PL
Celem pracy była ocena niektórych właściwości fizycznych oraz składu chemicznego i wartości energetycznej 5 rodzajów handlowych otrąb żytnich oraz porównanie oznaczonych ilości wybranych składników chemicznych i kaloryczności z danymi deklarowanymi na opakowaniach przez ich producentów. Zbadano barwę i skład granulometryczny otrąb oraz oznaczono w nich zawartości popiołu, lipidów, białka, skrobi, błonnika pokarmowego, w tym arabinoksylanów, p-glukanów i fruktanów, oraz związków fenolowych i aktywność przeciwutleniającą. Obliczono także wartość energetyczną otrąb. Stwierdzono, że handlowe otręby żytnie dostępne na polskim rynku istotnie różnią się granulacją i barwą oraz składem chemicznym i wartością kaloryczną. Ponadto wykazano, że ilości najważniejszych składników chemicznych i wartości energetyczne deklarowane na opakowaniach przez krajowych producentów otrąb istotnie odbiegają od wartości oznaczonych. Najbardziej zawyżone wartości odnotowano dla błonnika pokarmowego, a najbardziej zaniżone dla sacharydów ogółem.
EN
The aim of the study was to evaluate some physical properties and chemical composition of five different commercial rye brans, as well as to compare determined contents of chemical compounds and energy values with those declared on the packing. Colour, particle size distribution of brans and contents of ash, lipids, protein, starch, dietary fibre, including arabinoxylans, /3-glucans and fructans, as well as total phenolics and antioxidant activity were examined. Significant differences were observed in the colour and particle size as well as in the contents of all analysed components between industrially produced rye brans. It was also demonstrated that determined contents of most important chemical compounds and energy values significantly differ from those declared on the labels. The most inflated amounts were observed for dietary fibre, while the most underestimated contents for total saccharides.