PL
Wstęp. Ze względu na skład chemiczny, Spirulina jest stosowana powszechnie jako suplement diety, który wywiera korzystne działanie na organizm człowieka. Ponadto Spirulina ma zdolność hamowania wzrostu niektórych mikroorganizmów, zarówno patogenów będących zagrożeniem dla zdrowia, jak i powodujących psucie się produktów wytwarzanych we wszystkich gałęziach przemysłu spożywczego. Głównym celem prezentowanej pracy było określenie wpływu wodnych ekstraktów Spiruliny (WES) na wzrost różnych mikroorganizmów, zarówno użytecznych, jak i szkodliwych dla zdrowia człowieka bądź z ekonomicznego punktu widzenia. Materiał i metody. Wpływ różnych stężeń WES (0,1; 1,0; 2,5 lub 5,0%) na wzrost wybranych gatunków bakterii, grzybów drożdżowych i pleśniowych oznaczano metodą dyfuzyjną na podłożach stałych. Wyniki. Wykazano, że WES mają zróżnicowane działanie na mikroorganizmy w zależności od badanego gatunku. Działanie hamujące obserwowano wobec Bacillus subtilis, Micrococcus luteus, Rhodotorula oraz Penicillium. Natomiast silnie stymulujący wpływ wykazano wobec Alicyclobacillus acidoterrestris oraz pleśni Geotrichum. Ponadto większe stężenia WES stymulowały rozwój grzybni i wytwarzanie konidioforów przez Cladosporium oraz Aspergillus niger. Wnioski. Hamujący wpływ WES na drobnoustroje powodujące psucie się żywności może być wykorzystany w produkcji żywności. Jednakże uzyskane wyniki wskazują na potrzebę dalszych badań, szczególnie w celu stwierdzenia wpływu WES na mikroflorę w matrycy żywności.
EN
Background. Due to its chemical composition, Spirulina is widely used as a dietary supplement that exerts positive effects on the human body. It also has the ability to inhibit the growth of certain microorganisms, both pathogens that pose a health hazard, as well as those that cause food spoilage in all branches of food industry. The main aim of this study was to determine the impact of water extracts of Spirulina (WES) on the growth of various microorganism both useful and harmful for humans and the economy. Material and methods. The impact of different WES concentrations (0.1, 1.0, 2.5, or 5.0%) on the growth of various bacteria, yeasts and molds was determined by diffusion method on solid medium. Results. It was demonstrated that WES have a diversified impact on microorganisms, depending on the species. The inhibitory activity was shown against Bacillus subtilis, Micrococcus luteus, Rhodotorula, and Penicillium. WES had strong stimulating effect on Alicyclobacillus acidoterrestris and Geotrichum. Moreover, higher concentrations of WES stimulated also the development of mycelium and production of conidiophores by Cladosporium and Aspergillus niger. Conclusions. Inhibitory impact of WES on microorganisms that cause food spoilage may be used in food production. However, the obtained results indicate the need for further studies, particularly in order to evaluate the effect of the WES on microflora in the food matrices.