PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2016 | 62 | 4 |

Tytuł artykułu

Law regulations concerning food supplements, dietetic food and novel food containing herbal substances

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Regulacje prawne dotyczące suplementów diety, żywności dietetycznej i nowej żywności zawierającej substancje roślinne

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Food supplements are concentrated sources of nutrients and/or other substances with a nutritional or physiological effect. However, they often contain herbal substances or their preparations. Food supplements belong to category of food and for that reason are regulated by food legislation. European Union regulations and directives established general directions for dietary supplements, dietetic food, which due to their special composition or manufacturing process are prepared for specific groups of people with special nutritional needs, and novel food/novel food ingredients to ensure product safety, suitability and appropriate consumer information.
PL
Suplementy diety są skoncentrowanym źródłem substancji odżywczych i/lub innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub fizjologiczny. Produkty te bardzo często zawierają w swoim składzie surowce roślinne lub ich przetwory. Suplementy diety należą do kategorii żywności i z tego powodu podlegają przepisom prawa żywnościowego. Dyrektywy i inne przepisy Unii Europejskiej określają główne wytyczne prawne dla suplementów diety, dietetycznych środków spożywczych, które ze względu na specjalny skład lub sposób przygotowania są przeznaczone do zaspakajania szczególnych potrzeb żywieniowych określonych osób, a także nowej żywności/nowych składników żywności. Gwarantują one bezpieczeństwo produktu, jego przydatność oraz właściwe przekazywanie konsumentom informacji na temat żywności.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

62

Numer

4

Opis fizyczny

p.97-106,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Pharmacology and Phytochemistry, Institute of Natural Fibres and Medicinal Plants, Kolejowa 2, 62-064 Plewiska, Poland
autor
  • Department of Pharmacology and Phytochemistry, Institute of Natural Fibres and Medicinal Plants, Kolejowa 2, 62-064 Plewiska, Poland
  • Department of Pharmaceutical Botany and Plant Biotechnology, Poznan University of Medical Sciences, Sw.Marii Magdaleny 14, 61-861 Poznan, Poland
autor
  • Department of Pharmacology and Phytochemistry, Institute of Natural Fibres and Medicinal Plants, Kolejowa 2, 62-064 Plewiska, Poland
  • Department of Pharmacology, Poznan University of Medical Science, Rokietnicka 5a, 60-806 Poznan, Poland

Bibliografia

  • 1. Directive 2009/39/EC of the European Parliament and of the Council of 6 May 2009 on foodstuffs intended for particular nutritional uses. Official Journal of the European Union. L 124/21-29.
  • 2. Regulation (EU) No 609/2013 of the European Parliament and of the Council of 12 June 2013 on food intended for infants and young children, food for special medical purposes, and total diet replacement for weight control and repealing Council Directive 92/52/EEC, Commission Directives 96/8/EC, 1999/21/ EC, 2006/125/EC and 2006/141/EC, Directive 2009/39/EC of the European Parliament and of the Council and Commission Regulations (EC) No 41/2009 and (EC) No 953/2009. Official Journal of the European Union. L 181/35-56.
  • 3. Directive 2002/46/EC of the European Parliament and of the Council of 10 June 2002 on the approximation of the laws of the Member States relating to food supplements. Official Journal of the European Communities. L183/51-57.
  • 4. Regulation (EU) No 1169/2011 of the European Parliament and of the Council of 25 October 2011 on the provision of food information to consumers, amending Regulations (EC) No 1924/2006 and (EC) No 1925/2006 of the European Parliament and of the Council, and repealing Commission Directive 87/250/EEC, Council Directive 90/496/EEC, Commission Directive 1999/10/EC, Directive 2000/13/EC of the European Parliament and of the Council, Commission Directives 2002/67/EC and 2008/5/EC and Commission Regulation (EC) No 608/2004. Official Journal of the European Union. L 304/18-63.
  • 5. European Commission. Health & Consumer Protection Directorate-General. Orientation paper on the setting of maximum and minimum for vitamins and minerals in foodstuffs. Document prepared by Directorate-General Health and Consumer Protection, July 2007.
  • 6. MHRA. Guidance „Banned or restricted herbal ingredients”. 18 December 2014. https://www.gov.uk/government/publications/list-of-banned-or-restricted-herbal-ingredients-for-medicinal-use/bannedand-restricted-herbal-ingredients
  • 7. EFSA. Guidance on safety assessment of botanicals and botanical preparations intended for use as ingredients in food supplements. EFSA Journal 2009; 7(9):1249 [19 pp.]. doi: http://dx.doi.org/10.2093/j.efsa.2009.1249
  • 8. EFSA. Compendium of botanicals that have been reported to contain toxic, addictive, psychotropic or other substances of concern. EFSA Journal 2009; 7(9):281 [100 pp.]. doi: http://dx.doi.org/10.2903/j.efsa.2009.281
  • 9. EFSA. Compendium of botanicals reported to contain naturally occuring substances of possible concern for human health when used in food and food supplements. EFSA Journal 2012; 10(5):2663 [60 pp.]. doi: http://dx.doi.org/10.2903/j.efsa.2012.2663
  • 10. Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council of 16 December 2008 on food additives. Official Journal of the European Union. L 354/16-33.
  • 11. Commission Regulation (EU) No 1129/2011 of 11 November 2011 amending Annex II to Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council by establishing a Union list of food additives. Official Journal of the European Union. L 295/1-177.
  • 12. Regulation (EC) No 1334/2008 of the European Parliament and of the Council of 16 December 2008 on flavourings and certain food ingredients with flavouring properties for use in and on foods and amending Council Regulation (EEC) No 1601/91, Regulations (EC) No 2232/96 and (EC) No 110/2008 and Directive 2000/13/EC. Official Journal of the European Union. L 354/34-50.
  • 13. Regulation (EC) No 178/2002 of the European Parliament and of the Council of 28 January 2002 laying down the general principles and requirements of food law, establishing the European Food Safety Authority and laying down procedures in matters of food safety. Official Journal of the European Communities. L 31/1-24.
  • 14. Regulation (EC) No 258/97 of the European Parliament and of the Council of 27 January 1991 concerning novel foods and novel food ingredients. Official Journal of the European Communities. L 43/1-6.
  • 15. Regulation (EU) 2015/2283 of the European Parliament and of the Council of 25 November 2015 on novel foods, amending Regulation (EU) No 1169/2011 of the European Parliament and of the Council and repealing Regulation (EC) No 258/97 of the European Parliament and of the Council and Commission Regulation (EC) No 1852/2001. Official Journal of the European Union. L 327/1-22.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-b948133e-6bc0-43e9-ba8d-346289d3064a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.