PL
Przedstawiono ważniejsze informacje dotyczące stanu, celów i uwarunkowań światowej standaryzacji żywności nietrwałej prowadzonej przez Europejską Komisję Gospodarczą Organizacji Narodów Zjednoczonych EKG ONZ. Omówiono opracowywanie norm na nieprzetworzone mięso w postaci tusz i elementów handlowych. Opisano sposoby doskonalenia kodowania informacji o pochodzeniu mięsa. Ważne dla konsumenta informacje o jakości żywności, zapisane w postaci kodu numerycznego w normach EKG ONZ, mają znaleźć się w tworzonym systemie kodyfikacji produktów i usług ONZ UNSPSC. System ten ma ułatwić światowy handel towarami powszechnego użytku przez Internet.
EN
The major information referring to the state, aims and conditions of the world standardization of perishable food, as driven by the United Nations Economic Commission for Europe UNECE was presented. A development of standards concerning unprocessed meat in a form of carcasses and trade elements was discussed. The methods of improving the code system of information on meat origin and its evaluation was described. Targeted and important information for consumers on food quality, recorded in the form of numerical code according to the UNECE standards should be actually included into the United Nations System of Products and Service Codification UNSPSC which is now found under development. This system is expected to facilitate world trade of common goods via Internet.