PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 67 | 3 |

Tytuł artykułu

Strategia oznaczania GMO w laboratorium akredytowanym jako element zapewnienia jakości badań

Warianty tytułu

EN
GMO determination strategy in an accredited laboratory as a part of confirmation of quality assurance

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było zwalidowanie szybkiej metody identyfikacji i ilościowego oznaczania GMO w mączkach kukurydzianych i sojowych w oparciu o Normę EN ISO 21570:2005 „Artykuły żywnościowe. Metody wykrywania organizmów zmodyfikowanych genetycznie i produktów pochodnych, w sposób umożliwiający zastosowanie jej w analizie modyfikacji wielu roślin. Metody ilościowe oparte na kwasach nukleinowych” oraz Protokoły CRL „Event- specific method for Quantification of Maize (specyficzne do różnych modyfikacji) using Real-time PCR” z zastosowaniem znakowanych fluorescencyjnie sond molekularnych typu TaqMan. Metodę zwalidowano stosując certyfikowane materiały odniesienia (CRM), odpowiednio dobrane do poszczególnych modyfikacji oraz próbki mąki kukurydzianej pochodzące z międzynarodowych badań międzylaboratoryjnych (GIPSA). Zoptymalizowanie metody i dostosowanie jej do możliwości laboratorium, pozwala na identyfikację i ilościowe oznaczenie następujących modyfikacji: promotor P35S, MON 810, MON 863, BT 11, BT 176, NK 603, MIR 604, GA21, T25, Herkulex (TC1507), Herkulex RW (59122), Event 3272 oraz soi Roundup Ready. Udział w badaniach biegłości pozwala zweryfikować metodę wykrywania i oznaczania GMO oraz rozszerzyć zakres badanych modyfikacji o niewystępujące na terenie Polski (lub Europy).
EN
The aim of this work was to validate fast method of identification and quantity determination of GMO in maize and soy flour according to the Norm EN ISO 21570:2005 „Foodstuffs - Methods of analysis for the detection of genetically modified organisms and derived products - Quantitative nucleic acid based methods” and protocols of CRL „Event- specific method for Quantification of Maize Line (specific for every line) using Real-time PCR” with the use of fluorescent molecular probes in TaqMan type. Method has been validated with the use of certified reference materials (CRM) adequately to individual modification and samples of maize flour from USDA/GIPSA Proficiency Program. Method optimization and adaptation to capabilities of the laboratory, allows to identify and quantitative determinate of the following modifications: promoter P35S, MON 810, MON 863, BT 11, BT 176, NK 603, MIR 604, GA21, T25, Herkulex (TC1507), Herkulex RW (59122), Event 3272 and soy Roundup Ready. Participation in proficiency testing permits to verify the method of detection and identification of GMO’s and to extend the range of modification of the one that don’t exist in Poland ( or in Europe).

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

67

Numer

3

Opis fizyczny

s.7-22,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Zakład Technologii Fermentacji, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Warszawa
autor
  • Zakład Technologii Fermentacji, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Warszawa
  • Zakład Technologii Fermentacji, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Warszawa
autor
  • Zakład Technologii Fermentacji, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Warszawa

Bibliografia

  • 1. Bonfini L., Heinze P., Kay S., van den Eede .: (2002) Review of GMO detection and quantification techniques. EUR 20384/EN.
  • 2. Forte V. T., Di Pinto A, Martino C., Tantillo G. M., Grasso G., Schena F.P.: (2005) A general multiplex-PCR assay for the general detection of genetically modified soya and maize. Food Control 16: 535–539.
  • 3. Gachet E., Martin GG., Vigneau F, Meyer G.: (1999) Detection of genetically modified organisms (GMOs) by PCR: a brief review of methodologies available. Trends Food Sci. Technol. 9: 380-388.
  • 4. Greiner R., Konietzny U.: (2007) Presence of genetically modified maize and soy in food products sold commercially in Brazil from 2000 to 2005. Symposium on Transgenic Products.
  • 5. Lipp M., Brodmann P., Pietsch K., Pauwels J., Anklam E.: (1999) IUPAC collaborative trial study of a method to detect genetically modified soybeans and maize in dried powder. J. AOAC Inter., 82: 923–928.
  • 6. Mazza R., Soave M., Morlacchini M., Piva G., Marocco A.: (2005) Assessing the transfer of genetically modified DNA from feed to animal tissues. Transgenic Res. 14: 775–84.
  • 7. Nemeth A., Wurz A., Artim L., Charlton S, Dana G., Glenn K., Hunst P., Jennings J., Shilito R., Song P.: (2004) Sensitive PCR analysis of animal tissue samples for fragments of endogenous and transgenic plant DNA. J. Agric. Food Chem. 52: 6129–6135.
  • 8. PN-EN ISO 21570:2007. Artykuły żywnościowe. Metody wykrywania organizmów zmodyfikowanych genetycznie i produktów pochodnych. Metody ilościowe oparte na kwasach nukleinowych.
  • 9. Protocols of European Union Reference Laboratory for GM food & feed. Event-specific method for quantification of maize using Real-time PCR http://gmo-crl.jrc.ec.europa.eu/gmomethods/query.do?db=gmometh&query=id%3AQT-eve-zm*
  • 10. Raport “O wpływie pasz GMO na produkcyjność i zdrowotność zwierząt, transfer transgenicznego DNA w przewodzie pokarmowym oraz jego retencję w tkankach i produktach żywnościowych pochodzenia zwierzęcego”. Instytut Zootechniki PIB. Kraków 2012.
  • 11. Rozporządzenie (EC) No 1830/2003 Parlamentu Europejskiego Unii Europejskiej z dnia 22 września 2003. Official Journal of the European Communities No L268/24, 18.10.2003. concerning the traceability and labeling of genetically modified organisms and the traceability of food and feed products produced from genetically modified organisms and amending Directive 2001/18/EC
  • 12. Sharma R. Damgaard D., Alexander T. W., Dugan M. E. R., Aalhus J. L., Stanford K., McAllister T. A.: (2006) Detection of transgenic and endogenous plant DNA in digesta and tissues of sheep and pigs fed Roundup Ready canola meal. J. Agric. Food Chem. 54: 1699–1709.
  • 13. Toyota A., Akiyama H., Sugimura M., Watanabe T., Sakata K., Shiramasa Y., Kitta K., Hino A., Esaka M., Naitani T.: (2006) Rapid quantification methods for genetically modified maize contents using genomic DNAs pretreated by sonication and restriction endonuclease digestion for a capillary-type Real Time PCR system with a plasmid reference standard. Biosci. Biotechnol. Biochem. 70 (12): 2965-2973.
  • 14. Weighardt F.: (2007) Wykrywanie GMO metodą ilościowego PCR. W: Badanie próbek żywności na obecność Genetycznie Zmodyfikowanych Organizmów. http://gmotraining.jrc.it/

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-ba6c53e2-6f21-47cc-964f-55a42fbecf11
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.