PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 70 | 11 |

Tytuł artykułu

Wspólnotowe i krajowe systemy wyróżniania jakości zywności

Warianty tytułu

EN
European Union and national food favoring quality systems

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
The development of new and modification of previously existing food quality systems are the result of growing consumer demand for quality food. The EU systems guaranteed traditional specialty and geographical indications have been subjected to verification and are designed for these new legal requirements, which are discussed in the article. Moreover, in this article five national systems approved by the Minister of Agriculture and Rural Development are presented and characterized. Differences between the UE and national food quality systems have been indicated.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

70

Numer

11

Opis fizyczny

s.651-656,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Weterynaryjnej Ochrony Zdrowia Publicznego, Wydział Medycyny Weterynaryjnej, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ul.Oczapowskiego 14, 10-718 Olsztyn
  • Katedra Weterynaryjnej Ochrony Zdrowia Publicznego, Wydział Medycyny Weterynaryjnej, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ul.Oczapowskiego 14, 10-718 Olsztyn
  • Katedra Weterynaryjnej Ochrony Zdrowia Publicznego, Wydział Medycyny Weterynaryjnej, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ul.Oczapowskiego 14, 10-718 Olsztyn
autor
  • Katedra Weterynaryjnej Ochrony Zdrowia Publicznego, Wydział Medycyny Weterynaryjnej, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ul.Oczapowskiego 14, 10-718 Olsztyn

Bibliografia

  • 1. Guerrero L., Claret A., Verbeke W., Enderli G., Zakowska-Biemans S., Vanhonacker F., Issanchou S., Sajdakowska M., Granli B. S., Scalvedi L., Contel M., Hersleth M.: Perception of traditional food products in six European regions using free word associatio Food Quality and Preference 2010, 21, 225-233.
  • 2. Komunikat Komisji do Rady, Parlamentu Europejskiego, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów „w sprawie polityki jakości produktów rolnych” Bruksela, dnia 28.5.2009 KOM (2009) 234.
  • 3. Ogrodowska B.: Tradycje polskiego stołu. Ocalić od zapomnienia. Sport i Turystyka MUZA SA, Warszawa 2012.
  • 4. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych. Dz. U. U. E. L 343/1 z dnia 14.12.2012.
  • 5. Rozporządzenie Rady (WE) nr 1698/2005 z dnia 20 września 2005 r. w sprawie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich przez Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW).
  • 6. Rozporządzenie Rady (WE) nr 509/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie produktów rolnych i środków spożywczych będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami.
  • 7. Rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
  • 8. Rozporządzeniu nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt.
  • 9. Szteyn J., Wiszniewska-Łaszczych A.: Uregulowania prawne UE i krajowe dotyczące żywności tradycyjnej i regionalnej. Med. Weter. 2010, 66, 79-82.
  • 10. Ustawa z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz produktach tradycyjnych. Dz. U. 2008.216.1368.
  • 11. Ustawa z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin (tekst jednolity) Dz. U. 2008.133.849.
  • 12. Ustawa z dnia 7 marca 2007 r. o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Dz. U. 2007 Nr 64 poz. 427 z późniejszymi zmianami.
  • 13. Ustawa z dnia 8 marca 2013 r. o środkach ochrony roślin Dz. U. 2013. poz. 455.
  • 14. Zielona Księga w sprawie jakości produktów rolnych: normy jakości produktów, wymogi w zakresie produkcji rolnej, systemy jakości. Bruksela, dnia 15.10.2008 KOM. 2008. 641.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-bba75d32-2417-4ed0-aead-a8e7ee7c1eab
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.