PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 46 | 4 |

Tytuł artykułu

Applying the coagulation and reverse osmosis for water recovery from evaporative water

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Zastosowanie koagulacji i odwróconej osmozy do odzysku wody z wód wyparnych

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Evaporative water from the concentration of yeast slurry is a potential raw material for water recovery. It is characterized by low pH (4.6–6.3), increased turbidity (3.65–13.7 NTU), and high content of total organic carbon (356–754 mg/L). Its treatment in the volume coagulation process using NaOH and coagulant PIX 111, was studied. Water turbidity was lowered to a value below 1 NTU, but coagulation did not allow for the removal of organic compounds. Coagulation was effective at temperatures of 20 and 40°C. Pre- -treatment of the feed water for RO included alkalization, coagulation, sedimentation, and 5 μm fine filtration (variant I), as well as single 5 μm fine filtration (variant II as a blank). In variant I the feed with improved properties was achieved. Membrane filtration allowed for effective desalination of evaporative water, 98 and 73% conductivity retention was obtained, depending on the method of the feed pre-treatment. The organic compounds were removed less effi ciently, at 94 and 84%, respectively.
PL
Wody wyparne z zatężania gęstwy drożdżowej stanowią potencjalny surowiec do odzysku wody. Charakteryzują się niskim odczynem (pH 4.6–6.3), podwyższoną mętnością (3.65–13.7 NTU) i dużą zawartością ogólnego węgla organicznego (356–754 mg/L). Badano ich oczyszczanie w procesie koagulacji objętościowej, stosując NaOH oraz koagulant PIX 111. Obniżono mętność wody do wartości poniżej 1 NTU, jednak koagulacja nie pozwalała na usunięcie związków organicznych. Koagulacja przebiegała efektywnie w 20 i 40°C. Oczyszczanie wstępne nadawy do RO obejmowało alkalizację, koagulację, sedymentację i filtrację dokładną (wariant I) oraz filtrację dokładną (wariant II jako blank). W wariancie I otrzymano nadawę o lepszych właściwościach. Filtracja membranowa pozwoliła na skuteczne odsolenie wód wyparnych, uzyskano 98 i 73% retencję przewodności w zależności od sposobu przygotowania nadawy. Związki organiczne były usuwane z mniejszą efektywnością, odpowiednio 94 i 84%.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

46

Numer

4

Opis fizyczny

p.29-38,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Civil Engineering, Warsaw University of Life Sciences – SGGW, Nowoursynowska 159, 02-776 Warsaw, Poland
autor
  • Department of Civil Engineering, Warsaw University of Life Sciences – SGGW, Nowoursynowska 159, 02-776 Warsaw, Poland
autor
  • Department of Civil Engineering, Warsaw University of Life Sciences – SGGW, Nowoursynowska 159, 02-776 Warsaw, Poland
autor
  • ChemTech Company, Kolejowa 53, 05-092 Lomianki, Poland

Bibliografia

  • ANIELAK A.M. 2002: Chemiczne i fizykochemiczne oczyszczanie ścieków. [Chemical and physicochemical treatment of wastewater]. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa.
  • BODZEK M., KONIECZNY K. 2005: Wykorzystanie procesów membranowych w uzdatnianiu wody. Oficyna Wydawnicza Projprzem-EKO, Bydgoszcz.
  • CASANI S., ROUHANY M., KNŘCHEL S. 2005: A discussion paper on challenges and limitations to water reuse and hygiene in the food industry. Water Research 39: 1134-1146.
  • CLESCERI L.S., GREENBERG A.E., EATON A.D. 1999: Standard methods for the examination of water and wastewater (20th edition). American Public Health Association, American Water Works Association and Water Environment Federation.
  • CZESZEWSKI K. 2010: Zwiększenie produkcji piwa przy wykorzystaniu mniejszej ilości wody na przykładzie Browaru Kompanii Piwowarskiej w Poznaniu. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 10: 19-21. GE marketing materials (http://www.lenntech. com/Data-sheets/GE-Osmonics-AG-HR-L. pdf).
  • Hach, Lange working procedures 2008. User manual DR 5000, Edition 4.
  • KOWAL A.L., ŚWIDERSKA-BRÓŻ M. 2009: Oczyszczanie wody. [Water purification]. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa.
  • MALAEB L., AYOUB G. M. 2011: Reverse osmosis technology for water treatment: State of the art review. Desalination 267: 1-8.
  • MALARSKI M. 2013: Treatment of bath grey-water using cartridge filters as a way to reduce water consumption in households. Ann. Warsaw Univ. of Life Sci. - SGGW, Land Reclam. 45 (1): 49-59.
  • MARJANOWSKI J., OSTROWSKI J., KUKIEŁKO A. 2010: Ograniczenie ilości wody zużywanej w przemyśle owocowo-warzywnym. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 5: 10-11.
  • Statistical Yearbook of the Republic of Poland 2013a. Central Statistical Office, Warszawa. Statistical Yearbook of Industry - Poland 2013b.Central Statistical Office, Warszawa.
  • VOURCH M., BALANNEC B., CHAUFER B., DORANGE G. 2007: Treatment of dairy industry wastewater by reverse osmosis for water reuse. Desalination 219: 190-202.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-bb5f5bcf-68c1-4837-92ab-40bb31926043
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.