celem niniejszej pracy było określenie wartości technologicznej ziarna pszenicy ze zbiorów 2018 roku, na tle lat 2010-2016. Materiał do badań stanowiły próbki ziarna dostarczone z magazynów zbożowych i zakładów młynarskich z różnych regionów Polski. Wartość technologiczną ziarna pszenicy określono w oparciu o następujące wyróżniki jakościowe: gęstość ziarna w stanie zsypnym, zawartość białka, ilość glutenu, wskaźnik sedymentacyjny Zeleny'ego, liczba opadania i zawartość popiołu. Badane próbki ziarna pszenicy ze zbiorów 2018 roku charakteryzowały się wysoką średnią zawartością białka, ilością glutenu oraz wskaźnikiem sedymentacyjnym Zeleny'ego. Uzyskane wyniki wskazują na dobrą i bardzo dobrą wartość wypiekową ziarna pszenicy. Badane próbki ziarna charakteryzują się również wyższą gęstością ziarna w stanie zsypnym niż średnia wieloletnia. Stwierdzono zróżnicowanie omawianych wyróżników jakościowych w zależności od rejonu uprawy. Lokalnie problemem w niektórych rejonach kraju może być zbyt wysoka aktywność alfa-amylazy w ziarnie pszenicy.
EN
The aim of this study was to determine the technological value of wheat from the 2018 crop. The wheat samples were collected from grain elevators and milling companies from different region of Poland. The technological value of wheat was characterized by test weight, protein content, gluten content, Zeleny sedimentation index, falling number and ash content. Tested wheat grain samples from the 2018 crop showed high average protein content, gluten content and sedimentation index. Results obtained in the study indicate good and very good baking quality of wheat. Tested grain samples were characterized by higher than average test weight. The difference in the quality parameters from different region of Poland were stated. The high alpha-amylase activity of grain may cause a local problem in some regions of Poland.