PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 26 | 4 |

Tytuł artykułu

Possibility of improvement of lean meat content of ham and loin in pigs by selection for growth and feed conversion rate

Autorzy

Warianty tytułu

PL
Możliwości poprawy umięśnienia szynki i polędwicy świń przez selekcję na tempo wzrostu i wykorzystanie paszy

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The research was carried out using records from the Pig Testing Station of 113 Polish Large White (PLW) and 120 Polish Landrace (PL) gilts with the aim to determine the effects of growth rate and feed conversion ratio on the weight and quality of loin and ham defined as lean meat and fat content.Parametres of the tested cuts were assessed on the basis of weight of cuts, weight of lean meat (lean),weight of subcutaneous fat with skin, and percentage of lean and fat content. Based upon the level of indicators of their fattening performance the animals were divided into three groups. The PL pigs occurred more susceptible to the effect of fattening traits on tissue content and at the same time on the quality of carcass cuts. The interrelation has become apparent between loin parametrem of PL pigs and their growth rate and between their ham parametres and feed conversion ratio (per 1 kg gain). In many cases the loin parametres examined differed significantly between breeds.Significantly wider variation as regards the composition of tested carcass cuts was found in PLW than in PL gilts. A trend was noted for the deposition of more fat in carcass cuts of pigs with highest and lowest live weight gain.
PL
Badania zmierzały do określenia wpływu tempa wzrostu oraz wykorzystania paszy przez tuczniki na masę ich polędwicy i szynki oraz na jakość tych wyrębów wyrażoną zawartością w nich mięsa i tłuszczu. Materiał stanowiło 113 loszek rasy wbp i 120 loszek rasy pbz tuczonych do 100 kg masy ciała w Stacji Kontroli Użytkowości Rzeźnej Trzody Chlewnej. Rozbiór lewych półtusz wykonano wg Walstry-Merkusa. Polędwice i szynki poddano dysekcji szczegółowej. Parametry badanego wyrębu określano na podstawie masy wyrębu, masy w nim mięsa i tłuszczu ze skórą oraz zawartości (%) mięsa i tłuszczu. Zwierzęta podzielono na trzy grupy w zależności od poziomu uzyskanych przez nie parametrów tucznych, tzn. przyrostów dobowych masy ciała (1) oraz wykorzystania paszy na przyrost (2). Tempo wzrostu i zużycie paszy na 1 kg przyrostu w większym stopniu wpływały na skład tkankowy polędwicy, a w mniejszym na skład tkankowy szynki. Polędwice świń rasy pbz w porównaniu z wbp charakteryzowały się ogólnie wyższą zawartością mięsa i mniejszą zawartością tłuszczu, niezależnie od wpływającego na te cechy parametru tucznego. Bardziej podatne na wpływ parametrów tucznych na skład tkankowy badanych wyrębów okazały się świnie rasy pbz. Najwyraźniej uwidoczniła się zależność jakości polędwicy świń pbz od tempa wzrostu, a ich szynki od zużycia paszy na 1 kg przyrostu. Pod względem parametrów polędwicy loszki badanych ras różniły się od siebie w wielu przypadkach istotnie.W obrębie składu badanych wyrębów obserwowano znacznie większą zmienność wśród loszek rasy wbp niż pbz. Zauważono tendencję do odkładania większej ilości tłuszczu w wyrębach świń o najwyższych i najniższych przyrostach dobowych masy ciała.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

26

Numer

4

Opis fizyczny

p.305-316,ref.

Twórcy

autor
  • National Research Institute of Animal Production, Sarego 2, 31-047 Krakow, Poland
autor
  • National Research Institute of Animal Production, Sarego 2, 31-047 Krakow, Poland
autor
  • National Research Institute of Animal Production, Sarego 2, 31-047 Krakow, Poland

