PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 12 | 1 |

Tytuł artykułu

Impact of water extracts of Spirulina (WES) on bacteria, yeast and molds

Autorzy

Warianty tytułu

PL
Wpływ wodnych ekstraktów Spiruliny (WES) na bakterie, drożdże i pleśnie

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Wstęp. Ze względu na skład chemiczny, Spirulina jest stosowana powszechnie jako suplement diety, który wywiera korzystne działanie na organizm człowieka. Ponadto Spirulina ma zdolność hamowania wzrostu niektórych mikroorganizmów, zarówno patogenów będących zagrożeniem dla zdrowia, jak i powodujących psucie się produktów wytwarzanych we wszystkich gałęziach przemysłu spożywczego. Głównym celem prezentowanej pracy było określenie wpływu wodnych ekstraktów Spiruliny (WES) na wzrost różnych mikroorganizmów, zarówno użytecznych, jak i szkodliwych dla zdrowia człowieka bądź z ekonomicznego punktu widzenia. Materiał i metody. Wpływ różnych stężeń WES (0,1; 1,0; 2,5 lub 5,0%) na wzrost wybranych gatunków bakterii, grzybów drożdżowych i pleśniowych oznaczano metodą dyfuzyjną na podłożach stałych. Wyniki. Wykazano, że WES mają zróżnicowane działanie na mikroorganizmy w zależności od badanego gatunku. Działanie hamujące obserwowano wobec Bacillus subtilis, Micrococcus luteus, Rhodotorula oraz Penicillium. Natomiast silnie stymulujący wpływ wykazano wobec Alicyclobacillus acidoterrestris oraz pleśni Geotrichum. Ponadto większe stężenia WES stymulowały rozwój grzybni i wytwarzanie konidioforów przez Cladosporium oraz Aspergillus niger. Wnioski. Hamujący wpływ WES na drobnoustroje powodujące psucie się żywności może być wykorzystany w produkcji żywności. Jednakże uzyskane wyniki wskazują na potrzebę dalszych badań, szczególnie w celu stwierdzenia wpływu WES na mikroflorę w matrycy żywności.
EN
Background. Due to its chemical composition, Spirulina is widely used as a dietary supplement that exerts positive effects on the human body. It also has the ability to inhibit the growth of certain microorganisms, both pathogens that pose a health hazard, as well as those that cause food spoilage in all branches of food industry. The main aim of this study was to determine the impact of water extracts of Spirulina (WES) on the growth of various microorganism both useful and harmful for humans and the economy. Material and methods. The impact of different WES concentrations (0.1, 1.0, 2.5, or 5.0%) on the growth of various bacteria, yeasts and molds was determined by diffusion method on solid medium. Results. It was demonstrated that WES have a diversified impact on microorganisms, depending on the species. The inhibitory activity was shown against Bacillus subtilis, Micrococcus luteus, Rhodotorula, and Penicillium. WES had strong stimulating effect on Alicyclobacillus acidoterrestris and Geotrichum. Moreover, higher concentrations of WES stimulated also the development of mycelium and production of conidiophores by Cladosporium and Aspergillus niger. Conclusions. Inhibitory impact of WES on microorganisms that cause food spoilage may be used in food production. However, the obtained results indicate the need for further studies, particularly in order to evaluate the effect of the WES on microflora in the food matrices.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

12

Numer

1

Opis fizyczny

p.33-39,fig.,ref.

Twórcy

  • Department of Fermentation Technology and Technical Microbiology, University of Agriculture in Krakow, Balicka 122, 30-149 Krakow, Poland

Bibliografia

  • Becker E. W., 2007. Micro-algae as a source of protein. Biotechnol. Adv. 25, 207-210.
  • Belay A., 2008. Spirulina {Arthrospira): Production and quality assurance. In: Spirulina in Human Nutrition and Health. Eds M.E. Gershwin, A. Belay. CRC Taylor & Francis Boca Raton, 1-26.
  • Belay A., Kato T., Ota Y., 1996. Spirulina (Arthrospira): potential application as an animal feed supplement. J. Appl. Phyc. 8, 303-311.
  • Bibek R., 2005. Spoilage of specific food groups. In: Fundamental food microbiology. Ed. R. Bibek. CRC Taylor & Francis Boca Raton, 269-289.
  • Chu W.L., Lim Y.W., Radhakrishnan A.K., Lim P.E., 2010. Protective effect of aqueous extract from Spirulina platensis against celi death induced by free radicals. BMC Compl. Altem. Med. 10, 53.
  • Ciferri O., 1983. Spirulina, the edible microorganism. Microbiol. Rev. 47, 4, 551-578.
  • Dartsch P.C., 2008. Antioxidant potential of selected Spirulina platensis preparations. Phytother. Res. 22, 627-633.
  • Duda-Chodak A., Wajda Ł., Kobus M., Kubica M., Tarko T., 2010. Wpływ bakterii z rodzaju Arthrospira {Spirulina) na funkcjonowanie układu immunologicznego [Effect of bacteria belonging to Arthrospira genus on the im- mune system function]. Post. Mikrobiol. 49,1,15-23 [in Polish].
  • Gouveia L., Batista A.P., Sousa I., Raymundo A., Bandarra N.M., 2008. Microalgae in novel food products. In: Food chemistry research developments. Ed. K.N. Papa- dopoulos. Nova Sci. Publ., 75-111.
  • Hernández-Corona A., Nieves I., Meckes M., Chamorro G., Barron B.L., 2002. Antiviral activity of Spirulina maxima against herpes simplex virus type 2. Antivir. Res. 56, 279-285.
  • Kaushik R, Chauhan A., 2008. In vitro antibacterial activity of laboratory grown culture of Spirulina platensis. Indian J. Microbiol. 48, 3, 348-352.
  • Kutala V.K., Mohan I.K., Khan M., Parinandi L.N., Kappusamy P., 2008. Drug-induced nephrotoxicity protection by Spirulina. In: Spirulina in human nutrition and health. Eds M.E. Gershwin, A. Belay. CRC Taylor & Francis Boca Raton, 153-176.
  • Ledenbach L.H., Marshall R.T., 2009. Microbiological spoilage of dairy products. In: Compendium of the microbiological spoilage of foods and beverages. Food microbiology and food safety. Eds W.H. Sperber, M.P. Doyle. Springer New York, 41-68.
  • Mani U.V., Iyer U.M., Dhruv S.A., Mani U.I., Sharma K.S., 2008. Therapeutic utility of Spirulina. In: Spirulina in human nutrition and health. Eds M.E. Gershwin, A. Belay. CRC Taylor & Francis Boca Raton, 71-100.
  • Mühling M., Belay A., Whitton B.A., 2005. Variation in fatty acid composition of Arthrospira {Spirulina) strains. J. Appl. Phycol. 17, 137-146.
  • Oteiza J.M, Ares G., Sant'Ana A.S., Soto S., Giannuzzi L., 2011. Use of a multivariate approach to assess the incidence of Alicyclobacillus spp. in concentrate fruit juices marketed in Argentina: Results of a 14-year survey. Int. J. Food Microbiol. 151, 229-234.
  • Sivasankar B., 2002. Food spoilage. In: Food processing and preservation. Ed. B. Sivasankar. Prentice-Hall of India Private New Delhi, India, 156-165.
  • Wu L., Ho J.A., 2008. Antioxidative and hepatoprotective effects of Spirulina. In: Spirulina in human nutrition and health. Eds M.E. Gershwin, A. Belay. CRC Taylor & Francis Boca Raton, 119-152.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-b92db264-bcad-4157-b4e2-5be98e7f3bd6
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.