EN
The research was carried out using records from the Pig Testing Station of 113 Polish Large White (PLW) and 120 Polish Landrace (PL) gilts with the aim to determine the effects of growth rate and feed conversion ratio on the weight and quality of loin and ham defined as lean meat and fat content.Parametres of the tested cuts were assessed on the basis of weight of cuts, weight of lean meat (lean),weight of subcutaneous fat with skin, and percentage of lean and fat content. Based upon the level of indicators of their fattening performance the animals were divided into three groups. The PL pigs occurred more susceptible to the effect of fattening traits on tissue content and at the same time on the quality of carcass cuts. The interrelation has become apparent between loin parametrem of PL pigs and their growth rate and between their ham parametres and feed conversion ratio (per 1 kg gain). In many cases the loin parametres examined differed significantly between breeds.Significantly wider variation as regards the composition of tested carcass cuts was found in PLW than in PL gilts. A trend was noted for the deposition of more fat in carcass cuts of pigs with highest and lowest live weight gain.
PL
Badania zmierzały do określenia wpływu tempa wzrostu oraz wykorzystania paszy przez tuczniki na masę ich polędwicy i szynki oraz na jakość tych wyrębów wyrażoną zawartością w nich mięsa i tłuszczu. Materiał stanowiło 113 loszek rasy wbp i 120 loszek rasy pbz tuczonych do 100 kg masy ciała w Stacji Kontroli Użytkowości Rzeźnej Trzody Chlewnej. Rozbiór lewych półtusz wykonano wg Walstry-Merkusa. Polędwice i szynki poddano dysekcji szczegółowej. Parametry badanego wyrębu określano na podstawie masy wyrębu, masy w nim mięsa i tłuszczu ze skórą oraz zawartości (%) mięsa i tłuszczu. Zwierzęta podzielono na trzy grupy w zależności od poziomu uzyskanych przez nie parametrów tucznych, tzn. przyrostów dobowych masy ciała (1) oraz wykorzystania paszy na przyrost (2). Tempo wzrostu i zużycie paszy na 1 kg przyrostu w większym stopniu wpływały na skład tkankowy polędwicy, a w mniejszym na skład tkankowy szynki. Polędwice świń rasy pbz w porównaniu z wbp charakteryzowały się ogólnie wyższą zawartością mięsa i mniejszą zawartością tłuszczu, niezależnie od wpływającego na te cechy parametru tucznego. Bardziej podatne na wpływ parametrów tucznych na skład tkankowy badanych wyrębów okazały się świnie rasy pbz. Najwyraźniej uwidoczniła się zależność jakości polędwicy świń pbz od tempa wzrostu, a ich szynki od zużycia paszy na 1 kg przyrostu. Pod względem parametrów polędwicy loszki badanych ras różniły się od siebie w wielu przypadkach istotnie.W obrębie składu badanych wyrębów obserwowano znacznie większą zmienność wśród loszek rasy wbp niż pbz. Zauważono tendencję do odkładania większej ilości tłuszczu w wyrębach świń o najwyższych i najniższych przyrostach dobowych masy ciała.