Bibliografia

  • BLICHARSKI T., ŻAK G., PIERZCHAŁA M., 2004 – Estimating meat quantity and percentage In ham and loin from pork carcasses at meat plants. Annals o f Animal Science 4 (2), 261-268.
  • BUCZYŃSKI J., LUCIŃSKI P., FAJFER E., PANEK A., SZULC K.., 2001 – Correlations between fattening and slaughter traits measured live after the first and second phase of rearing polish large white breeding gilts. Annals of Animal Science, Supplement1, 31-36.
  • CANDEK-POTOKAR M., ZLENDER B., LEFAUCHER L., BONNEAU M., 1998 – Effects of age and/or weight at slaughter on longissimus dorsi muscle: Biochemical traits and sensory quality In pigs. Meat Science 48, 287-300.
  • ECKERT R., ŻAK G., 2008 – Ocena przyżyciowa loszek. Stan hodowli i wyniki oceny świń (Results of performance tested gilts. Report on pig breeding in Poland). In Polish, summary in English.Published by the National Research Institute for Animal Production, Cracow, R. XXVI, 36-37.
  • ENSER M., 2004 – The role of fatty acid in meat flavour. Proceedings of the British Society of Animal Science, 10-13.
  • FAUCITANO L., RIVEST J., DAIGLE J.P., LEVESQUE J., GARIEPY C., 2003 – Distribution of intramuscular fat content and marbling within the longissimus muscle of pigs. Canadian Journal of Animal Science 84, 57-61.
  • HICKS C., TSUTOMU F., SCHINCKEL A.P., 1998 – Estimates of genetic parameters for daily gain and carcass traits for Japanese large white swine. Swine Day, Purdue University, 3. Sept., 193-195.
  • ŁYCZYŃSKI A., POSPIECH E., URBANIAK M., RZOSIŃSKA E., BARTKOWIAK Z.,MEDYŃSKI A., 2001 – The effect of growth rate of hogs on fattening, slaughter traits and meat quality. Journal of Food and Nutrition Sciences 3, vol. 10/51, 83-86.
  • MORLEIN D., RORNER F., BRAND S., JENDERKA K. V, WICKE M., 2005 – Non-destructive estimation of intramuscular fat content of the longissimus muscle pigs by means of spectral analysis of ultrasound echo signals. Meat Science 69, 187-199.
  • OH S.H., LEE D.H., SEE M.T., 2006 – Genetic correlations between growth and carcass traits.North Carolina State University Animal Sci. Departmental Rep. 2004-2005, http://mark.asci.ncsu.edu/SwineReports/2004-2005/Swine/Genetics/See4.htm
  • ORZECHOWSKA B., 2004 – Predicted progress in reducing fatness of carcass and cuts during selection for backfat thickness. Proceedings of the British Society for Animal Science Cracow,Poland, 83-84.
  • ORZECHOWSKA B., 2005 – Predicted progress in improvement of carcass muscling and cuts with indirect selection based on backfat thickness and loin eye area. Annals of Animal Science 5(1), 21-28.
  • RÓŻYCKI M., 1996 – Zasady postępowania przy ocenie świń w Stacjach Kontroli Użytkowości Rzeźnej Trzody Chlewnej (Procedures applied at Pig Slaughter Performance Testing Stations).In Polish, summary in English. Published by National Research Institute for Animal Production,Cracow, R. XIV, 81-82.
  • SAS. 1999-2001– Statistical Analysis Systems. Release 8.02. Inc., Cary, N.C.,USA
  • SONESSON A.K., GREEF K.H. DE, MEUWISSEN T.H, 1998 – Genetic parameters and trends of meat quality, carcass composition and performance traits in two selected lines of Large White pigs.Livestock Production Science 57(1), 23-32.
  • SUZUKI K., IRIE M., KADOWAKI H., SHIBATA T., KUMAGAI M., NISHIDA A., 2005 – Genetic parameter estimates of meat quality traits in Duroc pigs selected for average daily gain, longissimus muscle area, backfat thickness, and intramuscular fat content. Journal of Animal Science 83, 2058-2065.
  • VIRGILI R., DEGNI M., SCHIVAZAPPA C., FAETI V., POLETTI E., MARCHETTO G.,PACCHIOLI M. T., MORDENTI A., 2003 – Effect of age at slaughter on carcass traits and meat quality of Italian heavy pigs. Journal of Animal Science 81, 2448-2456.
  • WALSTRA P., MERKUS G.S.M., 1995 – Procedure for assessment of the lean meat percentage as a consequence of the new EU reference dissection method in pig carcass classification. DLO-Research Institute for Animal Science and Health (ID-DLO), Research Branch Zeist, pp 1-22.
  • WISEMAN T.G., MAHAN D.C., MOELLER S.J., PETERS C.J., FASTINGER N.D., CHING S.,KIM Y.Y., 2007 – Phenotypic measurements and various indices of lean and fat tissue development in barrows and gilts of two genetic lines from twenty to one hundred twenty-five kilograms of body weight. Journal of Animal Science 85, 1816-1824.
  • WIJK VAN H.J., ARTS D.J.G., MATTHEWS J.O., WEBSTER M., DUCRO B.J., KNOL E.F. 2005 – Genetic parameters for carcass composition and pork quality estimated in a commercial production chain. Journal of Animal Science 83, 324-333.
  • WINIARSKI R., WAJDA S., BORZUTA K., 2004 – The use of longissimus dorsi muszle measurements in assessing meat content of pig carcasses. Animal Science Papers and Reports 22(4), 577-585.
  • ŻAK G., RÓŻYCKI M., 2008 – Ocena wartości hodowlanej świń metodą BLUP. Użytkowość tuczna i rzeźna (Evaluation of pig breeding value using the BLUP method. Fattening and slaughter performance). In Polish. Published by the National Research Institute for Animal Production, Cracow,R. VIII, z.1, 5-14.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-ba6b5091-a9f5-434c-96a1-33400f029b15
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.