PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

1988 | 34 | 1-2 |

Tytuł artykułu

Phytochemical investigation of Catalpa longissima L. Part I

Warianty tytułu

PL
Badania fitochemiczne Catalpa longissima L. Cz.I

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The following compounds: n-triacontane, β-amyrin, β-sitosterol, β-lapachone, lapachol and embodin have been separated from overground shoots of Catalpa longissima L. - the plant occurring in North India. It has been isolated also flavonoid compound, which structure has been undetermined. Physicochemical features and spectral analysis (UV, IR, NMR, MS) have been the base to compounds identification.
PL
W wyniku badań Fitochemicznych pędów nadziemnych Catalpa lognissima L., rośliny występującej w północnych Indiach, wyodrębniono następujące związki: entriakontan, β-amyrynę, β-sitosterol, β-lapachon, lapachol i embodynę. Z rośliny wyodrębniono także związek flawonoidowy, którego budowy nie ustalono. Identyfikację związków oparto na właściwościach fizykochemicznych i analizach spektralnych (UV, IR, NMR, MS).

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

34

Numer

1-2

Opis fizyczny

p.3-5,ref

Twórcy

autor
  • Chemical Laboratories, University of Rajasthan, Jaipur, India
autor
  • Chemical Laboratories, University of Rajasthan, Jaipur, India
autor
  • Chemical Laboratories, University of Rajasthan, Jaipur, India

Bibliografia

  • 1. ANSARI S., DOBHAL M.P.: Pharmazie 1982, 37, 453.
  • 2. DOBHAL M.P., JOSHI B.C.: Herba Pol. 1981, 27, 99.
  • 3. INOUYE H., OKUDA T., HAYASHI T.: Tetrahedron 1971, 39, 3615.
  • 4. MAJUMDAR P.L., CHATTOPADHYAY A.: J. Indian Chem. Soc. 1985,62, 616.
  • 5. SESHADRI T.R.: Medicinal Plants of India. I.C.M.R. Publication, New Dehli 1975.
  • 6. THOMSON R.H.: Naturally Occuring Quinones. Academic Press. London 1971.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-ba70885c-c8f8-4691-a4b7-12c1edcbf343
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.